Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

De Jonge informeerde Eerste Kamer verkeerd over DSO

Minister De Jonge schetste de senaat in mei een veel te rooskleurig beeld van de staat van het Digitaal Stelsel Omgevingswet.

08 augustus 2022
Hugo de Jonge
Hugo de JongeShutterstock

De Eerste Kamer stelde minister De Jonge op 15 april kritische vragen over de oplevering van de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV). Mede aanleiding was een artikel daarover in Binnenlands Bestuur. De Jonge herhaalde in zijn antwoorden op 6 mei dat alles ‘volgens planning verliep’. Maar zijn eigen ambtenaren en betrokken softwareleveranciers wisten wel beter. 

Coördinerend adviseur project VIPP Babyconnect S14

JS Consultancy
Coördinerend adviseur project VIPP Babyconnect S14

principal Consultant Inkoop & Contractmanagement

Yacht
principal Consultant Inkoop & Contractmanagement

Wet open overheid

Dat blijkt uit de op grond van de Wet open overheid door Binnenlands Bestuur verkregen verslagen van het ‘Tactisch overleg planleveranciers’. Daarin vergaderen de softwareleveranciers, verantwoordelijk voor de gemeentelijke aansluiting op het DSO, met Arco Groothedde, directeur realisatie Digitaal Stelsel Omgevingswet, en andere vertegenwoordigers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De namen van betrokkenen zijn uit het verslag gehaald.   

Onvrede

Tijdens de vergadering van 10 mei ontstaat onder de softwareleveranciers onvrede over de beantwoording van Eerste Kamervragen door minister De Jonge, vier dagen daarvoor. Volgens De Jonge is het DSO-LV al stabiel en klaar voor gebruik. Maar een van de leveranciers stelt dat ‘de stabiliseringsperiode […] niet zo lang is als overal wordt voorgehouden’. En: ‘De Eerste en Tweede Kamer weten dit niet. Die krijgen alleen maar te horen, alles is in april opgeleverd.’

Grote druk

Het wordt door ambtenaar Y erkend: ‘ Als je de laatste versie van onze schriftelijke antwoorden leest, dan staat daar inderdaad nog vrij onhandig dat (...) op 1 april (...) alles af is. En dan denk ik, dat is natuurlijk niet helemaal zo.’ Het is volgens hem ‘helemaal niet onze bedoeling om de wereld in verwarring te brengen of verkeerd te informeren’, maar de beantwoording van de Kamervragen gebeurt onder ‘grote druk’. ‘Nou ja, dan wordt er weleens verstuurd waarvan je bij lezing achteraf denkt, had ik anders opgeschreven.’

'Die brief is op een aantal punten zo naast de waarheid dat ik dit wel een beetje stuitend vind'

Softwareleverancier

Niet zo

Een van de bij de vergadering aanwezige leveranciers laat het er niet bij zitten. ‘Die brief is op een aantal punten zo naast de waarheid dat ik dit wel een beetje stuitend vind. Dat er wordt gezegd, we informeren hier goed, want dat is natuurlijk niet zo.’ En: ‘Die brief van de minister suggereert dat het stabiel is (...) en op een aantal punten is dat gewoon niet zo.’

Haastwerk

Waarop ambtenaar Y zegt: 'Volgens mij […] heb ik net gezegd dat dat klopt wat jij constateert. Dat er nog een brief komt en dat ik in elk geval ga proberen dat recht te zetten. (...) We hebben van de vorige keer geleerd dat we de coördinatie dus echt nog strakker moeten trekken omdat er anders gewoon dingen in de tekst staan die niet met elkaar matchen, dat klopt.’

Extra oordeel

De Eerste Kamer stemde begin juli onder voorwaarden in met de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2023. In oktober komt het Adviescollege ICT-Toetsing nog met een oordeel over de staat van het Digitaal Stelsel Omgevingswet, waarna de Eerste Kamer een definitief besluit velt. 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
De conclusie is dat we eigenlijk graag van liegende ministers af willen maar dat de kamer het aan middelen en guts ontbreekt. Kijken we even naar het VK dan zien we de chaos alleen maar groter worden. Het idee van de DSO om 26 wetten te vervangen door 1 wet is blijkbaar nog complexer gebleken dan het huidige complexe systeem waar alleen een analoge WABO wizard nog uitkomt.
P. Smit
"Kijken we even naar het VK dan zien we de chaos alleen maar groter worden."

Verenigd Koninkrijk? Geen idee waar u op doelt?
Jan Fonhof
Kan toch niet waar zijn?
Parlement……neem AUB uw verantwoordelijkheid dat u van onze bevolking heeft ontvangen.
T. Simpelmans
Niet de eerste keer dat het kabinet liegt over de omgevingswet. Het hele dossier hangt van leugens aan elkaar. Welk probleem moest deze wet (4.406 pagina's) ook alweer oplossen?

Idem de privatisering van het bouwtoezicht. Waar doen we dat ook alweer voor?
Advertentie