Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Minister steekt 250 miljoen in natuurbank

Het kabinet richt een natuurbank op die het herstel en verbeteren van bestaande natuurgebieden moet bekostigen. Minister Carola Schouten (LNV) wil daar 250 miljoen euro in steken. Dat schrijft ze woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

19 februari 2020
natuur-gelderland---shutterstock-1514550074.jpg

Het kabinet richt een natuurbank op die het herstel en verbeteren van bestaande natuurgebieden moet bekostigen. Minister Carola Schouten (LNV) wil daar 250 miljoen euro in steken. Dat schrijft ze woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Maatregelen

Met het geld kunnen terreinbeherende organisaties, samen met provincies, geld krijgen voor maatregelen die de stikstofgevoeligheid van natuurgebieden kunnen verminderen. Het moet vooral gaan om projecten die op korte termijn kunnen worden uitgevoerd. Schouten denkt zelf aan maatregelen als het verwerven van extra grond om versnippering van natuur tegen te gaan en het intensiveren van natuurherstelmaatregelen.

Compensatienatuur

De helft van het geld is specifiek bedoeld voor de aanleg van compensatienatuur, die nodig is voor bouwprojecten van rijk en waterschappen die een groot publiek belang hebben. Het gaat dan vooral om waterveiligheidsprojecten. Er moet dan wel meer worden aangelegd dan strikt noodzakelijk is op grond van de mogelijk nadelige effecten van de stikstofdepositie.

Voordeel

Volgens de minister heeft de natuurbank een groot voordeel: het voorkomt dat per project losse snippers compensatienatuur, in de volksmond ook wel aangeduid als ‘schaamgroen’, worden aangelegd. Daardoor worden de compensatiegebieden robuuster en toekomstbestendiger. Het doel is dat de natuurbank ook een coördinerende rol krijgt, zodat er meer regie komt in de realisatie van compensatiegebieden.

De minister wil ook provincies en gemeenten uitnodigen om deel te nemen aan het initiatief, of om zelf gezamenlijk een natuurbank op te zetten voor regionale projecten.

Sigaar

Het totale bedrag van 250 miljoen euro was al gereserveerd in de najaarsbegroting. Natuur- en milieuorganisaties noemen de natuurbank 'een sigaar uit eigen doos.' Directeur van Natuurmonumenten Teo Wams ziet er vooral symptoombestrijding in en geen systematisch herstel van de Nederlandse natuur. Hij stelt dat de natuurbank per saldo ook geen extra natuur oplevert. 'Beschermde natuur die verloren gaat aan waterveiligheidsprojecten, moet sowieso elders gecompenseerd worden,' zegt hij mede namens het Wereld Natuur Fonds, LandschappenNL, Greenpeace en Natuur&Milieu.

Natuurnetwerk

Volgens Wams is het noodzakelijk om te investeren in het natuurnetwerk dat ooit de bedoeling was, de zogenoemde Ecologische Hoofdstructuur. Volgens het plan uit 1990 zouden de natuurgebieden veel beter met elkaar verbonden moeten worden. 'Door de jaren heen is deze ambitie met zo'n 50.000 hectare verkleind en dat pakt nu verkeerd uit,' aldus de organisaties. (Redactie/ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra
Zolang we het niet eens zijn over oorzaak en gevolg moeten we misschien eerst nog even nadenken voordat we weer geld uit gaan geven?



Kijk vanaf 18.15, https://nos.nl/uitzending/47987-nieuwsuur.html
Paul / projectleider
@Petra,



Oorzaak is simpel, heel veel mensen met heel veel activiteiten op een heel kien stukje grond
henk
Momenteel kapt Staatsbosbeheer in Winterswijk duizend bomen.....
Anne
Ja, schade moet gecompenseerd. Maar dat kun je plukje-bij-plukje doen of robuust. En ik zie het sigaar-uit-eigen-doos niet zo. Het kabinet zou geld uittrekken om natuurcompensatie tbv waterveiligheid mogelijk te maken. Dat is dit. Overigens is de helft van het geld volledig voor natuurherstel bestemd en niet als compensatie.
Criticus - NL
'Om versnippering van natuur tegen te gaan'



Lees ik hier gewoon dat we lastige kleine stukjes natuur opofferen voor groei? En dat doen we in het kader van 'herstel en verbeteren van bestaande natuurgebieden'



Klinkt nu al tegenstrijdig!
Advertentie