Kamer wil onderzoek leefbaarheid binnensteden
De Tweede Kamer wil dat het Planbureau voor de Leefomgeving een onderzoek in gaat stellen naar de (economische) leefbaarheid van de binnensteden in ons land.
De Tweede Kamer wil dat het Planbureau voor de Leefomgeving een onderzoek in gaat stellen naar de (economische) leefbaarheid van de binnensteden in ons land. Dit om te kijken of, en zo ja hoe de oprukkende leegstand en verschaling van winkelaanbod is te stoppen
Naar het centrum om te winkelen
Tijdens het begrotingsdebat Economische Zaken kwam Kamerlid Kees Verhoeven met het voorstel om de problemen in de stadscentra kaart te laten brengen. ‘Van oudsher zijn de klassieke binnensteden de kapstok van economische bestedingen in ons land. Consumenten trekken traditiegetrouw naar het centrum om een dagje te winkelen’.
Grote ketens en leegstand
Maar steeds meer mensen laten hun geld elders rollen, hetzij in een grootschalig complex aan de rand van de stad, hetzij op internet. In combinatie met de hoge huurprijzen zien veel (kleinere) winkeliers zich gedwongen hun deuren te sluiten. Verhoef ziet dan ook een voortschrijdende verschraling van het winkelaanbod in de binnenstad, resulterend in een eenheidworst van grote ketens en veel leegstand.
Vrije markt is vrije markt
Reden om het planbureau te vragen een ‘analyse te maken van het leefklimaat, het vestigingsklimaat, de economische structuur en het voorzieningenniveau van de binnensteden. ‘De hoge huurprijzen en de opkomst van internet kunnen we als Kamer natuurlijk niets aan doen, dat is aan de vrije markt. Maar we kunnen wel regels aanpassen en belemmeringen wegnemen die het creatieve onderschap mogelijk in de weg staan’.
Theeverkoper mag niet schenken
Hij doelt dan bijvoorbeeld op een winkelier die thee verkoopt maar dat niet mag schenken in zijn winkel omdat er geen horecavergunning is, of een kookwinkel die zijn klanten geen glaasje wijn mag laten proeven. ‘In deze digitale tijd moet een fysieke winkel meerwaarde bieden, maar winkeliers hebben daar nu vaak niet de ruimte voor omdat de regels nog uit de vorige eeuw stammen. Dat kost klanten en gaat ten koste van de binnenstad als economische motor’.
Nog geen verzoek ontvangen
Het Planbureau voor de Leefomgeving had het verzoek tot onderzoek donderdag nog niet ontvangen. ‘Wij wachten af maar zullen een eventuele opdracht serieus beschouwen’, aldus een woordvoerster.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
En met "gratis geld weggeven over de grens" bedoelt u waarschijnlijk ontwikkelingssamenwerking? Waarbij driekwart van het geld dat daaraan uitgegeven wordt terugvloeit in de kassen van Nederlandse bedrijven die die samenwerking uitvoeren? Dat noem ik niet 'gratis weggeven', dat zou ik eerder 'het nuttige met het aangename verenigen' noemen.