Gasverbruik sterk regionaal bepaald
De hoeveelheid gas die de Nederlandse burger gebruikt is voor een aanzienlijk deel een regionale kwestie. De top 15 gemeenten met het hoogste verbruik, gebruiken ruim twee keer zo veel gas als de 15 met het laagste verbruik. Vooral het Gooi, krimpregio’s en toeristische streken scoren slecht.

De hoeveelheid gas die de Nederlandse burger gebruikt is voor een aanzienlijk deel een regionale kwestie. De top 15 gemeenten met het hoogste verbruik, gebruiken ruim twee keer zo veel gas als de 15 met het laagste verbruik. Vooral het Gooi, krimpregio’s en toeristische streken scoren slecht.
Klimaatranglijst
Dat blijkt uit de eerste Klimaatranglijst Gasverbruik Gemeenten van Kurtosis. Het gemiddeld gasgebruik per burger is ongelijkmatig over Nederland verdeeld, stellen Martijn Sanders, Bastiaan Frerix en Mark Huijben van Kurtosis. Het onderzoeksbureau corrigeerde CBS-gegevens over het gemiddelde gasverbruik met informatie over de omvang van het huishouden, de woonoppervlakte en het type woning.
Provincie en rijk
Wat blijkt: vooral het Gooi, een deel van de kuststreek en een aantal krimpregio’s doen het slecht. Daar valt qua gasverbruik dus de meeste winst te behalen. Zijn gemeenten en inwoners daarvoor wel voldoende toegerust? vragen de onderzoekers zich af. Zeker in de minder kapitaalkrachtige krimpregio’s valt dat te betwijfelen. Ze bepleiten daar een grotere rol voor provincie en rijk.
Kansen isolatie
In de vijf gemeenten waar burgers het meeste gas verbruiken staan – niet verrassend – veel grote en vaak nog slecht geïsoleerde villa’s: Laren, Blaricum, Rozendaal, Bloemendaal en Wassenaar. Het betreft veelal oudbouw uit de jaren twintig en dertig, met veel kubieke meters en relatief weinig bewoners. In de lommerrijke regio’s met veel natuurgebied is de afgelopen decennia ook weinig nieuwbouw tot stand gekomen die het gemiddeld gasverbruik drukt. Vanwege de welstand van de inwoners ziet Kurtosis kansen voor isolatie, om zo het gasverbruik te drukken.
Groene gemeenten
Hoe jonger het gemiddelde huis, hoe lager de gemiddelde gasrekening. Dat blijkt klip en klaar uit ‘groene gemeenten’ als Almere, Purmerend en Nieuwegein. Daar net onder de top staan de grote steden Utrecht en (iets lager op de ranglijst) Amsterdam en Rotterdam. Zij profiteren van de hogere bevolkingsdichtheid (het geringere aantal vierkante meters per burger) die het gasverbruik drukt.
Reacties: 8
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Waar liggen ook nog de krimpregio’s? Groene Steden: Utrecht, Amsterdam en Rotterdam? Dat is zeker niet voor de gemiddelde studentenwoning van toepassing! Ik heb er nog geen gezien met een goede isolatie.
Bij verkoop of verhuur van een woning vinden mutaties in de BRP plaats. Ook kunnen zij samenwerken met de makelaars die de woningtransacties doen. Op die manier komt een gemeente aan relevante informatie.
Bij, te verwachten, bewonersmutatie direct met een uitgebreid informatiepakket komen en dat actief aan eigenaren en makelaars aanbieden. Vervolgens het adviestraject goed faciliteren en binnen tien jaar kan veel van de achterstand zijn weggewerkt.
Voor het antwoord op uw vraag is een nieuw onderzoek nodig gericht op het verbruik van (collectieve) warmte in woonwijken. Daar kunnen ook volledig rode wijken uit te voorschijn komen. Vooral de binnenstad van Utrecht zal dan rood kleuren. Interessante opmerking dus. Mogen we niet over het hoofd zien.
Nu de aandacht meer naar woningisolatie gaat komt het wel op de radar denk ik.