Gemeenten luiden noodklok om rotte funderingen
Het ministerie van VROM onderkent onvoldoende dat er de komende dertig jaar 200.000 tot 500.000 particuliere woningen in ons land kunnen instorten als er niets aan de funderingen wordt gedaan. ‘Eerst valt een huis om, daarna de straat en vervolgens heb je geen buurt meer over’.
Manifest
Dat zegt wethouder wonen Piet Keijzer van de gemeente Zaanstad. Hij overhandigde deze maand het zogenoemde Manifest voor Funderingsherstel aan leden van de Tweede Kamer. Het manifest is opgesteld door de bouwbranche en een groot aantal gemeenten. Zij willen aandacht vragen voor de voortgaande verslechtering van de funderingen onder veel woningen in met name het westen van ons land.
Slappe Veenbodem
Het gaat volgens Keijzer om vooroorlogse huizen op slappe veenbodem, waarvan de heipalen zijn aangetast of die na modernisering zo zwaar zijn geworden dat ze domweg door de palen heen zakken. 'In Zaanstad zijn we hier op pijnlijke manier mee geconfronteerd toen we zeven woningen moesten ontruimen wegens acuut instortingsgevaar'. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat er rond de 3000 huizen in Zaanstad zijn aangetast.
Sluipende verloedering
De SP-wethouder spreekt van een sluipende verloedering. ‘Eerst valt een huis om, daarna de straat en vervolgens heb je geen buurt meer over. Niets doen is geen optie, maar de meeste eigenaren van de woningen ontberen het geld om de funderingen op te knappen. ‘De kosten belopen gemiddeld 45.000 euro’.
Lage btw-tarief
Reden voor ondertekenaars van het manifest om zich tot het Rijk te wenden. ‘Er is veel geld mee gemoeid, maar de overheid kan met bescheiden middelen de aanzet geven tot herstel’. Zo zou de nationale hypotheek garantie kunnen worden aangewend of zou het werk onder het lage btw-tarief kunnen worden gebracht. 'Die kost natuurlijk op korte termijn geld, maar de overheid verdient dit door extra inkomsten belasting weer terug.'
Apk-keuring
Belangrijke aanbeveling in het manifest is verder dat er een uniforme definiëring van het probleem komt. 'Er moeten criteria komen zodat duidelijk wordt wanneer een huis is aangetast. Daarmee kan een soort apk keuring worden uitgevoerd. Vervolgens moet de staat van de funderingen bij verkoop in het koopcontract worden opgenomen,' aldus Keijzer.
Reacties: 12
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Overigens, in Dordrecht en Rotterdam is men hier al decennia mee bezig. In Dordt werd bijv. een zachte lening verstrekt. Alleen die regeling is slechts door de helft van de eigenaren van probleemwoningen gebruikt. Mensen schuiven soms ook de problemen vooruit of denken dat het wel los zal lopen.
Zie ook www.platformfundering.nl waar verscheidene lokale funderingsclubs zich georganiseerd hebben.
Vrijwel alle funderingsproblemen zijn grondwatergerelateerd. Oorzaken van paalrot zijn lekke drainerende gemeenteriolen, te laag afgestelde drainages, grondwateronttrekkingen, bouwputten etc.. Overheden ontkennen elke verantwoordelijkheid terwijl de eigenaar niets kan doen aan een te lage grondwaterstand veroorzaakt in openbaar gebied. In Dordrecht loopt inmiddels een proces tegen de gemeente.
Gezien de omvang en sociale gevolgen, funderingsherstel kost gemiddeld 65.000 euro per woning is het een maatschappeliojk probleem dat op Rijksniveau moet worden opgepakt.
Prachtig! :-)
Bedankt voor je sterke comeback met zulke inhoudelijke argumenten. Ik ben compleet overtuigd door je rationele en logische uiteenzetting. U heeft al mijn argumentatie weerlegt...
PS Wellicht ontgaat het u dus bij deze: dat is nu sarcasme.
Terecht punt. Hoe lang ga je je door. Of zet je in op funderingsherstel. Voor 50- 100.000 euro per woning kun je een hoop problemen voorkomen.beperken. Is op termijn goedkoper dan het tegenhgaan van verdere bodemdaling.
@jofel, jan en bezorgde ambtenaren:
Leuk inkijkje in ambtelijk wereld. Probleem niet aanpakken en vooral zwarte pieten over bijzaken. Ik hoop dat jullie op deze manier bij de komende bezuinigingen boventallig worden.