Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten werken mee aan plan 'woningfonds'

De bouwsector wil kopers van nieuwbouwwoningen te hulp schieten door de verkoop van hun oude huis te garanderen. Projectontwikkelaars en andere belanghebbenden praten nu met provincies en gemeenten over het opzetten van een fonds voor de financiering van dat plan.

01 april 2009

Projectontwikkelaars
Dat bevestigde directeur Jan Fokkema van de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (Neprom) woensdag. De Neprom zegt samen met de NVB, de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers, de initiatiefnemer van het plan te zijn.

90 procent van waarde
Partijen mikken op een garantie, waarbij de verkoper van een huis in ieder geval kan rekenen op 90 procent van de taxatiewaarde. Op kleinere schaal bestaat al een dergelijke regeling. De bedoeling is nu om die landelijk te gaan invoeren, aldus Fokkema.

Provincies en gemeenten
Projectontwikkelaars willen de risicopremie voor hun rekening nemen. De overige financiering moet komen van provincies en gemeenten. Volgens Fokkema moet het fonds binnen een of twee maanden van de grond komen."'Anders is het te laat', zo verwees hij naar de huidige malaise op de huizenmarkt.

50 procent daling
De bouw van nieuwe huizen is sterk ingezakt doordat consumenten door de economische crisis geen nieuw huis meer durven te kopen. In het laatste kwartaal van vorig jaar daalde de nieuwbouwproductie met 50 procent. De eerste maanden van dit jaar pakte de productie nog slechter uit, aldus Neprom-directeur Fokkema.

Kabinet doet niets
De bouwsector is met de lokale overheden in overleg, omdat het kabinet onlangs niet met crisismaatregelen voor de huizensector over de brug kwam. Provincies en gemeenten zien wel de noodzaak van een garantieregeling in, aldus Fokkema.

Waarde huis onzeker
Onduidelijk is nog hoeveel geld er voor het fonds nodig is. Fokkema: ,,Als je praat over duizend woningen, gaat het al snel om 200 miljoen euro. Maar als het goed gaat, zijn uitgaven in de praktijk niet nodig. Makelaarsvereniging NVM en de Vereniging Eigen Huis steunen de plannen van de bouwontwikkelaars. Beide verenigingen vragen zich wel af of het plan uiteindelijk gunstig voor de consument zal uitpakken. Dit hangt onder meer af van de waarde die wordt toegekend aan het huis dat moet worden verkocht.

Ontbindingsclausule
'Voor de consument moet blijken of de prijs voldoende is om nieuwe stappen te zetten', aldus een woordvoerder van de NVM. De makelaarsvereniging ziet nu al dat consumenten steeds vaker een ontbindingsclausule in het koopcontract opnemen, waarin de voorwaarde wordt gesteld dat hun oude huis moet zijn verkocht voordat zij overgaan tot koop.

 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan de Vries / n.v.t.
Als deze constructie doorgang vindt is dat een ongehoorde vorm van concurerentie vervalsing t.o.v. diegene in de markt die al nieuw hebben gekocht en hun oude woning nog niet hebben kunnen verkopen.
b.borger / adviseur
Provincies en gemeenten moeten weg blijven van zaken waar ze geen taak hebben, anders moeten Bos en ter Horst maar ingrijpen. Uiteindelijk draait de gewone belastingbetaler weer op voor de risico's van dit soort acties die bovendien de markt verstoren. Weg ermee!
Laurens Beijen / jurist
Zo'n regeling opent weer allerlei perspectieven voor minder betrouwbare taxateurs en voor mensen die zo'n taxateur weten in te schakelen. Niet aan beginnen!
J. Becks
Dit is concurrentievervalsing voor mensen die een bestaande woning te koop aanbieden. Zij kunnen potentiele kopers niet garanderen dat hun woning (door een fonds) wordt gekocht.
Leo / juridisch beleidsmedewerker
Als de verkoop van nieuwbouwwoningen inzakt, dan dienen de prijzen daarvan te dalen. Als die prijzen, dalen dan kunnen de kopers ervan genoegen nemen met een lagere prijs voor de woning die zij gaan verkopen. Dat heet marktwerking. De projectontwikelaars wilden in de goede tijden geen overheidsbemoeienis, want dat verstoort de marktwerking. Nu mag de overheid de problemen van die projectontwikelaars helpen oplossen?
Advertentie