Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Harige planten ingezet tegen fijnstof

Met harige planten tegen geluidsschermen gaat de provincie Noord-Brabant de strijd tegen fijnstof aa. Na de zomer start de provincie een driejarige pilot. Het project gaat zo’n 170.000 euro kosten; inclusief aanleg en onderhoud van de nieuwe beplanting.

22 juli 2016

Met harige planten tegen geluidsschermen hoopt Noord-Brabant de strijd tegen fijnstof aan te gaan. Na de zomer start de provincie een driejarige pilot waarbij geluidsschermen met twee verschillende fijnstof-absorberende planten worden beplant. De pilot gaat zo’n 170.000 euro kosten; inclusief aanleg en onderhoud van de nieuwe beplanting. 

Verschillen

‘Proefkonijnen’ zijn de geluidsschermen langs de N279 ter hoogte van het Máximakanaal omdat deze betonnen geluidschermen goed kunnen worden beplant. Gekozen is voor Lonicera Green Junkie – een variant van kamperfoelie – en de klimopsoort Hedera. Er is voor twee soorten gekozen om de verschillen in opvang van fijnstof goed met elkaar te kunnen vergelijken.


Vijf keer zo veel

Naar verwachting kan de groenblijvende Lonicera Green Junkie door zijn relatief lange haren gemiddeld vijf keer zo veel fijnstof als andere planten opvangen, zo meldt de provincie. Met deze kamperfoelie-variant wordt 800 meter geluidswal beplant. De Hedera wordt over een lengte van 70 meter aangebracht.

Langdurig onderzoek

Er is voor een proefperiode van drie jaar gekozen om zo langdurig onderzoek te kunnen doen naar de absorptie van fijnstof, de groei en de plantdichtheid van de plantsoorten. De HAS Greenbusinesschool in Den Bosch en de Universiteit van Antwerpen werken nauw met de provincie samen. De eindresultaten worden naar verwachting medio 2019 bekend gemaakt.


Leefbaarheid

Overschrijdingen van fijnstofnormen is niet de reden voor Brabant om met de pilot te starten. Daarvan was in 2014 geen sprake en ook de berekende voorspellingen voor 2015 geven geen overschrijdingen aan, stelt een woordvoerder desgevraagd. ‘Toch vinden we het in het kader van de leefbaarheid wel belangrijk om aan de hand van dit soort pilots te onderzoeken welke effecten deze oplossing heeft.’ Daarnaast hebben Provinciale Staten aan Gedeputeerde Staten gevraagd welke mogelijkheden er zijn om geluidsschermen te vergroenen. 

Zuidas

Brabant heeft met het project overigens niet de primeur. Rond de snelweg A10 (langs de Amsterdamse Zuidas) is eerder dit jaar een proef gestart met het inzetten van kamperfoelie tegen fijnstof. Het onderzoek wordt door de gemeente uitgevoerd in samenwerking met Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions, Wageningen UR en het bedrijfsleven.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Raul Wiessing / Particulier
Waar kan ik Lonicera Green Junkie – een variant van kamperfoelie kopen om fijn stop te vangen
Anneke Donkersloot / milieutechnoloog
Op de N279 rijden nabij het Maximakanaal 26145 motorvoertuigen per etmaal (bron: NSL monitoringtool 2015, jaartal 2015). Deze voertuigen stoten per afgelegde kilometer en per etmaal net iets meer dan 1 kg fijnstof uit. Dat is per jaar dus 365 kg fijnstof! Knappe plant die daar een substantiële hoeveelheid van kan opnemen....
Advertentie