Rijk stopt voorlopig met subsidie nieuwe biomassa
Het ministerie van Economische Zaken geeft tijdelijk geen subsidies meer aan nieuwe initiatieven voor biomassacentrales. De regering wil eerst onderzoeken op welke manier het verbranden van houtige biogrondstoffen voor lagetemperatuurwarmte afgebouwd kan worden.
Het ministerie van Economische Zaken geeft tijdelijk geen subsidies meer aan nieuwe initiatieven voor biomassacentrales. De regering wil eerst onderzoeken op welke manier het verbranden van houtige biogrondstoffen voor lagetemperatuurwarmte afgebouwd kan worden.
Wens
Het kabinet geeft met dat besluit gevolg aan de wens van de Tweede Kamer om zo snel mogelijk te stoppen met houtige biomassa. In het Klimaatakkoord wordt het gebruik van biomassa gezien als een belangrijke, maar tijdelijke, maatregel gezien om fossiele brandstoffen op korte termijn te vervangen.
Weerstand
Maar de weerstand tegen het gebruik van biomassa neemt toe. Verschillende natuurorganisaties wijzen op de soms dubieuze herkomst van hout en houtpallets die worden verstookt in biomassacentrales. Ook omwonenden keren zich tegen de centrales: de uitstoot van fijnstof en CO2 is nog steeds aanzienlijk. Veel gemeenten hebben zich tegen het verbouwen van bestaande energiecentrales tot biomassainstallaties gekeerd, en een aantal provincies geeft geen vergunning meer af voor nieuwe biomassacentrales. Vorige week stemde de Raad van State weliswaar nog in met een vergunning van de provincie Noord-Holland voor de ombouw van de centrale in Diemen, maar het is de vraag of energiebedrijf Vattenfall nog doorgaat met het project.
Onderzoek
Inmiddels hebben het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en onderzoeksinstituut TNO onderzoek gedaan naar gevolgen van het eerder stoppen met biomassa. Uit die onderzoeken blijkt dat het lastig wordt om de klimaat- en energiedoelstellingen te halen zonder biomassa. Als er nu mee gestopt wordt, betekent dat een extra uitgave van 2,7 miljard euro om de doelen in 2030 te halen. Die kosten zullen uiteindelijk leiden tot een hogere energierekening.
Controversieel
Het PBL heeft onderzoek gedaan naar een afbouwpad voor houtige biomassa, maar de discussie daarover is controversieel verklaard vanwege de demissionaire status van het kabinet. De keuze in de manier waarop houtige biomassa wordt afgebouwd moet dus door een nieuw kabinet genomen worden. Voor die tijd wil het huidige kabinet in ieder geval de subsidieverlening voor nieuwe biomassaprojecten staken. De maatregel heeft geen invloed op de bestaande subsidies.
Dat we denken dat enkel de de mens in staat is de evolutie van de planeet te veranderen, terwijl wij geen idee hebben hoe dit proces eigenlijk verloopt. Moeten we dan alles maar veronachtzamen en schijt hebben aan alles? Nee natuurlijk kunnen we best flink verstandiger omgaan met onze planeet! Normaal gesproken begin je dan met kleine stappen die groot effect hebben. In de werelddelen en landen waar ze op grote schaal bossen verbranden en kappen, waar het normaal is om flinke uitstoot te veroorzaken. Dat houdt in dat je op een schonere manier gaat leven. Van aardolie en kunststoffen af en bijvoorbeeld naar - veel schoner - gas. In NL hebben we dat al. En in dat minuscule landje op aarde denken wij al aan de volgende stap. Van het gas af.. zonder goed alternatief. de buurlanden juist overgaan op gas.. Dat alles door een onbevoegd, ondoordacht en ondeskundig milieuclubje bedacht die de wijsheid uit studieboekjes hebben. Klimaatdrammer wordt eens klimaatcriticus en kijk eens met een bredere blik naar je vaste overtuigingen en stellingen die je hebt ingenomen. Dat leidt vast tot andere maatregelen. Minder apparaten in huis, andere verpakkingen of geen verpakkingen gebruiken, geen vliegvakanties meer ook niet voor zogenaamde wetenschappelijke onderzoeken! En zo kan ik nog pagina's volschrijven.