Advertentie
ruimte en milieu / Column

De EsDeeGees

Wie kent ze niet, de Sustainable Development Goals? Nou, zo ongeveer 95 procent van mijn netwerk niet. Terwijl het dé mondiale kapstok kan zijn om verduurzaming vorm te geven. Maar slechts een bescheiden groep gemeenten en enkele corporates erkennen het potentieel.

02 juni 2020

Wie kent ze niet, de Sustainable Development Goals? Nou, zo ongeveer 95 procent van mijn netwerk niet. Terwijl het dé mondiale kapstok kan zijn om verduurzaming vorm te geven. Maar slechts een bescheiden groep gemeenten en enkele corporates erkennen het potentieel.

Kleinere organisaties vinden het te hoog over, te globaal. De vertaalslag naar de lokale en dagelijkse praktijk ontbreekt. Veel mensen blijven hangen in het Why en How (het praten) en bereiken geen impact. Het ‘What’ blijkt lastig. Zonde, want zo missen we kansen. Wat mij betreft de hoogste tijd voor actie.

Ze zijn met z’n zeventienen, de Sustainable Development Goals, vaak afgekort tot SDG’s en in ambtelijke slang uitgesproken als EsDeeGees. Je vindt ze steeds vaker terug in jaarverslagen en beleidsstukken. Ze worden niet alleen gebruikt om verantwoording af te leggen over het gevoerde duurzaamheidsbeleid, maar zijn ook een prima leidraad om toekomstig beleid vorm te geven.

Er zijn zo veel kansen om van de wereld een betere plek te maken voor 2030. Zo kun je bijvoorbeeld werken aan armoede- en hongerbestrijding of gendergelijkheid, maar ook aan duurzame energie en de leefbaarheid van steden. Het meeste impact bereik je door meerdere duurzame ontwikkelingsdoelen te combineren. Zo werk ik zelf aan de ontwikkeling van een circulair én groen tuinhuis: gemaakt van lokaal afvalplastic, waarbij ik geveltuinen onderbreng in de muren. Daarmee ‘scoor’ ik op vele SDG’s, des temeer omdat ik samenwerk met anderen en er nieuwe werkgelegenheid mee creëer. 

Maar let op: de SDG’s zijn verslavend. Hoe meer je ervan leert, hoe meer kansen voor impact je ontdekt. Juist het samenvoegen van meerdere bestaande oplossingen tot één nieuwe blijkt supereffectief voor People, Planet & Prosperity.  Hoewel de groep believers gestaag groeit, is hun aantal in omvang bescheiden.

Als ik beleidsmakers ernaar vraag, dan hoor ik dat ze het ‘te Engelstalig’ en ‘te mondiaal’ vinden. Ze missen de vertaling naar hun eigen situatie. En dan zijn er nog de grijze boefjes die de SDG’s misbruiken om hun organisatie te greenwashen. Jammer! Gebruik het mondiale kompas liever om dingen slimmer, effectiever en duurzamer te doen. Daarvoor hoef je niet eens een groen of sociaal hart te hebben. Je mag het ook doen om je organisatie toekomstbestendig te maken. Maar het is natuurlijk het mooist als je dat doet met oog voor je omgeving.

Laten we de SDG’s verlossen van haar elitaire juk: we schrijven en praten voortaan gewoon Nederlands en we gaan op zoek naar lokale praktijkvoorbeelden: onze SDG-helden. We geven ondernemers en overheden die echt duurzame impact hebben bereikt een podium. Dan profiteren we van elkaars kennis en vinden niet telkens het wiel opnieuw uit.

Er zijn zeventien doelstellingen die gecombineerd talloze mogelijkheden bieden. Ik durf te wedden dat ook jouw organisatie al goed scoort op een paar ervan. En laat dat naar meer smaken: verdiep je eens in de materie en ontdek waar jouw duurzame potentieel ligt. Er is meer mogelijk dan je denkt, zelfs met een bijkans lege portemonnee.

René Notenbomer
Lees hier meer columns van René Notenbomer

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Smit / Ambassadeur
Inspirerend artikel Rene. Behapbaar maken en terugbrengen naar je eigen werkomgeving gaat helpen bij het behalen van successen. Dat poium is ook een goed idee. Misschien in de vorm van een vaste rubriek in Binnenlandsbestuur. En Nederlandstalig maken houd ik ook van. Heb al wat nieuwe rollen bedacht voor de overheid zoals etaleur, verbandmeester, wervelwind aansteker en orkestleider. Maar die licht ik later nog eens graag toe
Maaike Smelter
Toekomstbestendig zeker, maar vooral op het gebied van beleid en duurzaamheid. Hoe werkt dat voor ondernemers?
Olaf Müller / SDG evangelist / business consultant
Helemaal mee eens en het VN programma heeft het komende decenia uitgeroepen om werkelijk uit te voeren. Graag wil ik bijdragen zoals het in praktijk toepassen van SDG Return on Investments binnen aanbestedingen, waarbij directe bijdtagen plaatsvinden richting een of enkele van de 17 SDG doelen.
Jolanda van der Steen / Eigenaar
Mooi artikel. Precies waar wij vanuit JECKX ook tegenaan liepen. Bedrijven, overheden en onderwijs vinden het geweldig en te 'boven over' tegelijk.



Afgelopen periode zijn wij als endorsement partner mede ontwikkelaar van een SDG Koerskaart. Een analoog en digitaal instrument. Een waardevol hulpmiddel om de SDG's te verkennen en concreet mee aan de slag te gaan op alle niveau's binnen een organisatie.



Hoe meer medewerkers er bij betrokken worden hoe meer het gaat leven in de organisaties!

Advertentie