EP: Veel meer nodig voor behoud bij en vlinder
In de biodiversiteitsstrategie tot 2020 is de bij er maar bekaaid vanaf gekomen en dat geldt ook voor de andere bestuivers. Dat moet anders, concludeert de Europese Rekenkamer in een vernietigend rapport over bestuivers als de bij, de vlinder en de hommel.
In de biodiversiteitsstrategie tot 2020 is de bij er maar bekaaid vanaf gekomen en dat geldt ook voor de andere bestuivers. Dat moet anders, concludeert de Europese Rekenkamer in een vernietigend rapport over bestuivers als de bij, de vlinder en de hommel.
Beschermd
Maar de Duitse landbouwminister Julie Klöckner is ronduit afhoudend op vragen van Nederlandse en Duitse Europarlementariërs, donderdag in de milieucommissie van het Europees Parlement. Ze was daar te gast omdat Duitsland voorzitter is van de Europese Raad. Europarlementariërs Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) en Martin Häusling (Bündnis90/Die Grünen) legden haar het vuur na aan de schenen over de bescherming van de bij. Maar Klöckner antwoordde dat ze volgens haar vooral last hadden van straatlicht en mobiliteit. Ook tegen Binnenlands Bestuur wilde de minister van de tweede pesticidenfabrikant ter wereld geen commentaar geven toen ze hoorde wat de vraag was – hoe bijen beschermd moeten worden.
Voortbestaan
De Europese Rekenkamer vindt dat er beter onderzoek gedaan moet worden naar de risico´s van bestrijdingsmiddelen voor insecten als bijen en vlinders. Nationaal en Europees beleid moet beter worden geïntegreerd. Dat moet gebeuren in de nieuwe Europese biodiversiteitsstrategie tot 2030. De bij, de vlinder, de hommel en de kever zijn belangrijk: hun voortbestaan staat onder druk en het World Economic Forum noemde de bedreiging van de bestuivers een net zo grote bedreiging voor de mensheid als klimaatverandering. Want zonder bestuiving geen nieuwe planten.
Gesloten deuren
Maar Hazekamp en Häusling zijn bang dat de bestrijdingsmiddelenindustrie te veel macht krijgt: volgens hen praat de industrie in Brussel achter gesloten deuren over bestrijdingsmiddelen. Dat zou openbaar moeten worden. Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren zegt dat de industrie al jaren traineert.
Beschermingsproducten
Nederlandse decentrale overheden vinden dat zowel Nederland als de Europese Unie de insecten meer centraal gaat stellen. Zo zet de provincie Overijssel alles op alles om de bij meer levensruimte te geven en de vlinder ook. De provincie wil dat er wat gedaan wordt aan pesticiden, of zoals ze in de Europese wetgeving heten, ´plant beschermingsproducten´.
Bijenbeweging
De provincie Overijssel maakt deel uit van de Bijenbeweging. Bijenbeweging maakt het mogelijk om met een financiële bijdrage de inrichting van een stuk grond bij-vriendelijk te maken. Dat kan bij een particulier thuis zijn, maar ook door buurtbewoners die dit organiseren op gemeentelijke grond of bijvoorbeeld op een bedrijventerrein. Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP): 'Mooi onderdeel is dat de Bijenbeweging ook gastdocenten opleidt die op basisscholen lessen organiseren over biodiversiteit en de belangrijke rol hierin van de (wilde) bij. Zo betrekken wij de jeugd op een speelse manier bij het belang van natuur in je directe omgeving.' De provincie neemt de financiering van de Bijenbeweging grotendeels voor haar rekening.
Bermen klepelen
Ook doet Overijssel aan een kruidenrijk berm- en randenbeheer. Gert Harm ten Bolscher: 'de provincie klepelt haar eigen bermen al heel lang niet meer, maar we hebben een maai- en afvoer aanpak waardoor de bermen steeds kruidenrijker worden. Wat we nu nog extra gaan invoeren is gefaseerd maaien. Daarbij wordt de berm niet in één keer gemaaid, maar in delen, zodat voor insecten de gedekte tafel niet in één keer afgeruimd wordt.´ Daarnaast is er een plan gemaakt om op korte termijn nog meer bloemen in de bermen te krijgen. Resultaat: dit jaar vanaf Zwolle tot Hasselt doorlopend lint van Korenbloemen en Klaprozen. Dat wil Overijssel ook voor andere wegen voorstellen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.