Klimaatkletsen is zó 2021
Volgens wetenschappers dreigt een grote ijsplaat op Antarctica binnen vijf jaar te versplinteren. Daarna heeft de achterliggende gletsjer vrij baan om in zee te glijden. Dat zorgt voor een zeespiegelstijging van meer dan een halve meter.
Stel dat wetenschappelijk onderzoek tóch gebaseerd is op feiten en niet op meningen. Laten we dan stoppen met klimaatkletsen, want op korte termijn staat de spreekwoordelijke Nederlandse polder wellicht letterlijk onder water. Een reusachtige ijsklomp dwingt ons om serieus werk te maken van klimaatadaptatie. Maar willen we dat wel?
Vlak voor kerst ontving ik van mijn zus een appje met daarin een link en de opmerking: ‘Lekker leesvoer voor onder de kerstboom’. Nou, dat viel tegen. Google maar eens op ‘Doomsday gletsjer’, dan lopen de koude rillingen je spontaan over je lijf. Volgens wetenschappers dreigt een grote ijsplaat op Antarctica binnen vijf jaar te versplinteren. Daarna heeft de achterliggende gletsjer vrij baan om in zee te glijden. Dat zorgt voor een zeespiegelstijging van meer dan een halve meter. Door een domino-effect loopt de stijging daarna op tot maximaal 3 meter. Dat past niet lekker in onze klimaatplannen. Want die mag je gerust bescheiden noemen: je redt je politieke carrière ermee, maar niet de planeet.
Gelukkig is er een praktische oplossing die populair is bij sommige politici en een exclusief deel van de online community: ontken het probleem met luide stem. Op social media gonst het van de kwade reacties op het onderzoek en de berichtgeving daarover. De wetenschappers liggen onder een spervuur van meningen. Verwachten deze boze burgers misschien dat ze met hun ijskoude kritiek het afsmelten van gletsjers verbaal kunnen stoppen?
Ik blijf het bijzonder vinden. Als er een kans is van één op honderdduizend dat een auto door een ontwerpfout verongelukt, dan eisen we meteen een mondiale terugroepactie. Maar als er een kans is van 50 procent dat klimaatwetenschappers tóch gelijk hebben, dan doen we dat af als een mening die we met ‘alternatieve feiten’ overschreeuwen. Stel nou eens, héél hypothetisch, dat de experts gelijk hebben? Dan heeft een flink deel van Nederland binnen enkele jaren een serieus probleem. En moeten we als de bliksem aan de slag.
Maar liever blijven we dansen op de zwoele klanken van ons politieke dweilorkest. Het schip is al lang lekgeslagen op een drijvende ijsberg (…), maar het feest moet gewoon doorgaan. Op één punt zitten de wetenschappers echter op één lijn met de klimaatkletsers: we kunnen het afsmelten toch niet meer stoppen, wat we ook doen. Zo bekeken kunnen we maar beter snel werk maken van klimaatadaptatie. Want wie houdt er nou van natte voeten?
René Notenbomer
Lees hier meer columns van René Notenbomer
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.