Meer betegeling leidt tot meer doden
Het betegelen van tuinen kan heel handig zijn, maar het leidt ook tot warmere steden. Dat leidt weer tot meer doden, becijfert de GGD. In Groningen nemen de verhardingen toe, maar de gemeente kan niet veel doen.
Tuinen volleggen met tegels; het klinkt als een makkelijke manier voor een onderhoudsvrije tuin. Toch zijn er gevaren. De GGD en de rijksuniversiteit Groningen waarschuwen voor een temperatuurstijging die in de zomer tot meer doden kan leiden.
Geen grip
De gemeente Groningen wilde weten in hoeverre de verstening in de stad toenam. ‘We zagen dat mensen hun tuin meer en meer betegelden, maar we hadden er geen grip op’, legt stadsecoloog Wout Veldstra uit in een interview met BB Magazine. Met het onderzoek wil de gemeente weten hoeveel procent er meer versteend is ten opzichte van 1998. De resultaten komen uit rond een stijging van vijf procent. Dat is minder dan men in Groningen verwacht had. De gegevens werden geleverd door het Kadaster, dat gebruikmaakte van luchtfoto’s uit 1998 en 2013. Een student van de RUG voerde het onderzoek uit en kwam tot de voorlopige conclusie dat de temperatuur door de verstening wel gestegen is. Het gaat om één of twee graden, maar dat heeft al een effect op de gezondheid.
Meer warmte
Meer verstening leidt tot een warmere stad, omdat stenen overdag warmte vasthouden en dit ’s nachts afgeven. Meer warmte leidt tot een hoger sterftecijfer, legt Amanda le Grand, bioloog bij de GGD Groningen uit. ‘Boven de 17,5 graden Celsius neemt het landelijk sterftecijfer toe. In binnensteden is het vaak nog warmer. Eén of twee graden kan al leiden tot meer sterfte’, vertelt ze.
Stimuleren
Oplossingen voor het probleem vindt Veldstra lastig te noemen. ‘We kunnen mensen niet verbieden hun tuin te betegelen’, stelt hij. Als verbieden niet kan, zal de impuls moeten komen vanuit het positieve: mensen moeten gestimuleerd worden om hun tuin groen te houden. Ook voor het riool heeft de verstening gevolgen. Door het stenen oppervlak zakt het water niet weg in de grond,maar komt het op het riool terecht. Als daar iets mis mee gaat, kijkt de burger volgens de ecoloog weer naar de gemeente.
Bestrijden
Gemeenten kunnen de temperatuurstijging, het zogeheten stedelijk hitte-eiland-effect, bestrijden door in te zetten op meer groen en meer verdamping in binnensteden. ‘In winkelstraten en binnensteden zijn groen en schaduw belangrijk’, zegt Peter Bosch van TNO. Bosch is betrokken bij de werkgroep ‘kennis voor klimaat’, die kijkt hoe Nederland zich het beste kan voorbereiden op de gevolgen van de klimaatverandering, waaronder dus opwarming.
Onderzoek
Onder meer Amersfoort, Eindhoven, Leeuwarden en Den Haag hebben al aangegeven ook een versteningsonderzoek uit te willen voeren. Op 24 april worden de resultaten van het Groningse onderzoek gepresenteerd tijdens een symposium over verstening.
Reacties: 25
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Een verhardingsverbod regelen in het bestemmingsplan. Daar zijn wij in samenspraak met het Waterschap ook wel eens mee bezig geweest.
Veel haken en ogen. Daarbij moet je het willen. Weer meer regelgeving en betutteling.
Als je het perse wilt regelen is het struikelblok met name handhaving. Gemeenten hebben al veel te weinig capaciteit voor controles bij kappen van bomen, hokjes bouwen etc. Zou dit er ook nog bijkomen.
Daarbij kom je langs, ga je handhaven, men trekt wat stenen eruit, je komt weer lang, alles in orde. Week later liggen de stenen er weer in. Niet te doen.
Regels die je niet kunt handhaven moet je niet vaststellen.
verstandige woorden. Nog meer betutteling moet worden voorkomen. Trouwens, 't is toch een mooie dood: overlijden door de warmte van je eigen tuintje?
En laat in diezelfde gemeente het indicatieorgaan voor (huishoudelijke) hulp je dringend adviseren je tuin te betegelen - motivatie: minder onderhoud. Vergeet men hier hoeveel werk het is de begroeiing/onkruid tussen de tegels uit te halen? Gif spuiten is tenslotte ook niet altijd de oplossing.
Is eigen of gemeente groen gewoon fijn om te bij wonen?
Terug naar het probleem: ligt in dit geval de oplossing in een gebod of verbod aan de burger?
Dit is echt een onderzoek à la Diederik Stapel of Roos Vonk.
In zuidelijke landen is de temperatuur nog wel een stuk hoger dan 17,5 gr.
Een wonder dat daar nog mensen leven. Miljarden nog wel !
Roept de vraag op of het opleidingsbudget in het WO niet veel te hoog is. Wat een onzinnig onderzoek met belastinggeld.
Hitte in de stad leidt tot:
slechte nachtrust,
meer agressie
verminderde productiviteit en bij ouderen tot eerder overlijden.
Dat overlijden is dus niet het enige probleem. tel daarbij de toenemende hoosbuien op, en meer groen is de enige fatsoenlijke (en betaalbare) oplossing.
Hittestress voorkom je ook door bijvoorbeeld gevelgroen te gebruiken, daar zijn al veel mooie voorbeelden van te zien, en helaas veelal in het buitenland.