Datum Omgevingswet nog steeds onzeker
De koepels van gemeenten, provincies en waterschappen hebben met minister Ollongren nog geen overeenstemming bereikt over de definitieve invoeringsdatum van de Omgevingswet. Vandaag overlegden de partijen daarover, maar ze gaan in mei opnieuw rond de tafel.
De koepels van gemeenten, provincies en waterschappen hebben met minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) nog geen overeenstemming bereikt over de definitieve invoeringsdatum van de Omgevingswet. Vandaag overlegden de partijen daarover, maar ze gaan in mei opnieuw rond de tafel.
Ervaring
De datum voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet staat gepland op 1 januari 2022, nadat het vorig jaar door minister Ollongren een jaar vooruit werd geschoven. Vanwege de coronamaatregelen bleek het te ingewikkeld voor overheden om voldoende ervaring op te doen met het testen van het digitale stelsel (DSO), een cruciaal onderdeel voor de dienstverlening in de nieuwe wetgeving.
DSO
Vooral in de Eerste Kamer bestaan zorgen over de haalbaarheid van de invoeringsdatum, en daarom beloofde de minister dat er eerst aan een aantal randvoorwaarden moest worden voldaan voordat de wet van kracht kan worden. Die gaan vooral over de werking van het DSO, bijvoorbeeld of elke gemeente of provincie straks in staat is om een aanvraag of melding van een burger of bedrijf vanuit de landelijke voorziening van het DSO te ontvangen en af te handelen. Ook moeten overheden hun omgevingsplan kunnen aanpassen aan de nieuwe wet, om vertragingen bij ruimtelijke plannen te vermijden.
Alternatieven
Ollongren stelde in een brief aan de Kamer vorige maand dat ze nadenkt over tijdelijke alternatieven als andere voorwaarden niet worden gehaald, zoals de eis dat alle provincies en het rijk een vastgestelde omgevingsvisie hebben, dat provincies een omgevingsverordening hebben vastgesteld en gepubliceerd in het DSO en dat alle decentrale overheden kunnen werken met het projectbesluit.
Te vroeg
In een gezamenlijke verklaring zeggen de koepels dat er tijdens het overleg is gesproken over de inzet van die tijdelijke alternatieve maatregelen om de inwerkingtreding mogelijk te maken. Maar volgens de partijen is het nu nog te vroeg om hier een beslissing over te nemen. ‘De komende weken worden gebruikt om meer zekerheid te krijgen over de impact en effecten van deze tijdelijke maatregelen. Dit gebeurt in nauw overleg met overheden en de bestuurlijke partners.’
Eerste Kamer
In een overleg op 11 mei spreekt de Eerste Kamer opnieuw over de Omgevingswet. De komende dagen komt Ollongren nog met een Kamerbrief waarin ze de conclusies uit dit overleg nader zal toelichten.
Reacties: 9
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dus als ik het goed lees zijn er 5 minimumeisen, maar als daar niet aan voldaan wordt, moet er een halfbakken noodoplossing voor zijn, en dan kan de Omgevingswet toch ingevoerd worden. Dan stellen ze niet veel voor als minimumeisen lijkt mij.
Soort van: ik bestel een auto met als minimumeis dat hij kan rijden, maar als noodoplossing vind ik duwen ook akkoord....
Veel absurder kan het niet worden volgens mij.
Te weinig vertrouwen valt te stellen in de huidige ontwikkelingen (startdatum), waarvan ik niet zo ver verwijderd ben....
Dan maar een jaar uitstellen weer en de tijd nemen om goed te regelen EN TE CONTROLEREN.
Laten we gewoon de vrijheden en rechten van iedereen respecteren, zonder die van een ander met toepassing van zg. participatie plat te walsen met normverlagingen.