Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Groninger gaskraan dicht

Na zestig jaar is de gaskraan in Groningen vanmorgen dichtgedraaid. De definitieve ontmanteling volgt volgend jaar.

01 oktober 2023
Groninger gasveld
ANP/ Jeroen Jumelet

De gaskraan in Groningen is zondag om 06.00 uur in het kantoor van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) dichtgedraaid. Daarmee stopt de gaswinning in de noordelijke provincie na zestig jaar.

Projectleider Energietransitie

Yacht
Projectleider Energietransitie

Klantanalist S11

JS Consultancy
Klantanalist S11

Geen tijd voor een feestje

Het besluit om te stoppen met het oppompen van gas is genomen vanwege de aardbevingsrisico's en het leed dat inwoners is aangedaan. Het bedrijf van Shell en ExxonMobil erkent dat de aardbevingen een zware last hebben gelegd bij de mensen die boven het gasveld wonen. In uitzonderlijke gevallen kan de kraan echter komend jaar weer open gaan. Reden dat velen in Groningen het geen tijd vinden voor een feestje.

Pas volgend jaar definitief

Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw had net als de provincie en andere Groningse overheden en belangenorganisaties liever gezien dat de putten nu al zouden worden gedicht. Maar bij een heel koude winter of andere onvoorziene omstandigheden kan het nodig zijn de winning te hervatten. Daarom besloot de regering de gasputten pas op 1 oktober 2024 definitief te ontmantelen. Vijlbrief zette afgelopen week zijn handtekening onder het wetsvoorstel dat dit regelt regelt. Als de Tweede Kamer daar zoals verwacht mee instemt, is het besluit definitief.

Afweging

Bij onder meer de Groningse 'gasgedeputeerde' Susan Top en de Groninger Bodem Beweging riep dat teleurstelling op. Zij voorzien veel onrust als er toch weer gas moet worden opgepompt. Vijlbrief heeft daar begrip voor, maar volgens hem kunnen veel Groningers wel leven met de afweging die de regering heeft gemaakt.

'Ereschuld'

Ondanks de sluiting van het Groningenveld gaan de aardbevingen door, blijft schade ontstaan en voldoen gebouwen nog niet aan de veiligheidsnormen, hebben de Groningse overheden benadrukt na het zeer kritische rapport van de parlementaire enquêtecommissie over de gaswinning. De regering nam de conclusie over dat een 'ereschuld' aan de regio moet worden ingelost.

De komende decennia gaan miljarden euro's naar het aardbevingsgebied, voor schadeherstel, versterking van gebouwen en betere leefomstandigheden. Gedeputeerde Top, oud-secretaris van het Groninger Gasberaad, ziet kansen om iets te doen aan de 'ellende waar een groot deel van de bevolking in zit'. (ANP/Redactie)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie