Praktische gids voor vergroeners
Notenbomer bundelt in zijn boek Vergroen je gemeente nu een groot aantal strategische adviezen en praktische tips om het verduurzamingsproces van gemeenten te versnellen.
Het verduurzamen van je gemeente, ga er maar aanstaan. Voor je het weet beland je in het bestuurlijke moeras van ressen en transitievisies warmte en raakt het draagvlak onder burgers en bedrijven (waar je het uiteindelijk allemaal voor doet) uit zicht.
En – o ja – hoe krijg je de lokale kringloopeconomie op de agenda, want ook daarvoor staan de gemeenten aan de lat. Gelukkig weet René Notenbomer raad. Al twintig jaar adviseert hij gemeenten. De columnist geeft op de website van Binnenlands Bestuur geregeld blijk van het hebben van frisse, duurzame ideeën. Hij schrijft vlot en is ook niet huiverig om hier en daar langdurig en stevig op een groene teen te gaan staan.
Notenbomer bundelt in zijn boek Vergroen je gemeente nu een groot aantal strategische adviezen en praktische tips om het verduurzamingsproces van gemeenten te versnellen. Hij opent met een lange reeks gemeentelijke groene zonden. Hoe versnipperd die wel niet werken, het gebrek aan betrokkenheid enzovoort. Om die reeks toch behapbaar te houden, verdeelt Notenbomer de zonden over vier stadia van gemeentelijk beleid.
Vervolgens laat hij aan de hand van 21 praktijkverhalen zien hoe het anders kan. En uit die (en andere) verhalen destilleert hij weer tien groene geboden hoe het wél moet. Zijn afsluitende woorden vatten zijn boodschap mooi samen: ‘Zie duurzaamheid niet langer als kostenpost of investering, maar als een kans om je lokale economie te ontwikkelen en je autonomie te heroveren.’ Wie door alle gemeentelijke opgaven het groene bos niet meer ziet, wordt hier door een slimme boswachter overtuigend bij de hand genomen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.