Krimp als kans
Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA) was deze week op werkbezoek in Zeeland. De provincie loopt langzaam leeg en de leefbaarheid staat onder druk. Bijleveld bereidt met collegaminister Van der Laan (Wonen, PvdA) een actieplan voor.
Ook depressief teruggekomen - zoals uw collega Eberhard van der Laan terugkwam uit Limburg?
Dat viel erg mee. Ik was eigenlijk wel onder de indruk van wat provincie en gemeenten hebben opgezet. De Zeeuwse aanpak bevalt mij. De bevolkingskrimp is ook anders dan in Limburg. Het leerlingenaantal is snel afgenomen en de bevolking is wel verouderd, maar er is geen gebrek aan werkgelegenheid. Je ziet in Zeeland leegstand en verpaupering, maar zoals in Limburg, waar hele woningblokken leegstaan, zo erg is het niet. Ik ben geen spookdorpen tegengekomen. Het is ook niet zo erg als in Groningen.
Wat is er zo goed aan de Zeeuwse aanpak?
In Zeeland hebben ze een paar jaar geleden al een analyse gemaakt van de bevolkingssamenstelling- en opbouw. Er zijn huiskamergesprekken gevoerd, om de bewustwording onder de bevolking te vergroten. In Limburg zie je dat het nog sexy is voor bestuurders om te groeien. Die fantasie hebben ze in Zeeland overwonnen. Men is ervan doordrongen dat de bevolkingsdaling een probleem, maar ook een uitdaging is. Bestuurders grijpen kleinschaligheid aan als kans voor de toekomst. Ze hebben de site www.nieuwzeeland.nu gemaakt waarop ideeën worden verzameld. Sluis heeft een pilot opgezet met housing ambassadors om potentiële kopers aan te trekken. Ze hebben een pilot met ict en wonen. Ze zijn erg creatief. Zeeland geeft het goede voorbeeld.
Misère in Sluis, maar wel met ’s lands beste restaurant!
Jammer dat we geen tijd hadden om daar te eten. Er zijn veel goede restaurants in Zeeland. Waar we ’s middags waren in Philippine, was het ook heerlijk. Je ziet dat restaurants zich tussen de middag sterk richten op Vlaamse gasten. Mijn gastheren vertelden dat ze echt investeren in kwaliteit. Burgemeester Sala van Sluis heeft ook op de emigratiebeurs gestaan. Ik geloof dat die actie vijftig nieuwe inwoners opleverde. Zeeuwen zijn zich bewust van het probleem, hebben een goed model bedacht en gaan de boer op.
Krimp zit dus niet bij alle bestuurders ‘tussen de oren’?
Nee, daarom organiseren minister Van der Laan en ik volgende week woensdag in Rotterdam een bestuurdersconferentie over bevolkingkrimp. We praten daar over leefbaarheid en voorzieningen, de woningmarkt, scholing, de arbeidsmarkt. In het najaar komen we met een actieplan bevolkingsdaling.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.