Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten verminderen CO2-uitstoot met prestatieladder

Gemeenten die gebruik maken van de CO2-prestatieladder verminderen hun CO2 emissie met 23,9 procent, zo blijkt uit onderzoek.

23 juni 2022
CO2-shutterstock-1368172232.jpg
Shutterstock

Gemeenten die actief bezig zijn met het verminderen van hun CO2 uitstoot op basis van de prestatieladder, slagen erin hun eigen emissie en die van opdrachtnemers fors terug te brengen. In twee jaar tijd daalde de CO2 uitstoot van deze gemeenten met gemiddeld 23,9 procent. Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau CE Delft, in opdracht van de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO).

Teammanager

Gemeente Zeist
Teammanager

Consulent Werk en Inkomen

BMC
Consulent Werk en Inkomen

Aanbesteding

De CO2 prestatieladder is een instrument waarmee overheden en bedrijven hun eigen CO2-uitstoot kunnen meten en reduceren, maar ook de uitstoot in de keten in beeld kunnen brengen. De CO2-Prestatieladder is oorspronkelijk in 2009 ontwikkeld door ProRail en sinds 2011 in eigendom en beheer van de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO). Overheidsorganisaties gebruiken het instrument niet alleen om hun eigen uitstoot in kaart te brengen en te verminderen, maar ook om bij aanbestedingen te beoordelen in hoeverre opdrachtnemers serieus werk maken van het verminderen van hun CO2 emissie. Bedrijven die aantoonbaar hun uitstoot verminderen krijgen voorrang. Sommige overheidsorganisaties, zoals Rijkswaterstaat, gaan zelfs zover om bedrijven die de afgesproken reductie niet halen achteraf sancties op te leggen.

Geloofwaardig

Uit het onderzoek blijkt dat gecertificeerde gemeenten tussen 2018 en 2020 de CO2-emissies hebben verminderd met gemiddeld 23,9 procent. De gemeenten, zo laat het onderzoek zien, stellen doelen en houden zich daar ook aan. Gijs Termeer, directeur bij SKAO: ‘Gemeenten werken al jaren aan hun CO2-reductie. Het is goed te zien dat dat nu echt de goede kant op gaat. Zo kunnen zij een nog betere en geloofwaardigere rol als regisseur in de lokale energietransitie pakken. Ze vragen immers hetzelfde van hun burgers.’

Olifantsgras

De gemeente Renkum heeft de CO2-Prestatieladder al in 2015 ingevoerd en sindsdien veel maatregelen genomen, zoals een fietspad van olifantsgras, blauwe synthetische diesel voor het gemeentelijke wagenpark en straatverlichting van ledlampen. Wethouder Joa Maouche: ‘Het is de data die het verschil maakt. Met dit systeem dwingen we onszelf om in kaart te brengen waar we CO2 uitstoten. En dus ook waar we de meest efficiënte energiebesparende maatregelen kunnen nemen. Tussen 2015 en 2019 is de CO2-uitstoot van onze organisatie met 68 procent afgenomen.’

Alle provincies

Inmiddels maken zo’n 150 organisaties gebruik van de prestatieladder voor de eigen organisatie en bij aanbestedingen, waaronder alle provincies, tientallen gemeenten en verschillende ministeries, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie