Gemeenten mogen geen uitsterfbeleid woonwagens voeren
Gemeenten mogen geen uitsterfbeleid of afbouwbeleid voeren dat gericht is op vermindering van het aantal woonwagenstandplaatsen. Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens in een advies aan het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Gemeenten mogen geen uitsterfbeleid of afbouwbeleid voeren dat gericht is op vermindering van het aantal woonwagenstandplaatsen. Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens in een advies aan het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Cultuur
Leven in een woonwagen is een essentieel onderdeel van de cultuur van Roma, Sinti en woonwagenbewoners. In zijn advies wijst het College voor de Rechten van de Mens erop dat het Rijk, lokale overheden en woningcorporaties verplicht zijn om de cultuur van woonwagenbewoners niet alleen te beschermen, maar ook te faciliteren.
Mensenrechtenproof
In 2014 bracht het College adviezen uit over het woonwagenstandplaatsenbeleid van verschillende gemeenten en corporaties. IN 20 van de 36 onderzochte situaties concludeerde het College dat er sprake is van discriminerend beleid. Mede op basis daarvan kwam de Nationale Ombudsman in 2017 met de aanbeveling dat gemeenten hun standplaatsenbeleid ‘mensenrechtenproof’ moeten maken. Reden voor het ministerie van Binnenlandse Zaken om het College te vragen aan welke voorwaarden het standplaatsenbeleid moet voldoen om de toetst van de wetgeving op het gebied van gelijke behandeling en de mensenrechtennormen te kunnen doorstaan. Het ministerie komt namelijk binnenkort met een handreiking voor het gemeentelijk woonwagenstandplaatsenbeleid.
Behoefte
Volgens het College moeten gemeenten bij het huisvestingsbeleid rekening houden met de woonbehoefte van woonwagenbewoners. Dat houdt in dat ze, net als in de sociale huursector, de woonbehoefte van woonwagenbewoners in kaart moet brengen. Al naar gelang die behoefte moeten gemeenten en corporaties zorgen voor voldoende standplaatsen die het leven in familieverband mogelijk maken. Ook moeten gemeenten en corporaties zorgen voor een gemengde locatie met een goede mix van huur- en koopwagens, meent het College.
Voorrang
Verder moeten gemeenten een toegankelijke en transparante wachtlijst opstellen en zouden de wachttijden voor een standplaats voor woonwagenbewoners gelijke tred moeten houden met de wachttijd van mensen die op de lijst staan voor een sociale huurwoning. Zolang er schaarste aan standplaatsen is, krijgen ingeschreven woonwagenbewoners van wie de grootouders of grootouders in een woonwagen wonen of woonden, bij de toewijzing van een plaats voorrang op andere ingeschrevenen, zo staat in het advies. Alle vormen van beleid die afname van het aantal standplaatsen en woonwagens beogen terwijl er wel behoefte aan is, zijn strijdig met het discriminatieverbod en de mensenrechten van woonwagenbewoners, aldus het College.
Reacties: 8
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Daar is niets mis mee .Tyni Houses die door ambtenaren en politiek en gebruikers omarmd worden a;ls het nieuwe"'gewoon"' zijn niets anders dan bij de tijdse "'woonwagens"" Zie de wetgeving.
Veel reacties lijken op kinnesinne van ambtenaren met een geladen oordeel over de mensen van de wagens.
Gelukkig komt er een handreiking van het Rijk aan en dat kunnen gemeenten niet meer in de wachtstand gaan of feitelijk uitsterfbeleid handteren. Gewoon normaal gaan doen en net als bij wonen anders, de prijs daarvoor betalen gelijk elk ander.
Dus vooral niet faciliteren!
Ik ben het met Moeloo eens dat woonwagenbewoners geaccepteerd dienen te worden. Dat is iets anders overigens als beschermen.
In die zin ben ik het niet eens met het CvRM dat overal een mening over geeft in adviesvorm en dat brengt alsof het de enige waarheid is.
In deze wordt gesteld dat instanties: verplicht zijn om de cultuur van woonwagenbewoners niet alleen te beschermen, maar ook te faciliteren.
Dit is natuurlijk koren op de molen van al die mensen die vinden dat bijv. het vreemdelingen- c.q. asielbeleid veroorzaakt dat de autochtone massa onvoldoende beschermd wordt enz.
Dit soort adviezen kweekt n.m.m. juist tweespalt.