Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Kamer wil onderzoek leefbaarheid binnensteden

De Tweede Kamer wil dat het Planbureau voor de Leefomgeving een onderzoek in gaat stellen naar de (economische) leefbaarheid van de binnensteden in ons land.

15 november 2013

De Tweede Kamer wil dat het Planbureau voor de Leefomgeving een onderzoek in gaat stellen naar de (economische) leefbaarheid van de binnensteden in ons land. Dit om te kijken of, en zo ja hoe de oprukkende leegstand en verschaling van winkelaanbod is te stoppen

Naar het centrum om te winkelen
Tijdens het begrotingsdebat Economische Zaken kwam Kamerlid Kees Verhoeven met het voorstel om de problemen in de stadscentra kaart te laten brengen. ‘Van oudsher zijn de klassieke binnensteden de kapstok van economische bestedingen in ons land. Consumenten trekken traditiegetrouw naar het centrum om een dagje te winkelen’.

Grote ketens en leegstand

Maar steeds meer mensen laten hun geld elders rollen, hetzij in een grootschalig complex aan de rand van de stad, hetzij op internet. In combinatie met de hoge huurprijzen zien veel (kleinere) winkeliers zich gedwongen hun deuren te sluiten. Verhoef ziet dan ook een voortschrijdende verschraling van het winkelaanbod in de binnenstad, resulterend in een eenheidworst van grote ketens en veel leegstand.


Vrije markt is vrije markt

Reden om het planbureau te vragen een ‘analyse te maken van het leefklimaat, het vestigingsklimaat, de economische structuur en het voorzieningenniveau van de binnensteden. ‘De hoge huurprijzen en de opkomst van internet kunnen we als Kamer natuurlijk niets aan doen, dat is aan de vrije markt. Maar we kunnen wel regels aanpassen en belemmeringen wegnemen die het creatieve onderschap mogelijk in de weg staan’.

Theeverkoper mag niet schenken 
Hij doelt dan bijvoorbeeld op een winkelier die thee verkoopt maar dat niet mag schenken in zijn winkel omdat er geen horecavergunning is, of een kookwinkel die zijn klanten geen glaasje wijn mag laten proeven. ‘In deze digitale tijd moet een fysieke winkel meerwaarde bieden, maar winkeliers hebben daar nu vaak niet de ruimte voor omdat de regels nog uit de vorige eeuw stammen. Dat kost klanten en gaat ten koste van de binnenstad als economische motor’.


Nog geen verzoek ontvangen

Het Planbureau voor de Leefomgeving had het verzoek tot onderzoek donderdag nog niet ontvangen. ‘Wij wachten af maar zullen een eventuele opdracht serieus beschouwen’, aldus een woordvoerster.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sjoerd Visser
Weer zo'n kostenverslindend onderzoek...terwijl de oorzaak allang bekend is: het voortdurend afstelen van een deel van het zelfredzaamheidsgeld dat voor de inwoners bestemd is maar wegens zogenaamde "bezuinigingen" al bijna 40 jaar langzaam maar zeker afgenomen wordt! Dus minder uitgaven in de economie. Tevens dat voortdurende rondpompen van geld en het weggeven van teveel geld naar buiten de grens, en het onderhouden/in stand houden van een gigantisch dure doch nutteloze extra EU-bestuurslaag. Na bijna 40 jaar "bezuinigen" en het niet nakomen van allerlei politieke beloftes in die tussentijd (behalve als het op bezuinigingen aankomt) zie je uiteindelijk de verwoestende effecten...niet alleen aan de lege winkels maar ook aan de toenemende armoede. Je kunt de politieke NL-beschaving meten aan de manier en wijze waarop men met de werkloze en hulpbehoevende mensen omgaat. Dát is de oorzaak...verder onderzoek niet nodig!!! Stop die EU, hou op met rondpompen van geld in nutteloze en waardeloze "sociale" projecten, stop met die voortdurende diefstal van de inkomens en uitkeringen bij de sociaal zwakkeren en hulpbehoevenden... en kom je beloftes na als overheid.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
De oprukkende leegstand bij winkels, zelfs 25% in de gemeente Almelo, zou natuurlijke een heel eind tegengegaan kunnen worden als het verantwoordelijk College van B & W zelf eens contact zou gaan leggen met verhuurders om eens meer marktconforme, dus lagere huren te gaan hanteren. Een motie van die strekking is dan ook onlangs in Almelo aangenomen. Dit klemt des te meer omdat uit onderzoek is gebleken dat 30-40% van de winkeliers in de rode cijfers zit en verwacht wordt dat in dit tempo binnen 3 jaar 25% van de winkeliers er mee stopt of failliet gaat waardoor menige binnenstad veranderd in een spookstad. Verhuurders zijn ook vaak alleen geïnteresseerd in grootwinkelketekens die de hoofdprijs betalen.
Ivo Thonon / Statenlid
@S Visser: dus de EU is verantwoordelijk voor leegstand onder winkeliers? Je bedoelt dat instituut dat ons ons €2200 pp per jaar oplevert aan extra handelsinkomsten, en maar €230pp per jaar kost? Als we dat afschaffen komt het allemaal goed en lossen we de winkelleegstand op?



En met "gratis geld weggeven over de grens" bedoelt u waarschijnlijk ontwikkelingssamenwerking? Waarbij driekwart van het geld dat daaraan uitgegeven wordt terugvloeit in de kassen van Nederlandse bedrijven die die samenwerking uitvoeren? Dat noem ik niet 'gratis weggeven', dat zou ik eerder 'het nuttige met het aangename verenigen' noemen.
JaapvV / adviseur
Aandoenlijk, die kamerleden. De werkelijkheid ligt op straat en alle onderzoeken zijn echt al gedaan. Hopelijk wordt de vraag naar onderzoek omgezet in de verplichting om alle bestaande onderzoeken op dit gebied te bundelen. Stukken goedkoper en nuttiger dan een totaal overbodige en geldverslindende nieuwe rapportage. En kaart de 'kleine' dingen als niet mogen schenken in een winkel en dergelijk zelf eens bij gemeenten aan. Wees dan ook niet bang voor een tsunami van de horeca die daar weer tegenin zal gaan. De grootste misser op het gebied van de leefbaarheid in binnensteden is nog steeds het afgewende (water-) hoofd van de gemeenten.
Ipe van der Deen
@Jaap en Kamerleden: In Arnhem zijn al verschillende winkels met 'nevenactiviteit', bijvoorbeeld boekwinkels waar je koffie kunt drinken en een voedingswinkel met stukje restaurant. Het kan dus al. En dat gemeentelijke waterhoofd ach ik ga er vanuit dat je als adviseur openbare ruimte graag voor hen werkt.
Advertentie