Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Burgemeester Amsterdam sluit minder woningen

Het aantal woningen dat in Amsterdam door de burgemeester wordt gesloten na de vondst van drugs neemt af. In 2017 ging het nog om 53 woningen, in 2018 waren het er 44 en dit jaar zijn er tot en met september 27 woningen gesloten. De gemeente wil zelf (nog) niet van een dalende trend spreken.

08 september 2019
huurwoningen-Balistraat-0708-17.jpg

Het aantal woningen dat in Amsterdam door de burgemeester wordt gesloten na de vondst van drugs neemt af. In 2017 ging het nog om 53 woningen, in 2018 waren het er 44 en dit jaar zijn er tot en met september 27 woningen gesloten. De gemeente wil zelf (nog) niet van een dalende trend spreken.

Geen stijging
In Amsterdam is er de afgelopen jaren geen stijging te zien van het aantal panden dat gesloten is nadat er drugs is aangetroffen, schrijft burgemeester Femke Halsema in antwoord op schriftelijke vragen van PvdA-fractievoorzitter Sofyan Mbarki. De bij de beantwoording gevoegde tabel laat zien dat het aantal panden dat wordt gesloten door de burgemeester  wegens drugsvondsten wel degelijk daalt. In deze statistiek gaat het niet alleen om woningen, maar ook om (niet) publiek toegankelijke inrichtingen. In 2017 werden in totaal 74 panden gesloten wegens drugsvondsten, waaronder 40 hennepkwekerijen. In 2018 werden nog maar 59 panden gesloten, waaronder 29 hennepkwekerijen en tot en met juli 2019 lag het totaal aantal gesloten panden om drugsvondsten op 23 (10 hennepkwekerijen).

Waarschuwing

‘Wij hebben nog niet de conclusie getrokken dat er sprake is van een dalende trend’, aldus een woordvoerder van burgemeester Halsema. ‘Zeker als je meeweegt dat in sommige gevallen, in plaats van een sluiting, een waarschuwing wordt gegeven. Dit gebeurt met name bij bewoonde woningen.’ In 2017 gaf de burgemeester 99 waarschuwingen, in 2018 waren dat er 97. Tot half juli 2019 gaf de burgemeester 46 waarschuwingen. Dat aantal lijkt dus vrij stabiel te blijven. Op de website van de gemeente wordt het totaal aantal sluitingen vanaf 2016 bijgehouden, uitgesplitst naar woningen en (niet) publiek toegankelijke inrichtingen. Het gaat dan ook om sluitingen vanwege verstoring van de openbare orde, zoals illegaal gokken, heling of aanwezigheid van wapens. Daar is ook te zien dat het aantal sluitingen daalt. In 2016 werden 118 panden door de burgemeester gesloten (71 woningen), in 2017 waren dat er 90 en in 2018 nog 86. Tot en met juli 2019 ging het om 46 sluitingen, waarvan 31 woningen. Het lijkt er dus op dat de daling dit jaar doorzet.

Woningcorporaties nemen maatregelen
De woordvoerder wijst erop dat alleen bij verzwarende omstandigheden (herhaling, veel drugs, ook wapens etc.) feitelijk bewoonde woningen wel na de eerste vondst worden gesloten. Als een woning niet feitelijk bewoond is, wat vaak bij hennepplantages het geval is, wordt wel direct gesloten. ‘Daarbij spelen de convenanten ‘Doorzon’ en ‘Zoeklicht’ een belangrijke rol. Daarin is afgesproken dat woningcorporaties zelf maatregelen nemen, zoals het huurcontract opzeggen na het aantreffen van een hennepplantage. In zo’n geval sluit de gemeente de woning niet. In 2017 en 2018 ging het in het totaal om 220 woningen van corporaties waarin drugs is aangetroffen.’

Spookburgeracties
In de raadsbrief schrijft de burgemeester verder dat de politie geen cijfers over de afgelopen jaren beschikbaar heeft over het aantal kilo drugs en de hoeveelheid contant geld dat wordt aangetroffen in de panden. Drugs worden verspreid over de hele stad aangetroffen, maar in de stadsdelen Zuidoost en Nieuw-West zijn de afgelopen jaren de meeste panden gesloten. Ook houden gemeente en politie gezamenlijk maandelijkse ‘spookburgeracties’, waarbij wordt gecontroleerd of er mensen wonen in woningen waar niemand staat ingeschreven in het Bevolkingsregister. Daar worden vaak grote hoeveelheden drugs, geld of vuurwapens aangetroffen. Meestal worden de panden gebruikt door criminelen uit Albanië, Colombia, Italië, Kroatië en Engeland.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Logisch en consequent als je strijd tegen de georganiseerde (drugs)misdaad al verloren hebt en geen idee hebt wat er speelt.
Advertentie