Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Net sluit zich rond foute wooncorporaties

Minister Eberhard van der Laan voor Wonen heeft foute woningcorporaties vrijdag andermaal duidelijk gemaakt dat zij op hun tellen moeten passen. De sociale huisvesters komen onder scherper toezicht te staan. De bewindsman meldt verder dat er vanwege dubieuze transacties aangifte wordt gedaan tegen de voormalig directeur van corporatie SGBB.

06 april 2009

Teams zijn op zoek
Op dit moment stelt Van der Laan een interventieteam samen dat na recente schandalen op zoek moet gaan naar schendingen van integriteit door corporatiebestuurders. De minister vermoedt dat ook een ontslagen directeur bij het Amsterdamse Rochdale zich schuldig heeft gemaakt aan zelfverrijking.

 

Opmerkelijke feiten
Bij SGBB in Hoofddorp stapte de directeur op nadat uit onderzoeken naar voren was gekomen dat hij de raad van toezicht verschillende keren onvolledig had geïnformeerd. Verder heeft recent onderzoek naar een aantal vastgoedtransacties uit het verleden 'opmerkelijke feiten' aan het licht gebracht, aldus Van der Laan.

 

Ex-bestuurder in vizier
Het nieuwe bestuur van SGBB stapt daarom naar justitie. De corporatie is door de onverantwoorde commerciële activiteiten in ernstige geldnood gekomen. Ook Rochdale in Amsterdam heeft inmiddels aangifte gedaan. De corporatie heeft naast de ontslagen directeur ook een andere ex-bestuurder in het vizier.

Goed en fout

'Er moet een sterker bewustzijn komen van wat goed en fout is', aldus Van der Laan. Hij doet een beroep op de accountants en notarissen van corporaties om misstanden, zoals fraude en zelfverrijking, zichtbaar te maken. Daarnaast wil de minister het meldpunt op zijn departement meer bekendheid geven. Klokkenluiders moeten geen enkele barrière hebben om misstanden openbaar te maken.

Meer bevoegdheid
In de Tweede Kamer leeft ook de wens om woningbouwcorporaties strenger aan te pakken. Een meerderheid vindt dat de overheid de bevoegdheid moet krijgen om de raad van commissarissen van corporaties te ontslaan. Bij Rochdale kon het bijvoorbeeld zover komen omdat het toezicht door de commissarissen faalde.

'Bezig met integriteit'
Eind vorig jaar ontving Van der Laan een advies waarin een nieuwe algemene toezichthouder voor woningcorporaties wordt voorgesteld. Deze zou wel los van het ministerie moeten komen te staan. Naar verluidt is de minister om die reden niet erg enthousiast over het voorstel. De vereniging van woningcorporaties laat weten ,,hard bezig te zijn met integriteit'' bij sociale huisvesters.

 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H.J.Th. verreijt-Gijsbers / secretaris bewonerscommisie
Ook de flat waar ik in woon wordt verhuurd door een sociaalwooncorproratie.
Nu is vorige week pas aan het ligt gekomen dat en niet goed funtioneerdende directeur vorig jaar. Die 235.000.per jaar aan sallaris had. Ook nog een miloen euro op rot premie heeft ontvangen. en dat allemaal in het geniep. Terwijl de oude flats waar wij in wonen, een groot achterstallig onderhoud heeft.
Moet nodig gerenoveerd worden. de flats zijn niet geisoleerd. schande, dat brengt voor bewoners met een laag inkomen hoge stookkosten met zich mee
Acacius / accountant
Klokkenluider bericht dat bij SEVA Calandstr1 Den Haag het subsidiegeld met bakken wordt besteed aan zelfverrijking door directie en personeel. Rijdt rond in duurste Rolls-royce en parkeert deze schuin op 3 parkeerplaatsen. We hadden de Rochdale directeur en nu krijgen we de SEVA directie.
Jan Keijzer
Woningbouwverenigingen zijn hybride organisaties. Van dit soort organisaties is bekend, dat ze grotere kans hebben op problemen met hun integriteit, omdat ze moeten leven in twee culturen: de commerciele aanpak voor hun projectontwikkelingstaak en de meer ambtelijke aanpak voor hun sociale taakstelling. Dat dit fout zou gaan was te voorspellen.
Jan Kijlstra / nvt
We moeten gewoon terug. De woningbouwvereniging is per definitie kleinschaliger, meer op de eien leden (lees:
huurders) gericht. Daarnaast, maar niet daarboven, kun je best een organisatie hebben voor uitvoering van administratieve en onderhouds-technische zaken.
En die organisatie moet gerund worden door en namens de deelnemende woningbouwverenigingen.
Zo simpel zou het kunnen zijn. Maar ja, als minister van der Laan nog op televisie zegt dat hij dacht dat in de volkshuisvesting de idealisten de grote meerderheid vormen....
Peter Korzelius / directeur-bestuurder woningcorporatie SWW
Ik ben heel erg benieuwd hoe de minister een selectie maakt tussen corporaties met en zonder een "integriteitsrisico's". Of worden nu alle corporaties op de pijnbank gelegd om dat een handjevol corporatiebestuurders zichzelf te lijken verrijken?
Rob Roeske / adviseur sociale zekerheid
Goed dat er beter op verhuurdersorganisaties gelet gaat worden. Het onderstaande gaat welliswaar niet om miljoenen maar roept bij velen wel het gevoel op dat er iets niet klopt. Een grote verhuurder hier midden op het eiland organiseert voor het personeel stedenreisjes naar buitenland, feesten/recepties met grote kosten en onlangs zijn een paar heel erg grote lcd-schermen aangeschaft om tussen-de-middag op Playstation-3 en NintendoWII spelletjes te kunnen spelen ter ontspanning. Dat je goed voor je personeel wilt zorgen is natuurlijk prima, maar waar is het einde? Kan je dit soort zaken uitleggen als je woningen in de sociale sector verhuurt? Ik denk van niet. Ook dit soort zaken moet m.i. meer transparant worden.
Advertentie