Advertentie
ruimte en milieu / Column

Track & trace the money

Columnist Ingrid de Moel zou daar graag mee willen werken.

27 januari 2016

Hoe leuk zou het zijn als we via een soort track-and-tracesysteem zouden kunnen nagaan waar ons geld vandaan komt? Dat moet niet zo moeilijk zijn. Het meeste geld loopt langs de digitale snelweg. Daar zou gemakkelijk een pakketje informatie aan kunnen worden gehangen.

Dat gebeurt nu ook bij groente, vlees, vis en drank, dus zo’n gekke gedachte is het niet. Bij vrijwel al ons voedsel wordt het land van herkomst vermeld, soms ook met een leuk fotootje van een frisse boer die kan vertellen hoe het zo gekomen is. Heel verantwoord allemaal. Geeft toch een goed gevoel om te weten dat Berta 18 nog door de wei heeft gehuppeld en zich tegoed heeft gedaan aan wilde klaver en boterbloemen. Of dat het bier wordt gebrouwen met alleen de beste ingrediënten.


Zouden we dat ook niet met geld kunnen doen? En willen we dat? Worden we daar blij van? Er bestaat een kans dat het stinkt. Dat het verdiend is met kinderprostitutie of mensenhandel. Of we zouden ontdekken dat tegenover ons geld eigenlijk geen waarde staat. Dat we er hard voor hebben gewerkt, maar het alleen virtueel bestaat. Hoe anders zouden we naar geld kijken als we de route van de handel kennen? Hoeveel vertrouwen zouden banken en financiële instellingen kunnen winnen als ze laten zien hoe hun geld-productieproces in elkaar steekt en hoe de logistiek eruitziet?

Rendement op 'iets'

Ik zou ook wel willen weten waar mijn geld naartoe gaat. Stel, je spaart voor je pensioen en je pensioenfonds draait een mooi rendement op ‘iets’ en dat 'iets' blijkt later in handen van ‘iemand’, al of niet via een omweg, vlak voor mijn neus tot ontploffing te komen. De wereld is niet zo groot als hij eruitziet. De cirkel is snel rond. Zeker op het world wide web.

Hoe leuk zou het zijn als het geld niet over de hele wereld hoeft te gaan; van mij naar grote instituten en van Nederland naar Duitsland en via China of Turkije weer terug naar Nederland als investering in één of ander transformatiepand in Amsterdam, Rotterdam of Utrecht. Zou het niet leuker zijn als spaarders en pensioen-opbouwers hun geld meteen in Amsterdam, Rotterdam of Utrecht zouden kunnen investeren? Allemaal wat geld bij elkaar in een mandje, zonder lekverliezen en met een berg betrokkenheid erbij. Korte klap, snel thuis. Je ziet het pas als je het door hebt, zou Cruijff misschien zeggen. Zo’n track & trace zal daar vast bij helpen.   


Lees hier de eerdere columns van Ingrid de Moel

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie