Advertentie
ruimte en milieu / Column

IJskoude klimaatkillers

Hoog tijd om de koelinstallaties maar eens op de politieke agenda te plaatsen. We zijn geobsedeerd door warmte en spelen daar de perfectionist met nul op de meter, maar negeren ondertussen een serieus probleem. Saillant detail: sommige warmtepompen gebruiken ook koudemiddelen en warmen vermoedelijk meer op dan alleen je woonkamer.

16 november 2020

Nee, dat kan niet waar zijn. Er moet een rekenfout in de software zitten. Want door het bijvullen van de airco met een litertje koudemiddel verdubbelt mijn CO2-footprint. Snel de rekenmeesters en software-engineers erbij halen. 

En wat blijkt? Alles werkt naar behoren. De Slimme CO2-thermometer toont aan dat sommige koelsystemen onze planeet sneller opwarmen dan we beseffen. Hun indrukwekkende stroomverbruik is namelijk niet het hele verhaal.

 

Toen de mussen van het dak vielen kreeg ik de vraag of ik wilde helpen bij het omzetten van een rekenmodel naar een webapplicatie. Softwareontwikkeling is mijn oude hobby, dus dat leek me een leuk klusje. Slimme koppen uit het hoger onderwijs hadden een formule ontwikkeld om snel inzichtelijk te maken hoe groot de CO2-footprint van je onderneming is. En wat die uitstoot je straks gaat kosten. Daarmee wordt het rendement van investeren in reducerende maatregelen inzichtelijk. De software is snel klaar, maar twee dagen voor de officiële lancering door de gedeputeerde breekt het klamme zweet me uit: er zit een fout in.

 

Een domme rekenfout moet het zijn. Want hoe kan het bijvullen van een koelinstallatie nou zo’n uitstoot veroorzaken? Nu blijkt het ene koudemiddel het andere niet, maar er zitten een paar ware klimaatkillers tussen. Die zijn als broeikasgas vele duizenden malen sterker dan CO2. Het rekenmodel en de software lijken te kloppen, dus waar zit de fout? Die is er niet, leer ik van een expert in koeltechniek. Sommige installaties gebruiken bijzonder schadelijke koudemiddelen. En helaas lekken ze regelmatig een beetje. Denk maar eens aan de airco in je eigen auto, die vult je garage ook geregeld bij.

 

Maar waarom hoor je er dan niets over? Geen idee eigenlijk, misschien is het gewoon geen sexy onderwerp. Nu de aarde opwarmt willen we ons eigen klimaat koelen en kopen massaal airconditioners. We voelen ons misschien wat ongemakkelijk over het hoge stroomverbruik, maar over het bijvullen van een litertje koudemiddel maakt niemand zich druk. Hoog tijd om de koelinstallaties maar eens op de politieke agenda te plaatsen. We zijn geobsedeerd door warmte en spelen daar de perfectionist met nul op de meter, maar negeren ondertussen een serieus probleem. Saillant detail: sommige warmtepompen gebruiken ook koudemiddelen en warmen vermoedelijk meer op dan alleen je woonkamer.

 

Zoals zo vaak ligt in de nuance tevens de oplossing. Er zijn gelukkig koudemiddelen die veel minder schadelijk zijn. En er zijn moderne koelinstallaties die een stuk milieuvriendelijker zijn. Zodra het uitstoten van CO2 serieus geld gaat kosten, wordt investeren in klimaatvriendelijke koeloplossingen ook voor je portemonnee aantrekkelijk. Het begint allemaal met het herkennen en erkennen van een probleem. Daarna kan je werken aan de oplossing.

Dus coördinatoren duurzaamheid: doe eens onderzoek naar je eigen klimaat, je binnenklimaat. Waarom is het in de zomer zo lekker koel in je kantoor? Bel je leverancier en ga met hem in gesprek. En wees snel, want de installatiebranche krijgt het druk met de vraag naar virusvrije binnenlucht. Vlieg het daarom integraal aan en maak werk van zowel een gezond binnen- als buitenklimaat.

 

René Notenbomer 

Lees hier meer columns van René Notenbomer 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie