Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeente claimt eerste recht aankoop natuurgebied

De gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude gaan natuurgebieden beschermen door verplicht te stellen dat bij verkoop de gemeente het eerste recht op koop van de grond krijgt.

07 januari 2011

Bezuinigingen
De gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude gaat het landelijke, groene gebied beschermen in de zogeheten rijksbufferzone tussen Haarlem en Amsterdam. Aanleiding zijn de aangekondigde bezuinigingen van het rijk op het natuurbeleid. Haarlemmerliede en Spaarnwoude beschermen de grond door verplicht te stellen dat bij verkoop de gemeente het eerste recht op koop van de grond krijgt.

 

Voorkeursrecht
De grond wordt beschermd op basis van de Wet voorkeursrecht gemeenten, zo maakte de gemeente donderdag bekend. Staatsbosbeheer heeft van het Rijk opdracht gekregen stukken grond te verkopen. Een van de gebieden die hiervoor in aanmerking komen, is de Houtrakpolder, die ten westen ligt van de spoorlijn Amsterdam Sloterdijk - Zaandam. Haarlemmerliede en Spaarnwoude hebben een deel van de Houtrakpolder aangewezen als grond die bij verkoop eerst aan de gemeente moet worden aangeboden.

Ongewenste ontwikkelingen

Staatsbosbeheer bezit veel grond in de groene buffer tussen Haarlem en Amsterdam en de Houtrakpolder. De gemeente wil niet dat door verkoop van die grond er ongewenste ontwikkelingen komen. Het gebied heeft een groene en recreatieve functie. Er zijn wandel- en fietspaden waar mensen kunnen genieten van het open landschap.

Recreatie

Door gebruik te maken van het voorkeursrecht voor gemeenten bij de aan- en verkoop, kan de gemeente de ontwikkelingen in de hand houden en voorkomen dat marktpartijen de prijs van de grond opdrijven. De gemeente wil het wel mogelijk maken om aan de randen van het gebied meer intensieve vormen van recreatie toe te staan, zoals een kunstijsbaan of langlauflcircuit.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Stef
@Fred den Boef. Waarom bent u van mening dat de Staat niet gebonden is aan het voorkeursrecht? Artikel 10 van de Wvg stelt duidelijk dat de gemeente eerst de grond aangeboden krijgt. En in artikel 10 lid 2 staan de uitzonderingen daarop, en de Staat is alleen uitgezonderd als ze al een overeenkomst hebben staan met een andere partij.
Het is onwaarschijnlijk dat de Staat (of Staatsbosbeheer) een overeenkomst heeft met een andere partij om de grond te verkopen, aangezien Staatsbosbeheer dit nooit van plan was. Dus kan de gemeente gewoon voorkeursrecht opleggen en als eerste aan bod zijn om de grond op te kopen.
Sterke actie van de gemeente.
F.W. den Boef / consultant
Heeft de gemeente zich wel gerealiseerd dat het Rijk - en ook de provincie - naar de letter van de wet is vrijgesteld van de verplichting om bij verkoop haar grond aan dee gemeente te koop aan te bieden?
Gerrit / ambtenaar
Een vreemde actie van de gemeente. Dit kan alleen betekenen dat de gemeente het bestaande natuurgebied door een bestemmingsplan wijziging een andere functie te geven. Indien de gemeente niets doet blijft hte een natuurgebied waar geen andere activiteieten kunnen en mogen plaatsvinden. Dit blijkt ook uit het laatste deel van het artikel.
Jan / ambtenaar
@Fred den Boef. In ieder geval wordt zo voorkómen dat als het Rijk (Staatsbosbeheer) die grond verkoopt, de koper het aan een ander dan de gemeente doorverkoopt. Dat zal de animo wel doen afnemen.
Willem Geldof / Fractievoorzitter PvdA Haarlemmerliede c.a.
Het college van Haarlemmerliede voert met deze actie een motie uit die ik tijdens de begrotingsraad heb ingediend. Het is een strategische zet om Amsterdamse havenplannen of andere commerciele functies in de groene buffer te dwarsbomen. Dat er allerlei juridische haken en ogen aan vast zitten is ons bekend. Zoals Jan terecht stelt: het zal de animo doen afnemen.
Advertentie