Subsidie tegen verkrotting niet efficiënt
Dat blijkt uit onderzoek van kennisinstituut OTB/Platform31. Onder de titel ‘Verbetering van particuliere woningen:
Gemeenten die verkrotting van particuliere huizen willen voorkomen kunnen beter geen subsidieregeling optuigen. Garantstelling voor een laagrentende lening en advies aan de eigenaar werken beter en zijn veel goedkoper.
Niet meer van deze tijd
Dat blijkt uit onderzoek van kennisinstituut OTB/Platform31. Onder de titel ‘Verbetering van particuliere woningen: ook in de toekomst een gemeentelijk belang’ noemt het platform subsidieverstrekking voor het opknappen van woningen ‘niet meer van deze tijd’. Op zich werkt het wel, maar het kost relatief veel en het geld komt vaak niet bij de beoogde doelgroep terecht, aldus woordvoerster Karien van Dullemen van het in kennis van regio en stad gespecialiseerde Platform 31.
Toch wel opgeknapt
‘De mensen die de subsidie aanvragen zouden hun huis toch wel opgeknapt hebben, ook zonder de gemeentelijke bijdrage. De eigenaren die het niet kunnen of willen betalen die worden vaak niet bereikt, waardoor verkrotting niet wordt tegengegaan.’ Achterstallig onderhoud aan particuliere koopwoningen is in veel gemeenten een hardnekkig probleem, dat volgens Platform 31de komende jaren alleen maar groter dreigt te worden. Niet alleen is het aantal koopwoningen gestegen, ook hebben eigenaren door de crisis minder middelen voor het tijdig opknappen van hun huis. ’Als je huis al onder water staat is het lastig om nog geld te vinden voor onderhoud’.
Grote onderhoudsronde op gang
Voeg daarbij dat veel woningen in Nederland in de jaren zeventig en tachtig zijn gebouwd en nu dus aan een grote onderhoudsronde toe zijn. ‘Het opknappen van de woningen is natuurlijk in eerste instantie de verantwoording van de eigenaar, maar gemeenten doen er verstandig aan om zich voor te bereiden op probleem gevallen’.
Gemeentelijk beleid nodig
‘Het blijkt dat gemeentelijk beleid nodig is en blijft, omdat problemen hardnekkig zijn, niet vanzelf oplossen en bovendien verergeren. Er zou uiteindelijk één gemeentelijk aanspreekpunt moeten komen waarin de verschillende stedelijke partijen de krachten bundelen. Momenteel proberen verschillende gemeenten zo’n aanspreekpunt op te richten.
Lenen via SVNG
Het beschikbaar stellen van leningen tegen lage rente is een effectief instrument gebleken tegen verkrotting, aldus Van Dullemen. Niet dat de gemeenten zelf voor bank moeten gaan spelen. Ze kunnen zich bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten garant stellen, waarna deze instelling het geld uitlenen tegen een mild tarief.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.