Gemeentelijke regels Airbnb worden met voeten getreden
In Amsterdam en Utrecht worden de gemeentelijke regels rondom Airbnb massaal aan de laars gelapt. Dat stelt vastgoedadviseur Colliers International en dataleverancier AirDNA in zijn donderdag verschenen Airbnb-rapport.
Meer dan vier op de tien Airbnb woningen (41 procent) in Amsterdam is vorig jaar langer dan de toegestane 60 dagen verhuurd. Bijna een op de vijf woningen (19 procent) werd zelfs langer dan 120 dagen verhuurd. De strengere regels die de gemeente Amsterdam heeft opgelegd aan ‘Airbnb hosts’ hebben daarmee vooralsnog weinig effect. Ook in Utrecht wordt de ingestelde 60-dagen limiet vaak overschreden (40 procent).
Over hoogtepunt heen
Dat stelt vastgoedadviseur Colliers International en dataleverancier AirDNA in zijn donderdag verschenen Airbnb-rapport. De groei van Airbnb in Amsterdam lijkt over het hoogtepunt heen. Voor het eerst sinds het boekingsplatform actief werd, is het aantal geboekte overnachtingen teruggelopen en kwam met vijf procent lager uit op bijna twee miljoen. Een deel van de toeristen zoekt een overnachtingsplek in gemeenten rondom Amsterdam, zo blijkt uit de rapportage. Zo werden in Amstelveen en Zaanstad vorig jaar in totaal bijna 200.000 Airbnb-nachten geboekt; een stijging van gemiddeld 36 procent ten opzichte van 2017.
Lucratief
Woningbezitters in de omliggende gemeenten profiteren van het succes van Airbnb, stelt Dirk Bakker, CEO van Colliers. ‘Het is een olievlek die zich langzaam verspreidt. En het is een lucratieve bezigheid. Met een gemiddelde prijs van 158 euro per nacht verdiende een Amsterdamse host gemiddeld bijna 16.000 euro.’
Verdringingseffect
In Amsterdam stonden vorig jaar zo’n 19.500 woningen op Airbnb; 4,4 procent van het totaal aantal woningen. Omdat 41 procent ervan langer dan 60 dagen en 19 procent langer dan 120 wordt verhuurd, staan woningzoekenden met lege handen. Het gaat volgens Colliers om bijna 8.000 woningen die niet door andere mensen kunnen worden gehuurd of gekocht. ‘Door dit verdringingseffect wordt het tekort aan woningen groter en moet er nog meer gebouwd worden om de vraag op te vangen.’
Forse toename
Den Haag kent met 23 procent een forse toename van Airbnb. Het aantal hotelovernachtingen steeg slechts met 1 procent. In de Haagse regio was sprake van een toename van Airbnb van 52 procent. In Utrecht is sprake van een groei van 3 procent. Bijna 20 procent van alle overnachtingen in Utrecht loopt via Airbnb. Ook in Utrecht wordt de ingestelde 60-dagen grens overschreden. 40 procent van de accommodaties werd te lang verhuurd.
In Rotterdam en Eindhoven neemt het aantal boekingen via Airbnb eveneens toe, met respectievelijk 15 en 28 procent. De gemiddelde Rotterdamse host verdient bijna 8.500 euro en die in Eindhoven 7.300 euro.
Verkeerde data
In een reactie laat Airbnb weten dat de gebruikte data van Colliers niet kloppen. Zo wordt in Amsterdam maar bij 3,2 procent van de boeklngen de woning langer dan 60 dagen verhuurd. Een deel van de eigenaren had daar ook toestemming voor en een deel van de verhuurders had hun woning al voor langer dan 60 dagen verhuurd voordat de 60-dagenregeling van kracht werd. De gemiddelde inkomsten uit de verhuur over 2018 bedroeg in Amsterdam 4.300 euro en geen 16.000 euro. In heel Nederland zijn er volgens het platform 55.000 Airbnb-accomodaties tegen 26.000 in 2016.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.