Op leefbaarheid vallen meeste kortingsklappen
Leefbaarheid is voor een op de vijf kiezers het belangrijkste thema van de huidige gemeenteraadsverkiezingen, blijkt uit kiezersonderzoek.
Leefbaarheid is voor ongeveer een op de vijf kiezers het belangrijkste thema van de nu lopende gemeenteraadsverkiezingen, blijkt uit kiezersonderzoek van Berenschot en I&O Research. Het gaat vooral om linkse, oudere kiezers. Die zijn wel verdeeld over wat er moet gebeuren. Ruim vier op tien willen een schonere leefomgeving, terwijl iets minder mensen ‘voorzieningen’ en sociaal contact in de buurt noemen.
Zacht en bijna ongrijpbaar
Wat inwoners belangrijk vinden mag hier dan verdeeld zijn, het laat zien dat inwoners kleinere zaken dichtbij huis belangrijk vinden, aldus de onderzoekers. Leefbaarheid is een zacht en bijna ongrijpbaar thema, maar ook een thema waar alles lokaal landt. De integraliteit van opgaven komt samen bij het thema leefbaarheid. Ook wordt leefbaarheid in de open antwoorden vaak genoemd in relatie tot iets anders, zoals veiligheid, cultuur en inspraak.
Kortingsklappen
Leefbaarheid is een typisch ‘gemeentelijk’ onderwerp, want hun beleidsvrijheid is hier zeer groot. Tegelijk vallen hier ook de meeste ‘kortingsklappen’, want beleidsruimte mag er dan zijn, financiële ruimte is vaak nodig voor andere onderwerpen, zoals de (jeugd)zorg, en dan is leefbaarheid dus eerder het kind van de rekening.
Groningen en Zeeland
Leefbaarheid als politiek thema speelt het minst in de provincies Gelderland en Flevoland en het meest in de provincies Groningen en Zeeland. De meeste kiezers die leefbaarheid belangrijk vinden zijn tussen de 50 en 64 jaar en zijn tijdens de gemeenteraadsverkiezingen geneigd te stemmen op de PvdA of de SP, gevolgd door het CDA en de lokale partijen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.