Raad van State: Omgevingswet komt te snel
De minister van Infrastructuur en Milieu houdt onvoldoende rekening met de omvang en complexiteit van de operatie, schrijft het adviesorgaan van de regering.
Het kabinet wil de Omgevingswet te snel invoeren, waarschuwt de Raad van State. Minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) houdt onvoldoende rekening met de omvang en complexiteit van de operatie, schrijft de Afdeling advisering in een eerste advies over het wetsontwerp.
Opknippen
De Raad van State adviseert de minister om invoering van de wet op te knippen in twee trajecten: Aan de ene kant een begin maken met maatregelen die snel kunnen worden ingevoerd en daarnaast een grondige analyse verrichten van problemen en oplossingen, om een Omgevingswet te maken die voor lange tijd zekerheid biedt.
Minder regels
De Omgevingswet vervangt vijftien bestaande wetten. Dat moet leiden tot minder regels, minder onderzoekslasten en snellere besluitvorming. Van ongeveer 25 andere wetten gaan de onderdelen over omgevingsrecht over naar de nieuwe wet. De Wet ammoniak en veehouderij en de Wet geurhinder en veehouderij verdwijnen omdat de verantwoordelijkheid voor dit beleid verschuift naar provincies en gemeenten.
Notitie stelselwijziging
De ministerraad stemde vrijdag in met de notitie Stelselwijziging Omgevingsrecht van minister Schultz. De notitie gaat nu naar de Tweede Kamer. Bedoeling is dat de wet in 2013 in werking treedt.
Analyse nodig
Het adviesorgaan vraagt zich af of de Omgevingswet daadwerkelijk verandering brengt. Al jaren wordt geklaagd over lange procedures met slecht voorspelbare uitkomsten, waardoor projecten moeilijk van de grond komen. Eerst is een analyse nodig, vindt het adviesorgaan. Wat zijn de problemen, welke oplossing biedt de Omgevingswet daarvoor en wat waren de effecten van eerdere wijzigingen aan het omgevingsrecht?
Besluitvorming blijft complex
Zelf plaatst de Raad van State daar vraagtekens bij. Een groot deel van de complexiteit van het omgevingsrecht wordt veroorzaakt door de specifieke geografische, demografische, economische en ecologische kenmerken van Nederland, aldus de Afdeling advisering. ‘Een nieuwe Omgevingswet kan mogelijk de juridische regels en procedures vereenvoudigen en verbeteren, maar zal niet kunnen voorkomen dat besluitvorming over de fysieke leefomgeving een complexe aangelegenheid blijft.’
Elverding
Om de besluitvorming ruimtelijke ontwikkelingen te verbeteren pleit het adviesorgaan voor de zogenoemde Elverding-benadering. Door een ‘verkenningsfase’ te introduceren moeten betrokken bewoners, decentrale overheden en milieuorganisaties eerder en op ruime schaal betrokken kunnen zijn bij een plan.
Ik heb net een artikel gelezen over de wet over "Werken naar vermogen". Ook daar een ten principale goede wet die vastloopt op uitvoeringsaspecten. Haastige spoed is ......