Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Limburg opent jacht op wasbeer

De populatie wasbren groeit fors. Eind 2017 was er een eerste melding van een wasbeer met jongen. Toen nog een unicum. Vorig jaar groeide de populatie al tot zo'n honderd dieren. De wasbeer opvangen, zoals de Partij voor de Dieren wil, kan niet, laat de provincie weten. Dat is te duur en onvoldoende effectief, aldus de provincie. Afschieten is de enige zinvolle optie.

27 maart 2019
wasbeer.1.jpg

De provincie Limburg heeft toestemming gegeven voor het afschieten van wasberen. De provincie neemt deze beslissing omdat de wasbeer oprukt en gezondheidsrisico's en overlast veroorzaakt.

Honderd dieren

De populatie groeit fors. Eind 2017 was er een eerste melding van een wasbeer met jongen. Toen nog een unicum. Vorig jaar groeide de populatie al tot zo'n honderd dieren. De wasbeer opvangen, zoals de Partij voor de Dieren wil, kan niet, laat de provincie weten. Dat is te duur en onvoldoende effectief, aldus de provincie. Afschieten is de enige zinvolle optie.

'Uitroeiingsmaatregelen'

Daardoor hoopt de provincie te voorkomen dat de dieren zich definitief in Limburg vestigen. De provincie pleit voor Europese maatregelen, omdat de wasbeer vooral vanuit Duitsland de landsgrenzen naar Limburg overschrijdt. De wasbeer komt van nature niet voor in Nederland en dat verplicht de provincie tot het aanpakken van deze soort. Om die reden moeten volgens de provincie 'uitroeiingsmaatregelen' worden genomen. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Hinderink / jurist
Is het niet ook een natuurlijk gegeven dat dierenpopulaties zich kunnen verplaatsen? Dieren zijn zich niet bewust van landsgrenzen. Wasberen kunnen geen visum aanvragen. Ook kennen ze het verschil niet tussen het mijn een dijn, maar dat is de aard van het beestje. Hoe dan ook, de wasberen zijn 'vogelvrij' verklaard. Afwachten nu of ze zich uit de voeten maken.
Karel van Klaveren
Waarnemer: Voor klachten moet u bij de Europese Unie zijn. Die heeft een lijst van invasieve exoten vastgesteld. Daar staat ook de wasbeer op. Lidstaten worden door Brussel verplicht om invasieve exoten uit te roeien.
H. Hinderink / jurist
Volgens de EU inderdaad geen vrij verkeer voor deze dieren. Op www.zoogdiervereniging.nl valt te lezen:

" Oorspronkelijk kwam de wasbeer alleen voor in Noord-Amerika, van het zuiden van Canada tot Panama. In de jaren dertig van de twintigste eeuw is hij voor de pelsdierfokkerij ingevoerd in Rusland en Duitsland. Uit deze fokkerijen ontsnapten dieren en in 1934 zijn twee wasbeerpaartjes uitgezet in het West-Duitse Hessen voor de jacht en ter verrijking van de fauna. Vandaar uit heeft de wasbeer zich verspreid naar bijna geheel Duitsland, delen van Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en de Benelux. In Nederland zijn er incidentele waarnemingen uit vrijwel alle provincies, maar vooral uit Limburg bekend. Door de lage dichtheid sterven lokaal gevestigde populaties soms weer uit, terwijl door aanwas uit het oosten (Duitsland) weer nieuwe populaties kunnen ontstaan."

Worden in genoemde EU-landen ook geweren op deze dieren gericht?
Advertentie