Crisiswet: Barendrecht voelt zich bedonderd
De Eerste Kamer heeft gisteren ingestemd met de crisis en herstelwet, compleet met het project van ondergrondse CO2-opslag in Barendrecht. Tot woede en verdriet van de gemeente Barendrecht . Gepiepeld is te zacht uitgedrukt.
De gemeente Barendrecht is fel tegenstander van de ondergrondse opslag van overtollig CO2 uit de raffinaderijen van Pernis. Groot was dan ook de verbazing –lees verbijstering- toen de gemeente er vorige week vrijdag bij toeval achterkwam dat de omstreden opslag van CO2 onder een woonwijk in de gemeente in de crisiswet was opgenomen.
Monddood
De consequenties van de opname zijn groot voor de gemeente, aldus woordvoerster Anne-Marie van het Erve . ‘De rechtsgang was al beperkt omdat het rijk het project al via bestuursdwang aan ons had opgelegd. Maar nu is de gang naar de rechter feitelijk geblokkeerd. En dat terwijl minister Van der Hoeven tot voor kort juist het belang benadrukte van een rechterlijke toets. En nu probeert het kabinet ons monddood te maken’.
Willekeurig
Even was er nog de hoop dat de oppositie in de Senaat er in zou slagen het project alsnog uit de crisiswet te krijgen, maar het kabinet hield voet bij stuk: zelfs een belofte dat dan tenminste de bezwaarprocedure voor de gemeente zou worden opengehouden, werd niet gedaan. ‘Dat zou te willekeurig zijn naar andere projecten’, zo vernam de gemeente.
Weggemoffeld
Woordvoerster Annemarie van Erve is er nog steeds woedend over: gepiepeld is te zacht uitgedrukt, de gemeente Barendrecht voelt zich platweg bedonderd, zo stelt Erve. Dit is onfatsoenlijk en onbehoorlijk bestuur. We worden als gemeente compleet buiten spel gezet’.
De tweede kamer wilde het project niet op de lijst van concrete projecten zetten die onder de crisis en herstelwet konden worden uitgevoerd. En ineens bleek het via een achterdeurtje toch te zijn meegenomen. Niet onder de eigen naam, maar in de groep van projecten waarbij sprake is van Rijksinplanning. Weggemoffeld dus onder een verzamelnaam’.
Misbruik crisiswet
Van Erve spreekt van misbruik van de crisis wet. Die is bedoeld om grote projecten die veel werkgelegenheid leveren versneld uit te voeren om zo de crisis te dempen. ‘Maar de opslag levert geen werkgelegenheid op. Het is geen bouwproject maar een milieuproject. De enige die ervolgens Barendrecht aan verdient is oliemaatschappij Shell.
Barendrecht hoopt nu dat de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de CO2 opslag over een paar weken het kabinet zal dwingen om de gang naar de rechter mogelijk te maken.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.