Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Minder bestrijdingsmiddel ingezet op sportveld

Ruim driekwart van de gemeenten heeft vorig jaar geen bestrijdingsmiddelen meer gebruikt op grassportvelden. In 2020 was dit nog de helft.

03 mei 2022
voetbalveld
Shutterstock

De teruggang in het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt gemeld door het Mulier Instituut voor sportonderzoek in Utrecht. De sterke teruggang is opmerkelijk omdat de rechter eerder een streep zette door een voor 1 januari 2023 gepland verbod van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Senior adviseur RO

Yacht
Senior adviseur RO

Programmamanager Techniek Campus Weerterland

Yacht
Programmamanager Techniek Campus Weerterland

Op de agenda

Ondanks dat dit verbod ongeldig is verklaard, lijkt het verminderen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen wel op de agenda te staan bij gemeenten, concludeert het Mulier Instituut. ‘Van de gemeenten die deze middelen nog wel gebruiken, wil bijna 90 procent dit gebruik terugdringen’, constateert de organisatie.

Gemeenten verantwoordelijk

Nederland telt in totaal zo’n 7.500 grassportvelden, waarvan ongeveer 5.500 zijn in beheer van gemeenten. De ruime meerderheid van de gemeenten is zelf (gedeeltelijk) verantwoordelijk voor het groot en klein onderhoud op deze velden. Daarnaast schakelen zij voornamelijk professionele ‘groenbedrijven’ in om (een deel van) het groot onderhoud uit te voeren.

IPM

In het geplande verbod op gewasbeschermingsmiddelen dat per 1 januari 2023 ingevoerd zou worden, zou het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wel toegestaan zijn als dit zou worden uitgevoerd volgens de principes van IPM (Integrated Pest Management). Slechts een derde van alle gemeenten past deze regels toe. Gemeenten hebben volgens het Mulier Instituut nog behoefte aan ondersteuning bij het milieuvriendelijk beheer van grassportvelden, in de vorm van informatie, uitwisseling van ervaringen en een stappenplan.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie