Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Omwonenden liggen dwars bij huisvesting arbeidsmigranten

Huisvestingsprojecten voor arbeidsmigranten worden vertraagd of geblokkeerd door gemeenten, vaak onder druk van omwonenden.

03 november 2022
Glastuinbouw in Naaldwijk, gemeente Westland
Glastuinbouw in Naaldwijk, gemeente WestlandANP / Paulien van de Loo

Gemeenten zetten graag arbeidsmigranten aan het werk in distributiecentra of kassen, maar maken nauwelijks ruimte voor de huisvesting van die groep. Uitzendbureaus en projectontwikkelaars die woonruimte willen bouwen voor arbeidsmigranten geven aan dat ze worden tegengewerkt door gemeenten. Vaak heeft dat te maken met verzet vanuit de lokale bevolking.

Adviseur Financiën

Gemeente Elburg
Adviseur Financiën

Strategisch informatiemanager business

gemeente Capelle aan den IJssel
Strategisch informatiemanager business

Achtertuin

Dat blijkt uit de Zembla-uitzending 'Niet in míjn achtertuin'. In gemeenten als Westland en Roosendaal worden maar enkele honderden arbeidsmigranten op een goede manier gehuisvest, terwijl er meer dan 25.000 aan het werk zijn.

Vertragen

In de uitzending komen verschillende uitzendbureaus en projectontwikkelaars voorbij die weerstand ervaren van de gemeente bij het realiseren van huisvesting voor arbeidsmigranten. 'Je ziet altijd wel dat er bij de gemeentes een reden is om het te vertragen, of om toch weer een extra onderzoek te doen, waardoor het weer veel langer gaat duren', zegt Frank van Gool, oprichter van OTTO Work Force, het grootste uitzendbureau voor arbeidsmigranten in Nederland.

Distributiecentrum

Van Gool: 'Als een Jumbo of Albert Heijn de gemeente belt om een distributiecentrum neer te zetten, dan worden ze dezelfde middag teruggebeld door de wethouder. Maar als ik bel en zeg: die mensen die daar komen te werken moeten ook gehuisvest worden, dan mag ik blij zijn als ik binnen vier weken door een ambtenaar wordt teruggebeld.'

Kogelbrief

In het Westland, waar veel arbeidsmigranten in de glastuinbouw werken, stuitte een huisvestingsproject op hevig verzet vanuit omwonenden. Er werden 17 bezwaarschriften ingediend tegen de vergunning voor het project. Ook werd de beoogde locatie beklad met de leus 'geen migranten', werd er twee keer brand gesticht en ontving de eigenaar van het terrein een kogelbrief.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
De werkgelegenheid in kassen betekent helemaal niets meer voor de gewone inwoner van het Westland. De aanwezige werkgevers zijn vervreemd van deze inwoners. Zijn werken vrijwel uitsluitend met arbeidsmigranten. Waarom zou een inwoner blij moeten zijn met deze huisvesting? Om een handjevol opportunistische werkgevers te plezieren? De tuinders worden steeds groter en af en toe verplaatst er een tuinder de productie naar Tunesië. Goedkoper. Ook macro gezien profiteert Nederland niet van deze bedrijfstak. Sterker nog, ook afgelopen 50 jaar heeft het Westland Nederland per saldo meer gekost dan opgebracht. Al die Turken en Marokkanen die er vroeger werkten en er als “witte illegaal” zijn uitgeperst, uitgebuit, zijn nu een kostenpost voor de belastingbetaler. Het Westland is bij uitstek een verhaal van private lusten en publieke lasten. Distributiecentra idem dito. Hoogleraren transporteconomie hebben zich daar enige tijd geleden in het FD duidelijk over uitgesproken: Nederland verliest geld aan deze sector. Waarom zouden Nederlanders blij moeten zijn met arbeidsmigranten? Weet de auteur van dit artikel wel dat de meeste distributiecentra niet onder een CAO vallen, dat er alleen minimumloon wordt betaald, geen pensioenregeling en dat de voertaal meestal Pools of Engels is? Beseft de auteur van dit artikel dat arbeidsmigranten interessant zijn voor werkgevers zolang zij in een kwetsbare positie verkeren? Heeft de auteur van dit artikel de interviews gelezen in NRC Handelsblad met arbeidsmigranten die in distributiecentra werken? Dat zij het werk zien als een tussenstap naar een nieuw bestaan in Nederland? Maar niet met een baan in het distributiecentrum? Wat vindt de auteur van dit artikel ervan dat duurzaam werk, dus geen seizoenswerk, in Nederland hoofdzakelijk wordt verricht door flexwerkers? Denk na voordat u een artikel schrijft.
marten bosma
Bakker eindigt met een heleboel vragen aan de auteur van het artikel terwijl die toch niets anders doet (in navolging van Zembla) dan wat feiten op een rijtje zetten. Rode draad in de redering van Bakker: zorg er voor dat er geen werkgelegenheid is waar die uitsluitend rendabel te krijgen is met lage lonen. Dus: geen distributiecentra, dus geen arbeidsmigranten. Geen glastuinbouw, dus geen arbeidsmigranten. Probleem opgelost. Hoe doe je dat? Door het minimumloon met 25% te verhogen en elk bedrijf dat zich er niet aan houdt direct voor onbepaalde tijd te sluiten. Dan worden de Hollandse aardbeien wel wat duurder en alles wat via distributiecentra bij de consument terecht komt ook. Maar het hele jaar door alles tegen de laagst denkbare kosten willen kunnen eten en drinken maar tegelijkertijd geen arbeidsmigranten naast je dulden, dat gaat niet. Maar dat is wel waar Nederlanders doorgaans de voorkeur aangeven.
Hans Bakker
@Bosma daar heeft u natuurlijk gelijk in. Daar zijn we Nederlander voor. Lekker goedkoop, korte termijn. Overigens hebben sommige gemeenten zoals Roosendaal in het verleden distributiecentra met gejuich onthaald vanwege “de werkgelegenheid”. Of stond de GREX te lang onder water? Gemeenten hebben het probleem zelf geschapen met hun korte termijn denken. Nu, jaren later, proberen ze het weer tegen te werken. Te laat. En er staan komende jaren nog vele mega centra in de planning. Met goede ruimtelijke planning, het tegengaan van flexconstructies, een hoger minimumloon, een pensioenplicht etc, is het tij misschien iets bij te stellen. Het zeer massaal binnenhalen van arbeidsmigranten die geen pensioen opbouwen en onvolledig AOW hebben opgebouwd, zal nu al heel duur voor Nederland gaan uitpakken. Deze vorm van arbeidsmigratie versterkt de gevolgen van de vergrijzing. Ik heb liever een duurdere aardbei en een wat lagere belastingaanslag dan een verpauperd land.
Hielco Wiersma
Het zijn uitzendbureaus en bedrijven die arbeidsmigranten nodig hebben en arbeidsmigranten (uit andere EU-landen e.d.) willen en mogen inzetten. Bij de huisvesting van deze migranten kunnen Gemeenten -als dat planologisch en qua aanbod überhaupt mogelijk is- over het algemeen alleen op procedureel niveau een faciliterende rol spelen. De kosten van goede huisvesting (en verhuur tegen een eerlijke prijs) komen uiteraard terecht op het bordje van de belanghebbenden.
De inzet van arbeidsmigranten in relatie met structureel verantwoord asielbeleid vraagt dringend om een kritische benadering van vooral de Rijksoverheid.
Advertentie