Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Herindelingen onzeker na verkiezingsuitslag

De drie controversiële gemeentelijke herindelingen zijn door de lokale verkiezingsuitslagen van woensdag nog onzekerder geworden. Politieke tegenstanders hebben in alle drie de regio’s winst geboekt.

26 november 2010
Draagvlak
De bal ligt bij minister Donner van Binnenlandse Zaken, die gehouden is aan het regeerakkoord waarin staat dat voor herindeling lokaal draagvlak nodig is. Dat lijkt te ontbreken in Noord-Limburg, ’t Gooi en het Gelders-Utrechts Valleigebied.

Mook gaat om
Waren voor woensdag nog twee van de drie gemeenten in Noord-Limburg voor herindeling, nu is daarvoor alleen nog in Gennep een politieke meerderheid te vinden. De tegenstanders uit Bergen hebben steun gekregen uit Mook. Daar hebben de tegenstanders van VVD- en CDA-huize samen een krappe politieke meerderheid behaald.

Scherpenzeel
Op de grens van Gelderland en Utrecht bepaalt Scherpenzeel hoe de balans uitslaat voor fusiesteun in die regio. Renswoude was en blijft pertinent tegen, Woudenberg blijft unaniem voor. In Scherpenzeel zijn de verkiezingen gewonnen door nieuwkomer Gemeentebelangen, die met vijf zetels in de raad komt.

Referendum
Gemeentebelangen Scherpenzeel heeft zich in de verkiezingsstrijd niet over de herindeling uitgesproken, omdat de partij eerst een referendum wil houden. Waarnemend griffier Brigitte van Ginkel: ‘De fusie was hier geen issue in de verkiezingscampagnes. Den Haag is immers al aan zet. Maar het zou kunnen dat een referendumuitslag de politieke weerstand tegen een fusie laat groeien.’

Naarden ook tegen
Ook het omstreden fusieproces rond het Naardermeer is nog complexer geworden. Naast Bussum is inmiddels ook in Naarden een politieke meerderheid tegen een fusie met Muiden en Weesp. Voorstander VVD is daar gaandeweg op een andere koers gaan zitten en die partij heeft samen met tegenstander GroenLinks tien van de zeventien raadszetels in handen. Eerder al heeft de VVD aangegeven liever eerst met Bussum samen te gaan en dan pas te kijken naar verdere groei.

Andere varianten
In Muiden was de herindeling geen verkiezingsonderwerp. In de kleine gemeente heeft de politiek een fusie al geaccepteerd. Alleen de VVD zou nog wel andere varianten willen bekijken, maar de verkiezingsuitslag lijkt in Muiden geen politieke wending tot gevolg te hebben.

Omslag mogelijk in Weesp
In Weesp is een omslag wel mogelijk. Ook hier is onder andere de VVD gaandeweg van standpunt veranderd. ‘Het duurt allemaal zo lang, dat partijen zich inmiddels meer op gemeentelijke samenwerking hebben gericht dan op fusie’, zegt gemeentewoordvoerster Claudia Jonges. De vier grootste partijen hebben elk drie zetels in de nieuwe raad. Als lokale partij WSP (tegen de fusie) en VVD (voor uitstel van de fusie) coalitiebesprekingen op gang brengen, komt het gemeentelijk standpunt er op zijn minst genuanceerder uit te zien.

Controversieel
Aanvankelijk had het laatste kabinet Balkenende de wetsvoorstellen voor herindeling van deze drie regio’s al getekend en naar de Tweede Kamer gestuurd. Die verklaarde ze controversieel na de val van het kabinet en heeft minister Donner gevraagd te bekijken of hij de voorstellen opnieuw wil indienen. Donner laat zich hiervoor door de provincies adviseren. Zijn woordvoerder kan nog geen reactie geven op het beeld dat uit de verkiezingsuitslagen naar voren komt.

Negentien andere gemeenten
Woensdag werden ook in negentien andere gemeenten verkiezingen gehouden. Voor hen is herindeling per 1 januari 2011 al een feit.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Big Spender / netto betaler
Goed nieuws om de dag mee te beginnen!
Tot nu toe heeft schaalvergroting alleen maar monsters als Ziggo, UPC e.d. opgeleverd met, op gemeentelijk niveau, natuurlijk andere namen. Maar met hetzelfde effect: meer bureaucratie, meer ambtelijke schijven en meer wazige bestuurders die geen contact meer hebben met hun aandeelhouders: de burgers.
Stop toch eens met die hobby en doe wat de burger nodig heeft: goed, herkenbaar betaalbaar bestuur.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Waarom wil de bestuurlijke elite Nederland toch koste wat het kost inrichten op een manier waarin de meerderheid zich helemaal niet herkent? Onderzoek eens de mogelijkheden voor kleinere provincies (regio's) in plaats van grotere gemeenten. Volgens mij hebben de meeste Nederlanders daar een veel grotere binding mee.
Jan Keijzer
Weesp moest fuseren, omdat de bestuurskracht onvoldoende was en is. De staatssecretaris heeft nu meer dan 2,5 jaar nodig om GEEN beslissing te nemen. Gebrek aan bestuurskracht op landelijk niveau zou ik zeggen. Een fusie met Belgie zou de situatie niet verbeteren.
W.Wilkens
Ik was het altijd met Tjeenk Willink eens die de stelling aanhangt dat men eerst eens zou moeten weten wat men met de staat en zijn decentrale onderdelen wil, alvorens zich uit te laten over de grootte van die onderdelen. In Nederland (en de EU) is het steeds andersom geweest onder het mom dat schaalvergroting op zich noodzakelijk is. Vaak met het vooruitzicht dat het rijk (en provincie) dan (eindelijk) eens taken zullen delegeren. Wat overigens nooit is gebeurd of zonder de middelen hiertoe beschikbaar te stellen. De discussie over wat de lokale overheid zou moeten verrichten, is nooit gevoerd en die wil de huidige slag bestuurders (te beginnen bij Donner) kennelijk ook niet voeren.

Dat Volksvijand no. 1 - de burger - zich begint af te wenden van dit soort politiek mag dan ook niet verwonderen.
jan
Als gemeenten van de burgers niet meer mogen fuseren, dan moet men ook ook ophouden om meer ingewikkelde taken naar de gemeenten te schuiven. De tijd dat een handvol secretarie-medewerkers op MULO of MBO-niveau alle problemen van de burgers en bedrijven kan oplossen is toch echt wel voorbij. Zonder schaalvergroting geen kwaliteit van het ambtelijk apparaat.

Bij fusie wordt door burgers vaak alleen maar naar het gemeentebestuur gekeken, maar de schaalproblemen zitten daar niet. Die zitten in de ambtelijke ondersteuning. Op bijna alle beleidsterreinen heb je tegenwoordig specialistische deskundigheid nodig, ook in kleinere gemeenten. Omdat kleine gemeenten die expertise vaak niet voldoende in eigen huis hebben (of heel kwetsbaar in één persoon per vakgebied) moet men expertise peperduur inhuren. Ook bij ziekte of zwangerschap. Onbetaalbaar voor de kleinere gemeenten!

En zolang gemeenteambtenaren nog steeds worden afgeschilderd als luie, domme, zielige en tweederangs medewerkers komen er ook geen hordes afgestudeerde jongeren naar de gemeenten om de problemen op te lossen

Antwoord: Fusie! Grotere organisaties, meer ruimte en salarismogelijkheden voor hoger opgeleiden, meer deskundigheid, meer kwaliteit in eigen huis. De politici, de burgers en de bedrijven in de gemeente varen daar wel bij.
Marius Wiburg
Muiden en Weesp kunnen altijd fuseren met elkaar. En waarom niet nemen Nigtevecht bij, in de nieuwe gemeente Stichtse Vecht is het afgelegen?
Sander / gemeentelijk traumapatiënt
Drie kleine , nog net Limburg, gemeentes. Mook , Gennep, Bergen.
Volgens zuidelijke limburgers begint "Holland" boven Venlo, met navenante aandacht voor dat stukkie.
Het stadje Gennep, een dorpser geheel is nergens te vinden, is al jaren opgescheept met een krakkemikkerig bestuur. Overal worden dure adviseurs voor ingehuurd, die vaak alleen oog hebben voor hun eigen inkomsten.
Een hele roedel oudgedienden beslissen al jaren over de dingen die zouden moeten gebeuren. Ze hebben zo hun maniertjes ontwikkeld om aan de macht te blijven ondanks nieuwe wetgeving op dat gebied.
Aloude controversen spelen dagelijks een grote rol in de dorpspolitiek. Het schiet dus niet op. Vandaar het goede idee om de zaken eens in een groter geheel aan te willen gaan pakken.
Daarom is Gennep, tot nu toe , God zij dank, voor herindeling.
Het slechtste wat kon gebeuren is gebeurd, de regering pakte weer eens niet door.
De herindeling werd overgelaten aan de dorps sentimenten. Vandaar nu de ellende.
Als het tegenzit gebeurt er weer niks. Blijven we met handen en voeten gebonden bestuurders zitten.
Hoewel er is hoop . Het gerucht gaat dat men de nieuwe wethouders van buitenaf wil gaan halen. Dat geeft wel een boel lucht. Die kunnen hun beslissingen veel afstandelijker maken.
Zonder een ontzettende hoeveelheid "genuil".
Regering hak de knoop door en dwing de drie tot een fusie.
Advertentie