Goede sloopvergunning essentieel voor asbesttaak
Gemeenten moeten hun sloopvergunning goed op orde hebben om goed te kunnen omgaan met asbest. Zij moeten erop toezien dat het gevaarlijke materiaal goed wordt verwijderd. De VROM-Inspectie onderzocht 39 gemeenten en vier daarvan hadden de asbesttaken op orde.
De inspectie heeft alleen de gemeenten onderzocht die in 2006 hun sloopvergunning niet op orde hadden. ‘Dat wil dus niet zeggen dat het bij andere gemeenten goed is’, zegt Gerard Westerhof, woordvoerder van de VROM-Inspectie. ‘Deze 39 gemeenten zijn onderzocht omdat zij hun sloopvergunning niet op orde hadden en dat daardoor de kans groot is dat zij niet voldoen aan hun asbesttaken’.
Jaarlijks overlijden ongeveer 700 mensen aan de gevolgen van geïnhaleerde asbestvezels, in de meeste gevallen tijdens het werk. Zij lopen daarbij vaak de ziekte mesothelioom, longvlieskanker, op. Vanwege de gevaren voor de gezondheid is asbest verboden en moeten deskundige bedrijven het materiaal verwijderen voordat een gebouw wordt gesloopt.
Bij meer dan de helft van de onderzochte gemeenten was de sloopvergunning niet op orde, omdat ze niet voldeden aan de landelijke asbestverplichtingen. Actuele aanvraagformulieren zijn daarbij volgens de VROM-Inspectie essentieel, maar bij 70 procent van de gemeenten stonden de nieuwe asbestverplichtingen daar niet in. Ongeveer 20 procent van de onderzochte gemeenten controleert wel op de juiste landelijke verplichtingen of in ieder geval de belangrijkste.
De verwijdering van asbest moet door een deskundige worden gedaan met een certificaat. Gemeenten moeten toetsen of de deskundige dat heeft, maar minder dan de helft van de onderzochte groep doet dat.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten erkent dat het nog niet allemaal op orde is. ‘Het toezicht en de handhaving door gemeenten is voor verbetering vatbaar. Dat is bekend en daar wordt aan gewerkt’, aldus Asha Khoenkhoen, woordvoerder van de VNG. De VNG werkt samen met VROM aan voorlichting over de nieuwe regels. Volgens Westerhof biedt het onderzoek onder 39 van de 443 gemeenten genoeg houvast om gericht voorlichting te geven aan de andere gemeenten.
De nu onderzochte gemeenten hebben een brief gekregen hoe zij de zaken kunnen verbeteren. De VROM-Inspectie zal daarop toezien en desnoods maatregelen nemen. ‘Indien gemeenten uiteindelijk hun verantwoordelijkheid niet nemen, zullen wettelijke bevoegdheden worden ingezet om een adequate uitvoering en handhaving af te dwingen’, schrijft minister Jacqueline Cramer (VROM) hierover aan de Tweede Kamer.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.