Advertentie
ruimte en milieu / Column

Geld uit afval stinkt niet

Industriegebieden hebben iets naargeestigs vind ik. Weinig groen, saaie kantoren en stinkende fabrieken. Maar soms bloeit er toch iets moois.

29 mei 2019

Industriegebieden hebben iets naargeestigs vind ik. Weinig groen, saaie kantoren en stinkende fabrieken. Maar soms bloeit er toch iets moois.

Zo was ik onlangs in Almere voor een bezoek aan het Upcycle Centrum. Een plek waar ze afval omtoveren tot duurzame producten, een grondstoffenhub waar steeds meer geld verdiend wordt met troep. Ik was er samen met een delegatie van de gemeente Groningen en Save Plastics. Een bezoek onder het motto beter goed gejat dan slecht bedacht. En dat zouden meer mensen moeten doen. Want de circulaire economie staat nog maar in de kinderschoenen. We kunnen zo veel van elkaar leren. Al was het alleen al het inzicht dat je geld kunt verdienen aan je eigen afval.

Maar laat ik beginnen met de ontvangst: wat een cool educatiecentrum heeft het Upcycle Centrum. Het pand is bijna geheel circulair gebouwd en ingericht met designparket van afvalhout, een plafond van lege wijnflessen en lampen van afgedankte heliumvaten. In het gebouw zitten meerdere startups die daar een jaar mogen groeien. Zo maakt RUIK.org parfum van afgedankte kerstbomen en sinaasappelschillen, een luxeproduct met een prijskaartje vanaf vijftig euro. En Save Plastics gaat er afvalplastic omsmelten tot lantaarnpalen, steigers en zelfs hippe woningen.

Maar nog duurzamer is het om producten in dezelfde functie een tweede leven te gunnen. Daarom was ook Mamamini, dé Groninger kringloopwinkel, op bezoek. Eigenlijk is het raar dat we kringloop en circulair meestal fysiek scheiden, want ze zijn nauw met elkaar verbonden. Zodra een product niet meer herbruikbaar is in zijn oude rol ontstaan er grondstoffen voor nieuwe producten. Zo had ik het nog nooit bekeken.

Gemeenten kunnen aanjager zijn van de circulaire economie. Je hebt nu de kans om gelijktijdig het milieu te helpen én je lokale economie te versterken. En dat hoef je niet allemaal zelf te doen. Red producten van de stort en stookoven en stimuleer bedrijven om gemeentelijk afval te verwerken in attractieve producten voor je eigen inwoners. Bied ondernemers een aantrekkelijk vestigingsklimaat en wees de launching customer. Roep een halt toe aan de grondstoffenverspilling en overbodige voertuigbewegingen van de lineaire economie en maak van je afvalbrengstation een bedrijvige marktplaats. Mensen kunnen er vuilnis brengen en tweedehands en nieuwe circulaire producten kopen. Nuttige producten, maar ook luxe designartikelen. En al dat hand- en maatwerk biedt meteen mooie kansen voor sociale werkgelegenheid.

Als gemeente hoef je met je duurzame ambities niet te wachten op Den Haag of de Europese Unie. Je kunt vandaag al aan de slag met de circulaire economie. Wees de verleider, maak je inkoopbeleid circulair en realiseer door schaalgrootte échte impact. Cluster je afvalstromen op één plek, realiseer een grondstoffenhub en daag ondernemers uit. Pak deze kans omwille van ons milieu én je eigen economie. Want je kan er prima geld mee verdienen. En geld uit afval stinkt niet!

René Notenbomer 
Lees hier meer columns van René Notenbomer  

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie