Herindelingen onzeker na verkiezingsuitslag
De drie controversiële gemeentelijke herindelingen zijn door de lokale verkiezingsuitslagen van woensdag nog onzekerder geworden. Politieke tegenstanders hebben in alle drie de regio’s winst geboekt.
De bal ligt bij minister Donner van Binnenlandse Zaken, die gehouden is aan het regeerakkoord waarin staat dat voor herindeling lokaal draagvlak nodig is. Dat lijkt te ontbreken in Noord-Limburg, ’t Gooi en het Gelders-Utrechts Valleigebied.
Mook gaat om
Waren voor woensdag nog twee van de drie gemeenten in Noord-Limburg voor herindeling, nu is daarvoor alleen nog in Gennep een politieke meerderheid te vinden. De tegenstanders uit Bergen hebben steun gekregen uit Mook. Daar hebben de tegenstanders van VVD- en CDA-huize samen een krappe politieke meerderheid behaald.
Scherpenzeel
Op de grens van Gelderland en Utrecht bepaalt Scherpenzeel hoe de balans uitslaat voor fusiesteun in die regio. Renswoude was en blijft pertinent tegen, Woudenberg blijft unaniem voor. In Scherpenzeel zijn de verkiezingen gewonnen door nieuwkomer Gemeentebelangen, die met vijf zetels in de raad komt.
Referendum
Gemeentebelangen Scherpenzeel heeft zich in de verkiezingsstrijd niet over de herindeling uitgesproken, omdat de partij eerst een referendum wil houden. Waarnemend griffier Brigitte van Ginkel: ‘De fusie was hier geen issue in de verkiezingscampagnes. Den Haag is immers al aan zet. Maar het zou kunnen dat een referendumuitslag de politieke weerstand tegen een fusie laat groeien.’
Naarden ook tegen
Ook het omstreden fusieproces rond het Naardermeer is nog complexer geworden. Naast Bussum is inmiddels ook in Naarden een politieke meerderheid tegen een fusie met Muiden en Weesp. Voorstander VVD is daar gaandeweg op een andere koers gaan zitten en die partij heeft samen met tegenstander GroenLinks tien van de zeventien raadszetels in handen. Eerder al heeft de VVD aangegeven liever eerst met Bussum samen te gaan en dan pas te kijken naar verdere groei.
Andere varianten
In Muiden was de herindeling geen verkiezingsonderwerp. In de kleine gemeente heeft de politiek een fusie al geaccepteerd. Alleen de VVD zou nog wel andere varianten willen bekijken, maar de verkiezingsuitslag lijkt in Muiden geen politieke wending tot gevolg te hebben.
Omslag mogelijk in Weesp
In Weesp is een omslag wel mogelijk. Ook hier is onder andere de VVD gaandeweg van standpunt veranderd. ‘Het duurt allemaal zo lang, dat partijen zich inmiddels meer op gemeentelijke samenwerking hebben gericht dan op fusie’, zegt gemeentewoordvoerster Claudia Jonges. De vier grootste partijen hebben elk drie zetels in de nieuwe raad. Als lokale partij WSP (tegen de fusie) en VVD (voor uitstel van de fusie) coalitiebesprekingen op gang brengen, komt het gemeentelijk standpunt er op zijn minst genuanceerder uit te zien.
Controversieel
Aanvankelijk had het laatste kabinet Balkenende de wetsvoorstellen voor herindeling van deze drie regio’s al getekend en naar de Tweede Kamer gestuurd. Die verklaarde ze controversieel na de val van het kabinet en heeft minister Donner gevraagd te bekijken of hij de voorstellen opnieuw wil indienen. Donner laat zich hiervoor door de provincies adviseren. Zijn woordvoerder kan nog geen reactie geven op het beeld dat uit de verkiezingsuitslagen naar voren komt.
Negentien andere gemeenten
Woensdag werden ook in negentien andere gemeenten verkiezingen gehouden. Voor hen is herindeling per 1 januari 2011 al een feit.
Tot nu toe heeft schaalvergroting alleen maar monsters als Ziggo, UPC e.d. opgeleverd met, op gemeentelijk niveau, natuurlijk andere namen. Maar met hetzelfde effect: meer bureaucratie, meer ambtelijke schijven en meer wazige bestuurders die geen contact meer hebben met hun aandeelhouders: de burgers.
Stop toch eens met die hobby en doe wat de burger nodig heeft: goed, herkenbaar betaalbaar bestuur.