Dorpsruzie door gele stenen van gemeente
De gemeente heeft met de keuze van gele stenen als bestrating in de dorpskern van het dorpje Westeremden in de gemeente Loppersum een kleine burgeroorlog ontketend.
‘Follow the yellow brick road,’ luidt het advies aan Dorothy in de Tovenaar van Oz als de oplossing van haar problemen. Maar gele stenen leiden helaas niet altijd tot iets moois, zoals de Smaragden Stad, ze kunnen ook een bron van tweespalt en twist zijn. In het Groninger dorpje Westeremden is dit het geval. De helft van het dorp vindt de op handen zijnde goudgele bestrating van de dorpskern prachtig, de andere helft vindt het spuuglelijk. De gemoederen beginnen inmiddels op te lopen. Wethouder Pier Prins van de gemeente Loppersum ziet Westeremden in twee partijen uiteenvallen en zoekt koortsachtig naar een oplossing.
'Poepbruine klinkers'
Ruim voordat de bestelling van de stenen is gedaan, is er volgens de wethouder een uitgebreide procedure doorlopen. ‘Het is een traject van twee jaar geweest waarbij de klankbordgroep intensief bij is betrokken. Normaal bestaat een klankbordgroep uit zo’n vijf bewoners, maar voor de zorgvuldigheid zijn het deze keer dertien betrokken inwoners geworden.’ Hoewel die leden weloverwogen voor de gele steen gekozen hebben, spreekt een deel van het dorp over ‘poepbruine klinkers met gele pisvlekken’.
Naar Nationale ombudsman
Inmiddels is er een actiegroep opgericht die de Nationale ombudsman wil inschakelen. Volgens wethouder Prins is er door de gemeente Loppersum vervolgens goed gecommuniceerd over de details van de plannen. Zo waren er informatiebijeenkomsten en verslagen in de dorpskrant. Omdat er geen bezwaren waren werd een jaar geleden daarom definitief gekozen voor de omstreden stenen. Maar in juli van dit jaar veranderde de sfeer. ‘Tijdens een bijeenkomst met de aannemer stonden er ineens een aantal mensen op die zeiden het niet mooi te vinden,’ vertelt de wethouder. ‘
Democratisch gehalte
Volgens de actievoerders, aangevoerd door kunstschilder Henk Helmantel, moet de dorpskern met rode stenen betegeld worden. Historisch zou dit beter passen door de baksteencultuur van die omgeving. Wethouder Prins weerlegt dit. ‘Er is juist gekozen voor een kleur die goed bij de dichtbij gelegen historische Andreaskerk past, die is gebouwd met hetzelfde type steen.'De actiegroep zegt onderzoek te hebben gedaan en tot de conclusie te zijn gekomen dat 90 procent van het dorp tegen de gele stenen is, maar de wethouder is niet overtuigd. ‘Ik twijfel aan het democratisch gehalte van deze enquête.’
Onafhankelijke partij
Prins benadrukt niet van gedachte te zijn veranderd over de gele stenen, maar hecht er wel waarde aan dat de tweespalt wordt opgelost. ‘Het lijkt me goed als een onafhankelijke partij naar de kwestie kijkt, bijvoorbeeld een klachtencommissie. We hebben de interne klachtenprocedure inmiddels ook in werking gezet.’ Ook heeft hij niets tegen inmenging van een extern persoon, zoals de nationale ombudsman. Wel laakt hij de haatcampagne in de media en dan met name via de sociale media. ‘Het is bedreigend en intimiderend, erg op de persoon gericht. Ik bevind me in een spagaat. Als ik voet bij stuk houd is men kwaad op mij. Geef ik toe dan heb ik met het andere deel van het dorp ruzie.’
Reacties: 10
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Als direct betrokkene in de strijd tegen de komst van gele klinkers in Westeremden, moet ik u helaas zeggen dat uw verslag op een aantal punten fout is. Als dit het gevolg is van een interview met de Wethouder (zo ziet het er uit) dan is dat verdraaing van de feiten.
In de eerste plaats: er is geen tweespalt in het dorp. De overgrote meerderheid van het dorp heeft een probleem met BenW, door niet inhoudelijk in te gaan op de kritiek. In de laatste raadsvergadering is aangetoond dat de gebruikte procedure op 16 punten afwijkt van de werkorde als het gaat om de burgerparticipatie.
Niet BenW maar de actiegroep voor rode bestating hebben de klachtenprocedure bij de gemeente in gang gezet. Mocht dit niet tot tevredenheid worden afgehandeld, dan wordt er door dezelfde groep een klacht ingediend bij de Nationale Ombudsman.
Voor het overige: ons is geen 'haatcampagne' via de sociale media bekend.
Ten slotte: de verhouding tussen voor en tegenstanders van de nieuwe gele klinkers is 80% tegen geel en de rest is opgedeeld in 'geen mening'of tegen. Dus ook die voorstelling van feiten is niet juist. Graag bereid tot nadere toelichting.
Ik dacht even een Niieuwsbrief van een Social Deal-bedrijf onder ogen te hebben gekregen. Blijven we wel serieus, BB?
Maar wat een ongelovelijk geneuzel!