Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Grote steden hoeven ov niet meer aan te besteden

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht mogen voortaan zelf kiezen of ze het openbaar vervoer aanbesteden of met het gemeentelijke vervoersbedrijf in zee gaan.

22 juni 2012

De vier grote steden mogen voortaan zelf weten of ze het openbaar vervoer aanbesteden of door het gemeentelijk vervoersbedrijf laten regelen. De Tweede Kamer stemde donderdag in met een initiatiefwetsvoorstel van PvdA, GroenLinks, SP en D66.

Zelf beslissen

De vier partijen, gesteund door de PVV, vinden dat de grote steden het beste zelf kunnen beslissen hoe ze het openbaar vervoer geregeld willen hebben. Het is niet aan politiek Den Haag om aanbesteding te verplichten, stellen zij.


G4

Het inmiddels gevallen kabinet van VVD en CDA sprak in het regeerakkoord af dat de G4 - Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht - verplicht moesten aanbesteden. Dat zou goedkoper en efficiënter openbaar vervoer opleveren. VVD en CDA stemden donderdag dan ook tegen het voorstel.

Vrijheid

Tijdens de behandeling van de initiatiefwet waren er partijen die graag zouden zien dat alle gemeenten en regio's in Nederland de vrijheid zouden krijgen om te kiezen tussen inbesteding en aanbesteding. Dat is niet meegenomen in het wetsvoorstel.

Niet te vergelijken

Volgens GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent, een van de initiatiefnemers, is deze keuze gemaakt omdat de vier grote steden niet te vergelijken zijn met de andere concessiegebieden. Bovendien is er geen roep vanuit andere steden om ook onder deze wet te mogen vallen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Boris
Jammer voor de reiziger cq. de klant, want veel slechter dan het GVB is nauwelijks mogelijk. Ik wil wel alle ambtenaren van het GVB feliciteren met het behaalde resultaat. Het linkse gemeentebestuur zal nml. zeker afzien van aanbesteding.
Frits Speelman / burger
De almachtige marktwerking faalt menig keer. Je kan verbeteringen ook toepassen binnen een overheidsbedrijf. Controle en monitoring op resultaat en kosten spelen daarbij een grotere rol. Dat heeft niets zoals de andere mening met politiek links of rechts te maken.
Advertentie