Ecologische Autoriteit: provincies dubbel aan de bak
In haar eerste vier analyses van Natura 2000-gebieden maakt de Ecologische Autoriteit zich grote zorgen over de staat van de natuur.
In de onderzochte gebieden in Zuid-Holland en Limburg is de noodzaak voor natuurherstel groot. Maar om precies te kunnen achterhalen wat daar voor nodig is, is eerst nog aanvullend onderzoek nodig. De voor de natuur verantwoordelijke provincies moet daar niet op wachten, maar al meteen beginnen met maatregelen waar knelpunten wel in beeld zijn.
Natuurdoelanalyses
De Ecologische Autoriteit werd ingesteld door minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal. De autoriteit, onder voorzitterschap van voormalig PBL-directeur Hans Mommaas, moet beoordelen of de juiste informatie gebruikt wordt voor besluitvorming over beschermde natuur. Alle provincies dienen natuurdoelanalyses op te stellen, waarin wordt onderbouwd wat er in een gebied nodig is voor natuurherstel. Die maatregelen moeten later weer landen in de provinciale gebiedsprogramma’s.
130
De eerste vier natuurdoelanalyses betreffen de Natura 2000-gebieden Nieuwkoopse Plassen & De Haeck en Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein in de provincie Zuid-Holland, en de gebieden Meinweg en Maasduinen in de provincie Limburg. In de komende periode worden in totaal 130 gebiedsanalyses uitgevoerd.
Achteruit
Uit dit eerste kwartet analyses blijkt dat de natuur in elk geval in drie van deze vier gebieden achteruit is gegaan en onder druk staat. Alle vier de gebieden hebben te maken met te weinig of juist te veel water, een slechte waterkwaliteit en te veel stikstof. De Ecologische Autoriteit constateert dan ook dat nieuwe, aanvullende maatregelen nodig zijn voor voldoende herstel van natuur in de gebieden.
Systeemkennis
Om te bepalen hoe die maatregelen er precies uit zien, mist de autoriteit nog belangrijke natuurinformatie. Voor alle vier de gebieden is eerst meer inzicht nodig in het systeem: ‘Hoe werkt het daar wat betreft bodem, water en lucht, en in de wisselwerking met planten en dieren? Daarmee worden niet alleen de problemen duidelijk, maar ook de onderliggende oorzaken. Deze systeemkennis is nodig om te weten aan welke knoppen gedraaid kan worden om de natuur weer gezond te maken.’
Snel maatregelen
Tegelijk is volgens de Ecologische Autoriteit een aantal knelpunten en hun oorzaken in de gebieden al goed in beeld. ‘De Ecologische Autoriteit adviseert om hiervoor snel maatregelen te nemen. Zo kunnen de provincies voorkomen dat de natuur verder achteruitgaat en het in de toekomst moeilijker wordt om de natuurdoelen te halen.’
De Provincies hebben op dit moment nog steeds geen of onvoldoende instrumenten van het Rijk gekregen om het provinciaal beleid hand en voeten te geven. Het programmaoverleg voor het formeren van de nieuwe provinciale besturen ondervindt hiervan ernstige stagnatie en dreigt hierdoor mede te worden gefrustreerd.
Het Kabinet wil zo snel mogelijk met het stikstofbeleid starten, maar de Provincies kunnen niet zonder voldoende instrumenten als 'een kip zonder kop' het bos worden ingestuurd.
De onduidelijkheid over het doeljaar 2030 houdt het Kabinet natuurlijk in stand om een stok achter de deur te hebben. In feite moet het jaar 2030 als inspanningsverplichting worden gezien. Als het enigszins langer duurt gaan er echt geen mensen overboord. Het gaat er om dat het uiteindelijke doel voor of zo dicht mogelijk bij het jaar 2030 wordt gehaald.
Alle politieke bla bla behoort uiteraard tot het rookgordijn rond het nog steeds ontbreken van het door de EU goedgekeurde instrumentarium om dit dossier met gezwinde spoed te starten. En............als er straks sprake is van een Zwarte Piet dan gaat deze natuurlijk naar de Provincies.