Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Ook kustprovincies in geweer tegen windparken

Het is nog te onduidelijk wat de economische en ecologische gevolgen zijn van een windmolenpark binnen de 12 mijlszone en dus moet er nog geen besluit over genomen worden.

20 februari 2014

De vier kustprovincies vinden dat het kabinet half maart geen locaties kan aanwijzen waar ze grote windmolenparken in zee willen gaan bouwen. Volgens Friesland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland is er onvoldoende informatie beschikbaar om die beslissing nu al te nemen.

Veel onduidelijk
In een brief aan de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu schrijven de vier dat ‘besluiten over verdere stappen in het proces op zorgvuldige wijze tot stand dienen te komen op basis van volledige en adequate informatie’. Uit onderzoeken van het ministerie van EZ blijkt dat er nog veel onduidelijk is over de lokale en regionale effecten op ecologisch gebied en de gevolgen voor recreatie. ‘Er leeft daarom bij de kustgemeenten en bij ons grote zorg’, schrijven de vier.

6000 banen
De gemeenten Noordwijk, Zandvoort, Katwijk en Wassenaar schreven eerder al een brief aan de bewindslieden Kamp (EZ) en Schultz (I en M) waarin ze soortgelijke zorgen uitten. Bovendien zou een windpark te dicht bij de kust 200 miljoen euro per jaar schelen aan inkomsten uit toerisme en zouden er blijvend zo’n 6000 banen verloren gaan.  Volgens de Noordwijkse wethouder Bas Brekelmans moeten de bewindslieden zich realiseren het zicht op zee is voorgoed weg als de windmolens te dichtbij komen.’Nederland is hier uniek in. Het gaat ons puur om de kwaliteitsbeleving.’

Herzien
De provincies Zeeland en Noord-Holland hebben zich inmiddels, net als de kustgemeenten, al tegen windmolenparken op zee binnen de zogeheten 12-mijlszone gekeerd. Gezamenlijk hopen de vier provincies dat de Rijksstructuurvisie Windenergie op zee deels herzien wordt.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

roland
Wat doen die verwende overheden zelf aan energiebesparing, betalen ze een deel van de meerkosten om de molens verder uit de kust te zetten?



Dat eenzijdige onderzoek over toeristenverliezen mag in de prullenbak, met deze opdrachtgevers is de uitkomst voorspelbaar. Deugdelijk onafhankelijk onderzoek graag.



Deze klagende overheden over windmolens vele kilometers uit de kust, alleen omdat deze bij helder weer zichtbaar zijn, zijn erger dan klagende burgers, een zorgvuldige overheid onwaardig



Roffa
Hypocriet tot op het bod, die provincie Zuid-Holland.

Zelf perst ze windmolens door de strot bij gemeenten.

Die moeten dan zelfs turbines van 150 meter toestaan tegen de bebouwde kom.

Maar molens 10 km op zee, nee dat kan dus weer niet.
Hans
mag het ook tot op het bot zijn ipv het bod. doet zeer aan m'n ogen
Piet van Noort / Bestuurder DCCM
Het beleid loop weer eens achter de feiten aan. Eerst een puinhoop op land en vervolgens op zee. Het zou beter zijn als kustveiligheid met energieopwekking gecombineerd wordt. Op de Haaksezeedijk kunnen met gemak alle parken geplaatst worden. Het bouwen en onderhoud wordt dan ook de helft goedkoper te veel geproduceerde energie kan in de voorgestelde valmeren opgeslagen.



Werken met de natuur hoeft helemaal niet zo duur'!
jan van den broek
Het is toch een kleine moeite om met centen van een ander die ,windmolens verder in zee te plaatsen, zodat ze uit het zicht van de kust blijven.

Nogmaals de opslag per maand voor energie kosten wordt gewoon verhoogt, simpel toch,en er wordt groene stroom geleverd, alleen dit is de duurste variant.
uza / x
Er meer mensen die windmolens mooi en nuttig vinden dan tegenstanders. Ik denk dat het juist drukker wordt op het strand. Dit is toch iets om trots op te zijn! Tegen de bouw van oude windmolens was ooit ook verzet, maar nu mag je ze niet weghalen.



Ik vind auto's overal lelijk, vies, hinderlijk (herrie) en gevaarlijk. Maar ze zijn nuttig en ik kan er best mee leven.



