Scholen in Midden-Groningen aardbevingsbestendig
Om scholieren in Midden-Groningen een veilige leeromgeving te bieden zijn 25 schoolgebouwen aardbevingsproof gemaakt.
De gemeente Midden-Groningen heeft met 100 miljoen euro vrijwel alle schoolgebouwen aardbevingsbestendig gemaakt en verduurzaamd. Het geld komt van de NAM, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de gemeente.
Bouwkundige maatregelen
Naar aanleiding van de gevolgen van de gaswinning werden alle schoolgebouwen in de gemeente Midden-Groningen in 2015 gecontroleerd. Uit die inspecties kwam naar voren dat voor iedere school bouwkundige maatregelen nodig waren om aardbevingsbestendig te worden. In vijf jaar tijd zijn 25 schoolgebouwen en kindcentra met behulp van een regiobreed programma aangepakt. Van die 25 werden er 18 nieuw gebouwd.
Veilig
Onderwijswethouder Erik Drenth laat weten dat in het tweede kwartaal van 2023 de nieuwbouw van de Rutger Kopland School in Siddeburen wordt opgeleverd. Daarmee zijn alle scholen in de gemeente Midden-Groningen volgens hem nu veilig. De CDA-bestuurder spreekt van een unieke prestatie: ‘In een krappe 5 jaar is er een omvangrijk en complex programma afgerond binnen een strakke planning en begroting.’
NAM
Wat begon in 2017 met vijf nieuwbouwprojecten groeide uit naar 13 nieuwbouwprojecten en 6 versterkingsprojecten. Daarbij is 60.000 vierkante meter onderwijshuisvesting aangepakt. De totale omvang van de operatie bedroeg in totaal 100 miljoen euro. Een groot deel betrof NAM-versterkingsgeld, waarbij de gemeente de kleinste bijdrage heeft gedaan – 3 miljoen euro.
Gasloos
Zowel bij nieuwbouw als bij de te versterken bestaande gebouwen is gekozen voor verdergaande verduurzaming, zoals het gasloos maken ervan (all-electric), nul op de meter, het op niveau brengen van isolatie bij bestaande bouw en plaatsing van zo’n 4.000 zonnepanelen op de gebouwen. Ook voldoet de ventilatie van de gebouwen aan de laatste eisen.
1. hoe oud al deze scholen waren en
2. wat de totale financiële inbreng van de schoolbesturen en de gemeente Midden Groningen zelf is geweest.
Deze instellingen hebben immers -net als alle andere instellingen in ons land- ook jarenlang al voor de instandhouding/nieuwbouw financiële middelen van het Rijk ontvangen.