Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Natuurherstelwet lijkt het maandag toch te halen

De voorstem van slechts één land was nog nodig. Oostenrijk gaat de wet ook steunen.

16 juni 2024
De Oostenrijkse klimaatminister Leonore Gewessler (rechts) afgelopen mei.
De Oostenrijkse klimaatminister Leonore Gewessler (rechts) afgelopen mei.ANP

De Europese natuurherstelwet maakt toch kans de eindstreep te halen. Oostenrijk maakt een ommezwaai en lijkt de omstreden wet toch aan genoeg steun van de EU-landen te helpen. Maandag stemmen ze erover.

Raadsadviseur met doorgroei naar raadsgriffier

Gemeente Nunspeet
Raadsadviseur met doorgroei naar raadsgriffier

Senior Product Development Engineer

Yacht
Senior Product Development Engineer

De natuurherstelwet, die de kaalslag van de natuur zou moeten stoppen, maar volgens tegenstanders onder andere de boeren en bedrijven in de weg zit, is na verhitte debatten en onderhandelingen aangenomen door het Europees Parlement. Maar doordat onder meer Nederland zich ertegen heeft gekeerd, ontbrak de vereiste steun van een royale meerderheid van de EU-lidstaten.

Leonore Gewessler

Doordat Oostenrijk intern verdeeld was over de wet, wilde het land die niet steunen. Maar de groene milieuminister Leonore Gewessler schaart zich er nu toch achter, zei ze zondag op een persconferentie. Ze wil maandag, als ze met haar EU-collega's in Luxemburg bijeenkomt, vóór de wet stemmen.

Of de wet maandag inderdaad de goedkeuring van de vereiste royale meerderheid van de EU-lidstaten krijgt, is nog onzeker. Het is niet uitgesloten dat een voorstander als Slowakije juist in omgekeerde richting overloopt. Maar daarvoor zien EU-diplomaten tot dusver geen aanwijzingen.

Wet als trofee

De natuurherstelwet is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijke trofee in de strijd voor natuur en klimaat, maar dus ook voor de steeds luidruchtigere beweging van mensen die vinden dat het te hard gaat. Tegen de wet is onder meer veel weerstand onder boeren, die al grote moeite hebben om aan de huidige regelgeving te voldoen en nog strengere milieuregels als een bedreiging voor hun bedrijven zien. Pleitbezorgers wijzen er juist op dat het behoud van de soortenrijkdom cruciaal is voor de natuur én voor het remmen van klimaatverandering.

De voorstanders van de wet was er veel aan gelegen om die nog deze maand goed te keuren. Over twee weken neemt Hongarije het EU-voorzitterschap over, en dan zou de kans volgens hen voorlopig verkeken zijn. Bovendien treedt er een nieuwe Europese Commissie aan, die een minder voortvarend klimaat- en milieubeleid lijkt te willen voeren dan de vorige. Ook meerdere lidstaten koesteren minder ambities op dat vlak dan voorheen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Belangrijk is dat in de EU-wetgeving een zgn. kapstokartikel is opgenomen, zodat een dichtbevolkt land -na overleg met de EU- van de voorgenomen wetgeving kan afwijken. Zo niet dan krijgen we inderdaad situaties dat een land vrijwel plat kan komen te liggen (denk aan stikstof) ten gevolge van te stringente wetgeving. Derhalve een opt-out positie voor Nederland op dit dossier heeft hoge prioriteit.
Bovendien dient er in nieuwe wetgeving de mogelijkheid te worden gecreëerd dat in het verleden gemaakt fouten kunnen worden hersteld (denk aan de problematie van de postzegel-natuurgebiedjes).
Advertentie