Kamer tegen uitkopen boeren door Schiphol
GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger vindt het ‘onbegrijpelijk dat het kabinet geen regie pakt bij de opkoop van stikstofruimte’.
Het kabinet moet voorkomen dat Schiphol Group (nog meer) boeren uitkoopt om stikstofruimte te verwerven voor Schiphol en Lelystad Airport. Een meerderheid van de Kamer schaarde zich achter een oproep hiertoe van GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Maandag werd bekend dat het concern met een aantal boeren een overeenkomst had bereikt.
Eerste recht
Schiphol Group benadert boeren met een bod om op deze manier de stikstofruimte voor zichzelf te claimen. Voor beide luchthavens is een geldige natuurvergunning nodig. Daarvoor moet de stikstofuitstoot omlaag. Maar het zelf uitkopen van boeren is een bekritiseerde gang van zaken: het kabinet wil zelf straks het eerste recht op de koop van stikstofrechten. Vooralsnog is de praktijk dus nog wel volgens de regels. Schiphol is niet verzocht om hiermee te stoppen, zeiden ministeries eerder deze week.
Onbegrijpelijk
Indiener Suzanne Kröger van GroenLinks noemt het ‘onbegrijpelijk dat het kabinet geen regie pakt bij de opkoop van stikstofruimte. En zich nota bene laat verrassen door de Schiphol Group.’ De Staat heeft immers meer dan twee derde van de aandelen van het concern in handen.
Onacceptabel
Kamerleden van verscheidene partijen reageerden maandag verontwaardigd op het nieuws dat Schiphol zelf boeren benadert. PvdA'er Joris Thijssen noemt de actie ‘onacceptabel’ voor zijn partij. ‘Het bouwen van huizen is toch echt belangrijker dan een nieuw vliegveld openen in tijden van een klimaatcrisis.’
PAS-melders
Kamerlid Derk Boswijk van het CDA spreekt van ‘wildwestpraktijken’. Er moeten wat hem betreft ‘direct maatregelen’ worden genomen zodat het herstel van de natuur en de legalisatie van zogenoemde PAS-melders (bedrijven die buiten hun eigen schuld om zonder milieuvergunning zitten) voorrang krijgen. Overigens is Lelystad Airport zelf zo'n PAS-melder, maar Kamer en kabinet willen dat vooral kleinere boerenbedrijven die in diezelfde situatie zitten, snel een geldige vergunning krijgen.
Debat
Dinsdagmiddag en -avond debatteert de Kamer over de stikstofaanpak van het kabinet en andere aspecten van het landbouwbeleid. Later deze week reageert het kabinet op de vragen van de Kamer en zal verantwoordelijk minister Christianne van der Wal (Stikstof) uitleg moeten geven over de praktijken van Schiphol.
De staat is grootaandeelhouder en het kabinet is dus medeplichtig. In de gevangenis met kabinet. Boeren kan niet, Schiphol kan wel, woningen mogen ook, dat is het verhaal. Boeren hebben geen bestaansrecht vanwege Schiphol en woningen.