Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Netbeheer: energieaanpak gemeenten moet op de schop 

De energietransitie komt te traag op gang. Overheden, waaronder gemeenten, moeten sneller en rigoureuzer kiezen.

05 april 2023
stroomstoring.jpg

Om de doelstelling te halen dat Nederland in 2050 een klimaatneutraal energiesysteem heeft, is veel nieuwe infrastructuur nodig. Netbedrijven moeten daar tijdig op kunnen anticiperen. Dat lukt alleen als rijk, provincies en gemeenten tijdig en rigoureus besluiten, schrijft Netbeheer Nederland in een ‘integrale energiesysteemverkenning 2030-2050’.

Medewerker vergunningen bouw

Gemeente Amsterdam
Medewerker vergunningen bouw

Manager netwerken

SWO De Wolden Hoogeveen
Manager netwerken

Uitgebreid

Op steeds meer plekken raakt het elektriciteitsnet vol. Om te kunnen voldoen aan de groeiende behoefte aan stroom moet het net door netbeheerders worden uitgebreid. De brancheorganisatie verwacht dat de behoefte aan elektriciteit in elk geval zal verdubbelen. Ook de vraag naar waterstof wordt in alle situatieschetsen steeds groter.

Toekomstige energievraag

Om tijdig op die grote veranderingen te kunnen anticiperen, moet volgens Netbeheer Nederland de toekomstige energievraag in beeld worden gebracht voor clusters, industrieën en woonwijken. Alleen zo valt voor de netbeheerders te bepalen waar en wanneer welke duurzame energiedrager (elektriciteit, waterstof, groen gas of warmte) moet komen.

Verplichtingen

Netbeheer Nederland roept op om in het Nationaal Plan Energiesysteem (NPE) afspraken te maken voor het nationale niveau en in de provinciale energievisies voor het regionale niveau. ‘Leg verplichtingen op aan gemeentes dat ook zij keuzes maken. De huidige aanpak van de Transitievisies Warmte en de Wijk Uitvoeringsplannen leidt onvoldoende tot snelheid bij het maken van deze keuzes. Essentieel is dat de keuzes een bindend karakter krijgen om effectief te zijn voor afwegingen die marktpartijen en huishoudens maken, en voor netplanning door netbedrijven.’

Duurzame energie

Hoe groot de behoefte aan verschillende energiebronnen zal zijn, varieert per scenario en hangt af van welke keuzes worden gemaakt. In een situatie waarin Nederland zelfvoorzienend wordt op het gebied van energie en de overheid de regie neemt is veel duurzame energie nodig, vooral elektriciteit. Als de markt meer verantwoordelijkheid heeft en de overheid alleen richtlijnen stelt, zal het moeilijk worden om warmtenetten te ontwikkelen. Wanneer Nederland niet zelf energie opwekt maar importeert, wordt er ook gebruik gemaakt van bijvoorbeeld biologische koolstof.

Teruggeleverd

Niet alleen het verbruik stijgt, de hoeveelheid stroom die wordt teruggeleverd via zonnepanelen en windmolens groeit ook. Dit draagt bij aan het vollopen van het elektriciteitsnet. Consumenten en bedrijven moeten vooral energie gaan verbruiken wanneer er veel zon of veel wind is en juist minder als het buiten koud en donker is, stelt Netbeheer Nederland. Zo klopt het aanbod van stroom met de vraag en is er minder druk op het elektriciteitsnet.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Energiebeleid begint met een netwerk dat qua planning voldoende functioneert en de capaciteit heeft om de duurzame energieproductie op te vangen en te werken. Er dient bovendien veel meer aandacht te worden besteed aan de milieuaspecten van (sommige) duurzame energieproducten.
Advertentie