Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Geen subsidie meer voor 'selectieve' dierenambulance

Volgens de gemeente zette de dierenambulance zich onvoldoende in. De dienst wilde de geen gewonde wilde dieren, zoals egels of zwanen, vervoeren, tenzij ze daar een extra vergoeding voor kreeg. De dierenambulance kan jaarlijks al ruim 12 duizend euro subsidie van de gemeente tegemoet zien.

23 maart 2011
Haarlemmermeer heeft de subsidie voor de dierenambulance stopgezet. De gemeente vond dat de dienst gewonde dieren ‘niet goed behandelde’.

Verantwoordelijkheid
Steffe Bak, wethouder van ondermeer dierenwelzijn, zegt dat de gemeente uiterste pogingen heeft gedaan om met de dierenambulance tot overeenstemming te komen. ‘Al vanaf eind vorige jaar zijn we met de dierenambulance in gesprek geweest hierover. De gemeente neemt nu haar verantwoordelijkheid. Ik vind dat knelpunten bij noodhulp aan dieren nooit ten koste mogen gaan van de dieren’, aldus Bak.

Egels
Volgens de gemeente zette de dierenambulance zich onvoldoende in. De dienst wilde geen gewonde wilde dieren, zoals egels of zwanen, vervoeren, tenzij ze daar een extra vergoeding voor kreeg. De dierenambulance kan jaarlijks al ruim 12 duizend euro subsidie van de gemeente tegemoet zien.

 

Bewijzen
De dierenambulance Haarlemmermeer zegt zich niet in het beeld dat de gemeente schetst, te herkennen. ‘Waar zijn de bewijzen? Ik heb de klachten niet gehoord. We doen dit al jaren en gaan gewoon verder, met of zonder subsidie. De gemeente kan de pot op’, aldus Jan Terol van de dierenambulance. Hij zegt het verder ‘belachelijk’ te vinden dat de dienst gewonde vogels uit het wild, na ze bij de dierenarts gebracht te hebben voor een behandeling, naar de vogelopvang in Lisse moet brengen van de gemeente. ‘Dat weigeren we. Dat is onze taak toch niet?’.

Voorschriften
De gemeente gaat nu een beroep doen op de dierenambulance die deel uitmaakt van de Dierenbescherming, gevestigd in Haarlem. De dienst zal gewonde dieren volgens de gemeentelijke voorschriften gaan vervoeren. De dierenambulance in Haarlemmermeer is wel gewoon van plan om te blijven rijden en gaat op zoek naar sponsors.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ambtenaar / Beleidsambtenaar
Ik vraag me af wat de taak van de dierenambulance dan wel is, als het niet hun taak is om gewonde vogels naar een opvang te brengen.
Zorg voor een gewond dier houdt toch niet op bij de dierenarts?
Barbara
Vorig jaar winter de dierenambulance gebeld omdat er een kat in een boom zat in het natuurgebied/dijkje pcies op de grens van haarlem en haarlemmermeer. De kat liet zich aaien maar zodra je m op wilde pakken werd ie dol.
DA Haarlemmermeer zei dat t onder DA Haarlem viel. Dus die gebeld maar die waren de hele dag onderweg. Weer DA Haarlemmermeer gebeld, na veel gemopper ging ie toch maar erheen. Dus ik met mn telefoon die man uitgelegd waar ie moest zijn. Het laatste stuk is echter niet bereikbaar met de auto. Komt die man bij het hek aan - ik kon de zwaailichten in de verte zien- zegt ie oh ik kan er niet door. Dus ik nee, u zult het laatste stukje moeten lopen. Zegt die kerel, ohh maar daar begin ik niet aan hoor. Zorg eerst maar dat je m in een reismandje hebt dan kom ik m morgen wel halen en anders bel je DA Haarlem maar. Mijn geloof in de dierenambulance was meteen weg. Wat voor mensen werken daar? Als een dier midden in de winter in een boom zit in the middle of nowhere dan is 100 meter lopen toch niet zo erg? Uiteindelijk is de meneer van Dierenopvang LIsse gekomen en heeft de kat gevangen en naar het asiel in Zandvoort gebracht. Zoals jullie begrijpen gaan mijn giften niet meer naar de Dierenambulance Haarlemmermeer maar naar Dierenopvang Lisse. Hopelijk gaat de gemeente nu aan de slag om een dierenambulance op te zetten met mensen die wel hart voor dieren hebben.
peter stevens
Barbara, ik ben het oneens met jou - een kat uit een boom halen in een natuurgebied lijkt me allesbehalve een taak die door een overheid gesubsidieerde organisatie moet worden vervuld.

Als mensen een hart voor dieren hebben, dan heb je toch geen dierenambulance nodig - een kat of een vogel kan je toch gewoon zelf naar de opvang brengen?

Als er nu 1 budget is waarin je kan snoeien, dan is het wel in die massa dierenambulances.
H.A.Decker / adviseur.
Gewoon de kat uit de boom kijken.
Niets aan.
Ellen
Tjonge, wat een diplomaat die Jan Turel. "De gemeente kan de pot op" en "Dat weigeren we. Dat is onze taak toch niet?’

Nou Jantje, als je met dezelfde hoeveelheid tact het publiek benadert dan zul je niet veel giften ontvangen en een dierenambulance rijdt nu eenmaal niet op water. Ik denk dat je zelf maar eens een tijdje naar een opvang moet voor brulkikkers of zo... en wie weet komen de aardige medewerkers dan wat meer in beeld.
Laat alsjeblieft duidelijk zijn dat elke dierenambulance onafhankelijk is en dat deze houding van dierenambulance Haarlemmermeer (gelukkig) niet bij alle andere dierenambulances voorkomt... die overigens ook lang niet allemaal gesubsidieerd worden door de gemeente of de Dierenbescherming, vele zijn helemaal zelfstandig.
pepe
Iemand zal die beesten van de dierenarts naar de vogelopvang moeten brengen. Waarom zou dat niet de taak van de dierenambulance zijn?
Chipo
Als simpele buitenstaander proef ik hier voor de zoveelste keer de succesvolle lobby van de Dierenbescherming alle taken naar zich toe te halen, de subsidie potten leeg te graaien en vervolgens op hun ahcterste te gaan zitten.
Advertentie