Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Maasdriel wil nog niet meewerken aan Deltaplan

Volgens het Deltaplan moeten vrijwel alle rivierdijken in Nederland worden versterkt om overstromingen bij hoogwater te voorkomen. Het zwaartepunt ligt in het Rivierengebied, maar Maasdriel snapt niet waarom de dijk in Alem minder sterk hoeft te zijn dan die in Kerkdriel, 5 kilometer verderop.

28 oktober 2014

De Gelderse gemeente Maasdriel is voorlopig niet van plan grond te reserveren voor nieuwe maatregelen tegen overstromingen. De tussen Maas en Waal ingeklemde gemeente vindt dat het in september gepresenteerde Deltaplan ‘grote hiaten, lacunes en onzorgvuldigheden’ bevat en wil daar eerst een oplossing voor.

Versterking dijken
Volgens het Deltaplan moeten vrijwel alle rivierdijken in Nederland worden versterkt om overstromingen bij hoogwater te voorkomen. Het zwaartepunt ligt in het Rivierengebied, maar Maasdriel snapt niet waarom de dijk in Alem minder sterk hoeft te zijn dan die in Kerkdriel, 5 kilometer verderop. Ook zegt de gemeente niet aan inwoners te kunnen uitleggen waarom zij financieel moeten opdraaien voor de waterveiligheid in het hele land.

Schaderegling
In een dinsdag verstuurde brief aan het ministerie van Infrastructuur eist Maasdriel onder meer een ruimere schaderegeling voor de inwoners. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wottsjer
Maasdriel snapt niet zij zelf financieel moeten opdraaien voor de waterveiligheid in het hele land. Zouden de inwoners van Vaals en van de Holterberg ook natte voeten krijgen als de dijk breekt of het water er over loopt?



Karel Swelt / ambtenaar
Wat een doorzichtige poging weer ergens een slaatje uit te slaan. Het is vooral ook Maasdriels eigen hoogwaterveiligheid. Idee voor RWS: Misschien is het beter deze gemeente als hoogwaterbufferzone aan te wijzen (het was toch ook altijd al een bestuurlijke miskleun), problemen opgelost via een gecontroleerde natte sanering.
Piet van Noort / Bestuurder DCCM
Als ambtenaren gaan reageren zien ze meest een hogere positie of hopen op een kerstpakket van hun meerdere.
gerrie
De overheid verloedert zelf al jaren de uiterwaarden. Het onkruid en houtopstand groeit over de dijk heen en de waterstand is gemiddeld 50 centimeter hoger bij hoogwater. Hoezo doorstroming? Snel de weggejaagde boeren weer de uiterwaarden laten beheren. De overheid zelf kan helemaal niks.
Advertentie