'Gemeenten moeten minder reguleren bij woningbouw'
De Nederlandse projectontwikkelaars vereniging NEPROM heeft een noodplan opgesteld om meer woningen te kunnen bouwen. Het gebrek aan locaties en gemeentelijke stroperigheid is volgens hen fnuikend voor de nieuwbouw.
Stop tijdelijk met gemeentelijke bezwaarschriftprocedures voor planologische besluiten en staak de aanvullende eisen bij nieuwbouwplannen. Dat zijn enkele punten uit het noodplan woningbouw van de vereniging van projectontwikkelaars, de NEPROM. De organisatie wil daarnaast ook terughoudendheid van gemeenten bij de regulering van sociale en middeldure woningen. Deze dringende adviezen moeten de woningnood terugdringen.
Noodplan woningbouw
Onder deze voorwaarden wil ‘de sector’ jaarlijks 20 duizend nieuwe woningen extra bouwen. Wordt er niet ‘snel en krachtig’ ingegrepen dan zal de woningnood in Nederland verder oplopen, aldus de projectontwikkelaars. ‘Het gevolg is dat de koop- en huurprijzen in veel regio’s snel oplopen en dat de betaalbaarheid van het wonen voor veel huishoudens onder druk komt te staan en dat starters geen woning kunnen vinden’. Ook vindt de NEPROM dat gemeenten nieuwbouwlocaties voortvarend aan moeten wijzen en wil ze 10 jaar Rijkssubsidie om de bouw van binnenstedelijke woningen te versnellen.
Gemiste kansen
Om aan de grote vraag naar huisvesting te voldoen moeten er volgens de NEPROM jaarlijks 80 duizend nieuwe woningen worden gebouwd in Nederland. Dat aantal lag in 2016 op 55 duizend. ‘Veel te weinig om te mogen hopen op een verdere groei van de nieuwbouwproductie in 2017 en komende jaren’, stelt de NEPROM in een persbericht. De gezamenlijke projectontwikkelaars verkochten in 2017 tot nu toe rond de 84 duizend huizen aan consumenten, evenveel als in het eerste kwartaal van vorig jaar. Dat hadden er veel meer kunnen zijn als er voldoende nieuw aanbod was geweest. Maar dat lukt volgens de ontwikkelaars niet, omdat er te weinig goede bouwlocaties beschikbaar zijn en gemeenten teveel aanvullende eisen stellen.
Gemeentelijke vertraging
NEPROM-voorzitter Bart van Breukelen zegt graag meer te willen bouwen, maar geen locaties te hebben. ‘Er zijn genoeg mogelijkheden voor een hogere bouwproductie, maar processen verlopen stroperig, bezwaarprocedures werken enorm vertragend, vaak is er een tekort aan ambtelijke capaciteit en steeds vaker worden er weer allerlei aanvullende eisen gesteld waardoor woningbouwlocaties veel te traag of helemaal niet beschikbaar komen. Bij een aantal gemeenten en provincies ontbreekt ook het gevoel van urgentie’. ‘We zijn op dit moment vooral bezig met locaties die jaren geleden al zijn aangewezen om te bebouwen. Nieuwe locaties komen er nauwelijks bij. Het grote probleem is dat het Rijk nagenoeg geheel afwezig is op de woningmarkt, in tegenstelling tot vroegere jaren toen er vanuit Den Haag productieafspraken met de regio’s werden gemaakt en er ook subsidies beschikbaar werden gesteld.
Gang naar de rechter blijft intact
Tijd voor een noodplan woningbouw dus, waarin de NEPROM het nieuw te vormen kabinet een aantal maatregelen aanreikt om de procedures sterk te verkorten en het aantal bouwlocaties uit te breiden. Daartoe zullen een aantal bezwaarprocedures tijdelijk moeten worden opgeheven. Om de rechtszekerheid van de burger te waarborgen wil de NEPROM de beroepsprocedures bij de rechters en bij de Raad van State in tact houden. De Raad van State krijgt extra geld om de capaciteit te vergroten.
Minder regulering
Belangrijk is dat gemeenten minder regulerend optreden wat betreft het percentage sociale woningen en middeldure woningen. En vooral dat ze ‘stoppen met het stellen van aanvullende eisen ten aanzien van nieuwbouw en kiezen voor een ontslakte werkwijze zoals ze dat voor de crisis ook deden’. Verder komt er in de plannen een krachtig Haags ministerie waarin RO, wonen en bouwen worden samengevoegd. Dat maakt binden afspraken om reeds aangewezen grote locaties als Valkenburg, Haarlemmermeer West en Rijnburg nu ook echt versneld te gaan bebouwen. Het Rijks stimuleert de bouwontwikkeling door de komende tien jaar subsidie beschikking te stellen voor onder meer het saneren en ontsluiten van locaties.
Jaarlijks 75 duizend woningen
Tot slot dienen alle marktpartijen zich te committeren aan de doelstellingen en zich te richten ‘op de realisatie van aardgasloze, energieneutrale nieuwbouwbuurten en –wijken (binnen- en buitenstedelijk), die optimaal multimodaal ontsloten zijn, die stedenbouwkundig en landschappelijk op een uitstekende wijze zijn ingepast, die tegemoet komen aan de wensen van de consumenten en die ruimte bieden aan minimaal 40% sociale (huur)woningen óf middeldure woningen.’ Neemt het nieuwe kabinet de voorstellen over, dan zal de woning productie op middellange termijn stijgen naar 75 duizend nieuwe huizen per jaar.
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De club van projectontwikkelaars die geen belang hebben bij de huidige leegstand maar nieuw, nieuw, nieuw willen. Vanuit een zeer eenzijdig belang.
De club die bijdraagt aan discriminering van veel slechte lopers of rolstoelgebruikers door letterlijk onnodige barrières op te werpen.
Ze hebben het recht dit te vragen, ik hoop dat de overheidsbestuurders dit snel counteren.
Om de zoveel tijd steken deze uitingen van de NEPROM weer de kop op. Wat als we de feitelijk overbodige projectontwikkelingstak (die een flink deel van de bouwkosten absorbeert) eens uit het bouwproductieproces snijden en weer terug gingen naar overheid-opdrachtgever-bouwer?