Gemeenten kopen huizen op
Nieuwe bezigheid voor gemeenten: het opkopen van huizen. Den Haag en Eemsmond beginnen ermee. Voor beide gemeenten is de kredietcrisis de aanleiding. Maar hun aanpak verschilt.
Schuldenverlichting
In Den Haag neemt de Gemeentelijke Kredietbank de hypotheek over van huiseigenaren die hun woning uit moeten omdat de lasten te hoog zijn geworden. Maximaal zeven jaar geldt die regeling. In die tijd kunnen de onfortuinlijke bewoners hun andere schulden aflossen. Met deze aanpak wil de gemeente voorkomen dat de huizen op executieveilingen worden aangeboden. Dan komen ze vaak in handen van huisjesmelkers. Die betalen vaak maar 60 procent van de taxatiewaarde.
Dubbele lastenverlichting
Een andere aanpak staat de gemeente Eemsmond voor ogen. Daar heeft men niet zozeer last van mensen die hun huis uit móeten, maar van mensen die hun huis niet uit wíllen uit angst voor dubbele lasten. Zonde van de mooie nieuwbouw, dachten gemeente en woningcorporaties. Beleidsmedewerker volkshuisvesting Maarten Noordhoff: ‘Samen met de corporaties hebben we een plan ontwikkeld. Zoals mensen hun oude auto bij de dealer in kunnen ruilen, zo kunnen ze dat straks ook met hun oude huis. We betalen 90 procent van de taxatiewaarde, met een maximum van 180.000 euro. De corporaties betalen een soortgelijk bedrag.’
Proef
De tien procent die de koper erop verliest, is het idee, weegt op tegen de stress en de onzekerheid die de verkoop van een huis in deze tijden met zich meebrengt. Eemsmond wil beginnen met een proef: tien huizen over zes maanden tijd. Donderdag besluit de raad of zij het met de collegeplannen eens is.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Als we kijken naar de domheid van de mensen die jij geacht wordt te *dienen*:
1. wie zegt dat mensen dom zijn geweest als ze hun huis moeten verkopen? moet iedereen zijn hypotheekwaarde baseren op een bijstandsuitekering?
2. belonen van domheid, even twee vergelijkingen.
* Iemand gaat parachutespringen, er gaat iets mis en de persoon kan niet meer werken. Geen uitkering geven?
* Een gemeentelijke voorlichter verschijnt dronken op de lokale TV en wordt ontslagen. Geen uitkering geven?
Als we kijken naar jouw "dubbele lastenverzwaring": uiteindelijk schiet je er als gemeente niets mee op als iemand met een veel grotere schuld de sanering ingaat omdat zijn of haar huis ver onder de marktwaarde wordt verkocht.
Overigens bestaan domme mensen niet. Gebrek aan kennis en dom gedrag wel, maar daar zou jij als voorlichter blij mee moeten zijn. Dus wie is er nu dom?
Ben nieuwsgierig of die zogenaamde huisjesmelkers al gaan klagen bijde NMA of zelf pandjes gaan verkopen aan de gemeente den haag (tel uit je winst-storomannetje etc...) of ben ik te cynisch?