Windmolens op zee is de sluitpost van onze falende transitie naar verduurzaming. De duurste optie dus.



Ik stel voor: Je mag alleen kritiek uiten als je een betere oplossing aandraagt.

Bijv: Het direct bij de gebruiker belasten van (grote) liez-auto's die veel km's rijden zou veel energie besparen. Stimuleer de aanschaf van zuinige liez-auto's en ook van zuinig rijden ermee. De brandstof van die liezauto's wordt betaald; ze rijden meestal erg hard en verbruiken dubbel zo veel als bij rustig rijden. De meeste hybride lease-auto's zien zelden een stopcontact.

Laat liez-rijders zelf hun brandstof betalen en vergoed alleen een vast bedrag per zakelijke km, zodat ze het meerverbruik t.o.v zuinig rijden zelf betalen.

De systemen moeten veranderen voor een echte transitie naar duurzaamheid.



pet
Windmolens:

- kunnen alleen met veel subsidie draaien

- de benodigde energie voor het maken van een windmolen is gelijk aan de opbrengst

- er ontstaat een enorme afvalberg

- de stroom wordt geexporteerd

- de beleggers hebben een prima fiscale aftrek!
M. Goudriaan / Bewoonster "zoekgebied grootschalige windenergie"
Windturbines worden op het land op nog geen 400 meter bij bewoners vandaan gebouwd!

Zelfs in een toeristische gemeente met een Citta Slow certificaat, in dorpen met beschermd dorpsgezicht, naast natuurreservaten, naast een gevoelige radiotelescoop (Lofar) naast een Unesco gebied (Drentse Hondsrug is Geopark) en vlak naast een militaire laagvliegroute waar straaljagers op 75 meter hoogte mogen oefenen!

O ja, en er zit ook nog wat gas in de grond, laten we lekker spannend maken...

En dan zeuren dat 10 km van de kust 'te dichtbij' is? Moet je eens kijken wat ze op het land aan het doen zijn! Goedkoper die wind op land? Simpelweg omdat alle (sociale) kosten die de bewoners voor hun kiezen krijgen niet worden meegerekend! De krimp, onverkoopbare woningen, gezondheidsproblematiek -slapeloosheid etc.-, het wordt allemaal ontkend en dus niet in de statistiekjes opgenomen.

Bewoners worden zonder pardon ingesloten door 200 meter tiphoogte luchtklutsers. En ook zonder dat er voldoende informatie beschikbaar is over wat dat met een mens doet. Dat kan allemaal in Nederland ter glorie van de duurzame doelstelling die we kost wat kost moeten invullen van Brussel.

Wat dan de definitie van duurzaam is, vraag ik me af...

Of het nu wind op zee of wind op land is, de vette subsidies zullen door Jan met de PET mogen worden opgehoest. En dus word ik als bewoner van een zoekgebied voor grootschalige windenergie -waar ik opeens in woon omdat de politiek dat nodig vindt- dubbel gepakt....

@Uza; er staan hier genoeg woningen te koop die steeds goedkoper worden. En dat zullen er alleen maar meer worden. Wonen tussen de windturbines. Iets voor u??

peter
Waarom geen windmolens in wassenaar, laren, bilthoven, zeist en omstreken? Of bij Rutte en co in de achtertuin. Je zult eens zien hoe snel het dan afgelopen is met de discussie over die ondingen.
Gert-Jan / beleidsadviseur
Kernenergie levert energie voor eeuwen, is veilig, duurzaam en niet horizonvervuilend. Wat wil een mens nog meer? En waarom nog windmolens in zee plaatsen? We lijken wel gek. De Afsluitdijk is een prachtig kunstmatig landschapselement en erg geschikt om 40 km windmolens in lijn te plaatsen.

Kevin
Windmolens zo dicht voor de kust maakt het mooiste van Nederland kapot. De lange stranden met vrij uitzicht zijn uniek. Om in een dichtbevolkte chaotische randstad te overleven is het voor mij van levensbelang om geregeld aan het strand uit te blazen. Met een windmolenpark verder op zee heb ik geen moeite, maar het laatste stukje vrijheidsgevoel gaat voor mij verloren als molens op 6km afstand worden geplaatst.
Advertentie