Aanpak geluidshinder: niet alleen de decibel telt
Aanpak geluidshinder: niet alleen de decibel telt

Zwaar verkeer dat over de snelweg dendert. Een vliegtuig dat opstijgt. De zoemende warmtepomp van de buren. We ervaren steeds vaker geluidsoverlast. Dit zit ons leefgenot in de weg én het beïnvloedt onze gezondheid. Gelukkig kun je met Soundscape straten, wijken en steden op een slimme manier een stuk geluidsvriendelijker maken.
Geluidsoverlast neemt toe
Miljoenen Nederlanders ervaren geluidsoverlast. Weg-, trein- en vliegverkeer zijn de grootste boosdoeners. Maar ook het geluid van warmtepompen en airco-units zorgt voor hinder. De verwachting is dat die geluidsbelasting toeneemt. Dit beïnvloedt onze gezondheid. Geluidshinder kan op de lange duur zorgen voor stress, hartklachten en slaapproblemen.
Ervaring van geluid
Natuurlijk, we hebben normen en wetten die ons beschermen tegen geluidshinder. Maar deze gaan uit van geluidsniveaus en decibellen. Die zeggen weinig over hoe wij geluid écht ervaren. Dit is juist waar Soundscape over gaat: hoe ervaren en beleven mensen geluid en hoe kun je met die kennis het geluidsklimaat verbeteren?
Natuurlijke en mechanische geluiden
Er is volop onderzocht hoe mensen geluid beleven. Zo weten we dat mensen natuurlijke geluiden als prettig ervaren. En mechanische geluiden als onprettig. De relatie tussen geluid en omgeving speelt ook een rol. Zo vinden we verkeersgeluid in een groene omgeving hinderlijker dan wanneer ditzelfde geluid te horen is bij een druk station.
Gezond geluidsklimaat: Soundscape
Onderzoek leert ook dat een geluidsklimaat niet per definitie beter wordt door een omgeving stiller te maken. Het toevoegen van geluid kan zelfs positief werken. Denk aan een fontein die verkeersgeluid maskeert. Ook extra groen kan de geluidsbeleving verbeteren. Kortom, met de juiste aandacht voor geluid creëer je gezondere woon- en leefgebieden.
Hiermee biedt Soundscape kansen. Voor beleidsmakers en stedenbouwkundigen. En uiteindelijk voor ons allemaal.
Meer weten over Soundscape?
Marloes van de Klundert, Adviesgroepmanager Lucht & Geluid
Ik zal van het berichtje in BB melding maken in het Journaal Geluid (SDU).
Wat voor mij bij die vermeerderde aandacht voor beleving wel steeds op de achtergrond sluimert is of die vermeerderde aandacht niet vooral de hoger opgeleiden ten goede gaat komen.
Steeds meer dringt het inzicht door dat ook op het terrein van de fysieke leefomgeving de verschillen in gezondheid, toegankelijkheid tot publieke voorzieningen in de samenleving en dergelijke steeds groter worden. Subsidies voor ‘milieu’ gaan zoals ergens in die editie te lezen valt voornamelijk naar de hoger opgeleiden en beter betaalden.
En ik heb zo het gevoel dat het met die toegenomen aandacht voor beleving niet veel anders zal zijn.
Maar misschien denk jij daar anders over.