Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Spel levert waardevolle info voor gemeente op

In de gemeente Groningen levert het spel geocaching veel data op waar de gemeente veel aan kan hebben.

31 juli 2014

Gratis onderzoek naar wat er goed is in de stad en juist niet. In de stad Groningen lijken ze het voor elkaar te hebben. Door het populaire spel ‘geocaching’ in te zetten, wordt de mening van inwoners en toeristen over specifieke plekken in de stad op een bordje aan het gemeentebestuur gepresenteerd. 

Interessante data
Gemeenten willen graag weten waar de zogenoemde ‘hot- en coldspots’ zijn en wat burgers daarvan vinden. De Groningen Talent Group heeft het spel geocaching met deze informatiebehoefte gecombineerd. ‘We kwamen erachter dat wanneer je bij het geocaching in de stad specifieke vragen stelt, dit een bron van interessante data oplevert,’ zegt  Nicole Dijk, bestuurslid van de Groningen Talent Group.
 
Speurtocht

Geocaching is het volwassen equivalent van een speurtocht. Met een GPS-apparaatje in de hand worden deelnemers door een gebied geloodst om uiteindelijk een schat te vinden. Deze ‘sport’ is wereldwijd populair, miljoenen speurders doen dit als hobby. Velen brengen op deze manier zelfs hun vakantie door. Onderweg valt er natuurlijk veel te zien, en daar kun je iets mee doen, bedacht de Groninger denktank Groningen Talent Group.

Jonge professionals
Deze denktank bestaat uit tientallen jonge professionals onder meer afkomstig van de Rijksuniversiteit Groningen het ziekenhuis UMCG, kunstenaars en verschillende bedrijven. De groep heeft als doel vraagstukken met innovatieve ideeën op te lossen. De gemeente Groningen vergoedt de onkosten van de denktank.

Frisse blik
De gemeente heeft enthousiast gereageerd op het initiatief en heeft al beloofd iets aan de coldspots te doen. ‘Coldspots kunnen bijvoorbeeld lelijke plekken zijn. Maar ook gevaarlijke, als het om verkeerssituaties gaat bijvoorbeeld,’ zegt Nicole Dijk. ‘En dat is prettig als het om je eigen inwoners gaat, maar ook heel nuttig als buitenstaanders er met een frisse blik tegenaan kijken. We verzamelen overigens niet alleen de mening over onze geselecteerde locaties maar moedigen ook eigen initiatief aan. Zelf ontdekte ‘spots’ horen wij ook erg graag.’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

slaapgraag
Goed zo, Groningen is samen met Zeeland de enige provioncie waar ik nog géén cache heb gedaan ;-). Maar ben het met medecacher Eric eens dat het uit het artikel niet goed blijkt hoe cachers-info de stad gaat helpen.
Eric / Geocacher :-)
Het is mij niet helemaal duidelijk hoe ze dan data gaan verzamelen? Willen ze alle logs van de betreffende caches nalezen? Ik zou graag willen weten of er al meer bekend is hierover.
Steven / Adviseur
Interessant initiatief dat hopelijk veel waardevolle data oplevert waar de gemeente ook echt wat mee gaat (en kan) doen. De invloed van de grootste collegepartij in Groningen, D66, wordt hiermee nu al zichtbaar. Leuk!
jorg / Geograaf
Ben het met laatst geschrevene eens. Vrees dat het alleen bij leuk en catchy initiatief blijft. Wat de waardevolle info inhoudt en wat de criteria hierbij zijn is me nog onduidelijk.
joop luster / ontwerper
Is weer een speeltje. Want 't blijft toch vreemd dat de professionals van een gemeente blijkbaar onvoldoende zicht zeggen te hebben over hun 'eigen' gemeente. Ze krijgen immers, zonder dit speeltje, al veel reacties op te verbeteren situaties vanuit de bevolking of eigen omgeving. Maar of ze zich daar aan iets gelegen laten liggen? Dát maken ze zelf wel uit.
Peter Castelijn / Vm Civieltechnisch PL / inrichter openbare ruimte
Goed initiatief, Groningen! Mogen sommigen er dan vraagtekens bij zetten, ik ben van mening (en weet uit ervaring) dat de visie, de mening en de beleving van "De Burger" van groter belang is dan de (vaak theoretische) benadering door de gemeente. Denk aan de zogenaamde olifantspaden: de burger geeft aan wat logisch is, ook al kan dat niet in alle gevallen worden gehonoreerd.

Kortom: beter tientallen visies teveel over een onderwerp dan ééntje te weinig. Alle info is welkom en het is aan de gemeente om hier goed mee om te gaan.

Advertentie