Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Duurzaamheid RWE sigaar uit eigen doos'

Milieuorganisaties Greenpeace en Natuur en Milieu zijn niet erg onder de indruk van het zogenoemde duurzaamheidscontract dat RWE met Essent heeft afgesloten. ‘Het lijkt erop dat RWE hiermee vooral Brabant wil overhalen toch te verkopen. Maar RWE blijft de slechtste overnamekandidaat,’ zegt Greenpeace. Natuur en Milieu spreekt van een ‘sigaar uit eigen doos’.

13 mei 2009

Groene energie
In een duurzaamheidscontract hebben Essent en RWE afspraken gemaakt over investeringen in duurzame energieproductie in Nederland. Het is een bevestiging van eerder aangekondigd beleid van Essent. Zo moet het aandeel ‘groene’ energie in 2020 zijn toegenomen tot 25 procent.

Onder de maat
Ron Wit van Natuur en Milieu zegt blij te zijn dat er aandacht is voor duurzame randvoorwaarden bij een eventuele overname door RWE. ‘Maar deze afspraken zijn niet wat wij willen en deels is het een sigaar uit eigen doos. Het is slechts een bevestiging van eerdere afspraken.’ Wit wijst erop dat het doel van 25 procent groene energie in 2020 zelfs onder de marktnorm is: ‘In 2020 moet in Nederland dertig tot vijfendertig procent groene energie zijn, dus zo mooi is dat percentage niet.’ Wit noemt het overigens 'hypocriet' dat de publieke aandeelhouders nu opeens zich zorgen maken om het duurzame beleid van Essent. 'Want Essent is niet duurzaam. Verkoop het maar, desnoods aan RWE, en zorg voor goede duurzame randvoorwaarden.'

 

Kolencentrale
Ook Greenpeace is kritisch. ‘In mijn ogen is dit contract op het laatste moment uit kast getrokken om de verkoop door Brabant toch door te laten gaan. Er worden nauwelijks echt duurzame toezeggingen gedaan. RWE en Essent spreken bijvoorbeeld van een investering van twee miljard in een biomassa/kolencentrale in de Eemshaven. Maar dat is een doodgewone kolencentrale. Daar wordt dan misschien een beetje biobrandstof gemaakt maar verder is daar niets duurzaams aan. Die centrale brengt de CO2-klimaatdoelstelling van Nederland zelfs in gevaar.’

 

Brabant
In Brabant, waar de Staten tegen verkoop hebben gestemd mede om het niet duurzame karakter van RWE, lijkt het duurzaamheidscontract de verkoop dichterbij te brengen. Pvda-woordvoerder Piet Verrijt noemt het ‘goed’ dat er aandacht voor duurzaamheid is. En hij ziet in het contract een reactie van RWE op onder meer de kritische houding van de Staten.

 

 

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.A. Lodewijks
Gaat de Nederlands overheid nu naast het verkwanselen van het openbaar vervoer, over naar het weggeven van de energiebedrijven voor een (grote) korte termijn winst?

Hebben ze niets geleerd van de crisis waar we nog midden in zitten?

Leer lange termijn denken en zorg ervoor dat wijzelf ook op die lange termijn invloed hebben op deze basisbehoefte!
J. Burgerhout / gewezen ambtenaar
Ik dacht dat de privatisering van de energiemarkt "concurrentie" als uitgangs punt had. Als we nu de Nederlandse bedrijven gaan verkopen aan een paar GROTE Europese bedrijven die met elkaar de markt de markt verdelen is van concurrentie opnieuw geen sprake.
Advertentie