Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

VNG: Gemeenten laten geld onderhoud scholen niet liggen

De VNG ontkent dat scholen geld achterhouden dat is bedoeld om scholen te onderhouden. In een door de NOS achterhaald rapport staat dat het achterstallig onderhoud is opgelopen tot 7 miljard euro.

01 november 2013

De VNG ontkent dat gemeenten geld op de plank laten liggen dat bedoeld is voor onderhoud aan schoolgebouwen. Als er al achterstallig onderhoud is, dan is dat geen verantoordelijkheid van de gemeenten, aldus de vereniging.

850 miljoen beschikbaar
De gezamenlijke gemeenten reageren hiermee op beschuldigingen vanuit de politiek dat zij geld dat bestemd is voor onderhoud aan scholen, niet voldoende besteden. Van de in totaal 850 miljoen euro die beschikbaar is, blijft volgens de VVD dertig procent ongebruikt. De VNG vecht dit aan: ‘Voor buitenonderhoud en aanpassingen kunnen de schoolbesturen jaarlijks bekostigingsvoorzieningen aanvragen bij de gemeente. Als schoolbesturen dit niet doen, dan is dit aan hen. Ons is niet bekend dat gemeenten stelselmatig aanvragen afwijzen.’

Achterstand 7 miljard
Volgens een rapport van het ministerie van Onderwijs is het totale achterstallige onderhoud aan scholen opgelopen tot bijna 7 miljard euro. De NOS citeert uit het rapport en noemt vooral haperende klimaatbeheersing, slechte isolatie en afgebladderd schilderwerk als problemen. Maar ook de indelingen van veel lokalen en gebouwen zou niet meer van deze tijd zijn.

‘Scholen voldoen aan Bouwbesluit’
Los van wie er verantwoordelijk zou zijn, vecht de VNG ook de conclusie of interpretatie van het rapport aan.'Wij kennen het rapport waarover vanmorgen op de radio werd gesproken niet. Voorzover wij begrijpen gaat het vooral over de functionaliteit van schoolgebouwen en/of deze nog aan de huidige maatschappelijke behoeften voldoen. Dat is dus ander verhaal’. De VNG verwijst vervolgens naar een rapport uit 2011 waarin toen werd geconcludeerd dat er 'technisch gezien geen sprake is van achterstallig onderhoud: scholen voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit.’

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Schoolbesturen moeten de jaarlijks ontvangen onderhoudsgelden gewoon d.m.v. een goede planning aan daadwerkelijk onderhoud uitgeven en niet aan andere zaken. Gemeenten staan hier gewoon buiten en treft geen blaam, tenzij er sprake is van afgeschreven gebouwen en nieuwbouw noodzakelijk is. Overigens hoogtijd om anno 2013 het onderwijs volledig te ontzuilen, dit in het belang van beter onderwijs voor iedereen!

Nergens ter wereld bestaat de huidige mallotige Nederlandse onderwijssituatie.
Jos van Eck / gemeenteraadslid (onafhankelijk)
PO raad maakt jaarlijks overzicht middelen inbegrepen in de Algemene uitkering tbv onderwijshuisbestingsdecentralisatoe PO onderwijs.

Al ruim 10 jaar wordt gemiddeld 2 ton NIET toegevoegd aan de reserve oonderwijshuisbesting onderwijs. Terecht dat het Ministerie de onderwijshuisvestingsgelden uit de AU uitkering haalt. Waar zijn die niet bestede middelen naar toe gegaan?
Meindert Eijgenstein / Voorzitter CvB schoolbestuur
Wat een domme reactie van de VNG. Natuurlijk is optimaal onderhoud en dus optimale huisvesting van onze kinderen een gezamenlijke taak. En natuurlijk dien je schoolbesturen actief te wijzen op de mogelijkheden die er daarvoor zijn. Dat goede gemeenten noodgedwongen veel meer moeten investeren , en Almere is daar een goed voorbeeld van, is een landelijke blamage.
Erik van Bergen / Consultant onderwijshuisvesting
Ik wil het niet per definitie voor gemeenten opnemen, maar de toon die sinds gisterochtend is gezet is wel erg ongenuanceerd. Het onderhoud van schoolgebouwen is primair een verantwoordelijkheid van schoolbesturen. Bovendien zijn verschillende soorten van onderhoud en dus verantwoordelijkheden door elkaar gehaald. Erg eenzijdig. Oplossing ligt in samenwerking en overleg. Ik heb daar oplossingen voor. Mail me en ik neem contact op.
K. de Beer / organisatie adviseur
Ik heb me nogal geergerd aan de uitlatingen van staatsecretaris Dekker. Volgens mij is ie ook hard op zijn hoofd gevallen of hij weet niet hoe het er momenteel aan toe gaat. De rijksgelden worden via doordecentralisatie een op een doorgesluisd aan de schoolbesturen, of gaan voor 100% op aan subsdie aan de schoolbesturen en vaak wordt er uit eigen middelen van de gemeente nog wat boven op gedaan omdat de rijksnormen uit pure gierigheid van de Haagse rekenmeesters steeds verder naar beneden zijn bijgesteld. Een excuus van Dekker is zeker op zijn plaats!
Advertentie